Hirdetés

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

Bár nem éppen meleg őszi napsütésben, de aktív közösségben és jó hangulatban telt a Csemadok Zselízi Alapszervezetének őszi fesztiválja, a Generációk Találkozója. A rendezvény egy nagyobb szabású határon átívelő Interreg projekt keretén belül valósult meg, melynek fő tematikája az aktív időskor szervezettségének bemutatása, illetve a hagyományok átadása a fiatalabb generációk részére.

Ezért is kapta a Generációk Találkozója elnevezést a rendezvény. Ugyanis a szervezők meglátása szerint mindig is szükség volt arra, hogy az idősebb generációk megosszák a fiatalabbakkal a tapasztalataikat, de ebben a felgyorsult világban ez különösen fontossá vált.

Az egész napon át tartó fesztiválon – ami a városi sportpályán zajlott – valóban minden generáció aktívan képviseltette magát. Nagyszülők az unokákkal együtt sportoltak, fociztak, zsákban futottak, de volt, hogy a nagybácsi, nagynéni mérettette meg magát a fiatalabb rokonokkal. Barátság, sport, összefogás: zumba, családi sétafutás, íjászkodás, minifoci-bajnokság, ügyességi vetélkedők, ugróiskola, biciklis akadálypálya szerepelt a kínálatban.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

Ennek fő szervezője az egyre aktívabb és jobb eredményeket produkáló Zselízi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola volt. „A Csemadok és az oktatási intézmények nagyon szoros, intenzív kapcsolatot alakított ki egymással, ugyanis felismertük, hogy csak együtt, egymást támogatva és segítve tudunk erősek és sikeresek lenni. Ennek az egyik ékes példája volt ez a közös rendezvény is. A sportprogramokon kívül felléptek az alapiskola táncosai is” – nyilatkozta Sárai András, a helyi szervezet elnöke.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

Sárai mellett Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke tartott ünnepi beszédet a színpadon, kihangsúlyozva annak gondolatiságát, amivel többek közt ez, de más projektek is támogatják a régió fejlesztését. A színpad háziasszonya pedig a zselízi származású népszerű televíziós műsorvezető, Récsei Noémi volt.

A délután folyamán a tribünnel szemben felállított színpadon felléptek a Lévai járás Csemadok-alapszervezetei mellett működő táncos-énekes csoportok. A zselízi Őszirózsák énekcsoport például fiatalokat megszégyenítő energiával adott elő humoros-táncos, zenés műsort, de valamennyi fellépő a helyi hagyományokból kiindulva mutatta be a Garam menti kultúra színe javát.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

Nagy sikerű bemutatót tartott a farnadi Rozmaring asszonykórus, a lévai Garam Menti Néptáncegyüttes, a Pacsirta éneklőcsoport Érsekkétyről, a százdi citeraegyüttes, a nagyölvedi Rozmaring népdalkör, a garamszentgyörgyi Rozmaring éneklőcsoport és nem utolsósorban a lekéri Nosztalgia éneklőcsoport, illetve Zsákovics László Oroszkáról.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

A lelkes amatőrök után pedig a profiké lett a főszerep, operett- és nótaslágerekkel kápráztatta el a zselízi publikumot ifj. Berki László és zenekara, Kosáry Judit, Kollár Katalin, dr. Csókás Bertalan, nem utolsósorban Nagy Ibolya, Csengeri Attila, Wurczer Péter, illetve a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar tagjai.

Az esti levezető „afterpartyt” pedig DJ Spiko és Forgács Róbert zenés mulatsága zárta a fiatalok legnagyobb megelégedésére. A szórakoztató műsorok mellett volt továbbá Palóc piac, háztáji termékek árusítása, burcsák- és borkóstoló, a hazai ízeket pedig Tóth Peti „Varázsló” falatozója biztosította.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.12.07.

Ólomüveg ablakokkal gazdagodott az ipolyviski katolikus templom

Az ipolyviski Antióchiai Szent Margit templomban 2022. november 24-25-e között került beállításra 9 ólomüveg ablak, amelyeket a felbári…

2022.12.07.

Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában

Emlékek címmel december 2-án 16:00 órakor nyílt meg Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában. A Budapestről…

2022.12.08.

Zselízi gokartversenyző a portugáliai világbajnokságon

Vincze Dóka Krisztián, a fiatal zselízi gokartversenyző egy alkalommal már részt vett egy világversenyen; motocrossban jutott ki a…

2022.12.08.

Információs emléktáblát állítottak Zselízen az egykori Fakastély helyén

Fotó: Csonka Ákos Titkos ajtó az erdő mélyén, mely egy fába vezet? Ráadásul élő fában emberi építmény? Nem,…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb