Kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte a tavalyi és az idei nemzetpolitikát – mondta a Miniszterelnökségnek a területért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Potápi Árpád János (mti-felvétel)

Potápi Árpád János a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szakbizottsági ülésén a járványhelyzethez való alkalmazkodás és a közös újrakezdés szempontjából értékelte a nemzetpolitika eredményeit. Programjaik átkerül tek az online térbe, új színtereket nyitottak a külhoni magyarsággal való kapcsolattartásban – jelezte.

Beszámolt az idei – a nemzeti újrakezdés évéhez kapcsolódó – pályázatokról, a nemzeti jelentőségű intézmények támogatásáról, az erdélyi orvosi lakások építéséről, a magyar nyelvű oktatás támogatásáról, határon túli óvodák és bölcsődék “rendszerszintű” építéséről, felújításáról, valamint a magyar nyelvű felsőoktatás támogatásáról, amelyek közül a komáromi Selye János Egyetemet emelte ki.

Az államtitkár beszélt az egyházi és civil szervezetek támogatásáról, a Szülőföldön magyarul program kiterjesztéséről és a babacsomagok biztosításáról is, valamint szólt a határon túli gazdaságfejlesztési programok eredményeiről, amelyek célját a hálózatosodásban jelölte meg.

A sport nemzetpolitikai jelentőségének növekedéséről szólva Potápi Árpád János jelezte: jó néhány sportág fejlesztését támogatják a határon túli területeken és ennek látszanak az eredményei. Példaként említette, hogy Szlovákia egyik legsikeresebb labdarúgócsapata a DAC Dunaszerdahely, egy magyar együttes; Románia bajnokcsapata pedig a székely Sepsiszentgyörgy női kosárlabdacsapata.

“Az ott élő magyarságnak ez egy olyan brand, amely a nemzeti büszkeséget és identitást is erősíti” – hangoztatta.

A kormánypárti politikus célként említette, hogy anyaországi mintára minden Kárpát-medencei magyar iskolában bevezessék a mindennapi testnevelést, amit a gyerekek elhízása, mozgáshiányos állapota vagy a cukorbetegség indokol. Hozzátette: 1450 Kárpát-medencei iskolába juttatnak el mintegy százezer forint értékű sportszercsomagot.

A magyar diákok határon túli kirándulását lehetővé tevő Határtalanul programról szólva kiemelte az oltás fontosságát, mondván a kirándulásokat “gyakorlatilag nem lehet lebonyolítani” vakcina felvétele nélkül, ugyanis azt arról szóló igazolást kérik a határokon. Az államtitkár egyúttal mindenkit az oltás felvételére buzdított, mivel – tette hozzá – a kormány nem tervez a korábbiakhoz hasonló korlátozásokat, lezárásokat.

Az ülés elnöke, Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára bevezetőjében a tizenegy éve történt nemzetstratégiai fordulatot és eredményeit méltatta.

Hozzáfűzte: 2010 óta jelentős forrásokkal támogatta a kormány a határon túli magyarságot, amelyet így sikerült is megerősíteni.

Az anyaországi és határon túli egyetemek között is mélyült az együttműködés; jelenleg több mint ezer határon túli magyar hallgató folytat felsőoktatási tanulmányokat Magyarországon – mondta.


mti

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb