Nyár elején több mint kétezer aláírás gyűlt össze arra a petícióra, amit civilek indítottak arra vonatkozóan, hogy a lévai vár és a várudvarban található Dobó-kastély állapotával kapcsolatban végre meginduljon a felújítási folyamat.

Fotó: Csonka Ákos

A műemlék Nyitra Megye Önkormányzatához tartozik, ezért a Denis Marosy által szervezett petíciót Csenger Tibor megyei alelnöknek adták át, hogy eljuttassa a megyei hivatalba. A petíciót végül formai hiányosságokra hivatkozva nem fogadta el a hivatal, de Csenger felkarolta az ügyet, hogy a vár kritikus állapotainak felújítása végre megkezdődjön.

„Első lépésként elindítottuk a Dobó-kastély komplett rekonstrukciós tervdokumentációjának kidolgozását. Viszont mielőtt még ezzel elkezdenénk foglalkozni, meg kell oldanunk olyan kritikus problémákat, amik nem tűrhetnek halasztást. Az egyik ilyen a kastély nyugati tűzfala, ami akkor sérült meg, amikor a belső amfiteátrumot alakították ott ki. A fal alapjai a beavatkozás miatt elkezdtek fokozatosan megsüllyedni, ami miatt nyílik kifelé a fal. Ez hatalmas veszélyforrást jelent és felbecsülhetetlen anyagi és eszmei károkat okozhat. A másik égető probléma a kastély tetőszerkezetének állapota, ami 1969-ben lett felújítva utoljára és mára igencsak rossz állapotba került. Több helyen beázik, a tartógerendák pedig a nedvesség hatására megkárosodtak. Egy komolyabb telet, ami nagyobb mennyiségű havat hoz, nem biztos, hogy kibír. Folyamatban van a várkútnak a felújítása is, ami szintén kritikus állapotba került, nyílik el a várfaltól. Erre a költségvetésből 227 ezer eurót különítettünk el. A várfalak állapota sajnos ugyancsak kritikus. Az invazív növényzet elburjánzása megbontotta a fal szerkezetét egy helyen pedig már ki is dőlt. A javítására és a probléma kiküszöbölésére a megyei költségvetésből megrendeltük a projektdokumentációt.

Fotó: Csonka Ákos

Továbbá fontos információ a várral kapcsolatban, hogy a 2021-2027-es EU-s források merítési stratégiájába besoroltuk a vár rekonstrukcióját. Innen remélhetőleg nagyságrendileg nagyobb tételeket is tudunk majd ezekre a tételekre irányítani. Mindazonáltal addig le kell folytatni azokat a szakmai háttérmunkákat, amik még váratnak magukra. A műemlékvédelmi konzultációkat, az állapotfelméréseket, tervezési metódusokat stb.

Főleg annak fényében, hogy a legutóbbi látogatásunk során szembesültünk azzal a dologgal, hogy a vár délkeleti bástyájának a régészeti feltárására még a mai napig nem került sor, ami ugyancsak elég rossz állapotban van, így az a rész sem elhanyagolandó, hiszen olyan értékek kerülhetnek még onnan elő, amit el se tudunk lehethogy képzelni”

– ecsetelte Csenger. 

Bali Henrietta terepszemlén egy ásatáson (Fotó: Nászaly Gábor)

„Nagyon örülünk, hogy végre valaki foglalkozik a várral, mert ahogy Csenger úr is elmondta, valóban sok itt a teendő és sokáig lett elhanyagolva. Pedig olyan nagy turisztikai potenciál van ebben a várban. Például az északnyugati bástya mennyezete beomlott, így gyakorlatilag használhatatlan. A középső és felső vár komplett rekonstrukciót igényel. El tudnák képzelni oda kiállítást a vár, illetve a város múltjáról, ha ez megvalósulna. De nagyon tetszetős lenne a várfokán egy kilátópont létesítése is. A Dobó-kastélyban ugyancsak rengeteg helyiségünk áll kihasználatlanul. Az elképzeléseim közt szerepelnek olyasmik, hogy amennyiben a felújítás megvalósul, lehetne nyílt raktár-kiállítótereket, „depozitárokat”létrehozni. De ugyancsak nagyon érdekes lenne kinyitni a föld alatti részt. Továbbá régi elképzelésem, hogy a várudvarba oda nem illő betonpanel elemeket eltávolítsuk és egy igazi, hangulatos várudvart alakítsunk ki.

Folyamatban van az északnyugati részben lévő kert bejárati telkének a megvétele is, ami által az egész parkolót ki tudnánk vinni a várudvarból, tehermentesítve ezzel a mostani főkaput”

– nyilatkozta a témával kapcsolatban Dr. Bali Henrietta, a Barsi Múzeum igazgatónője. 

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb