Szeptember 18-án az ipolyviski tájházban került megrendezésre az a kiállításmegnyitóval egybekötött könyvbemutató, mely során az érdeklődők nem csupán egy rendkívül izgalmas beszélgetésnek lehettek tanúi, de megtekinthették Gazdag Katalin nyugalmazott pedagógus népviseletbe öltöztetett babáinak kiállítását is. Az alkotóval Baka Anita, az ipolyviski tájház vezetője beszélgetett.

Milyen ruhaneműket viseltek őseink 100 éve az Ipoly mentén? Milyen anyagból, milyen mintázattal és milyen színben készültek a régiónk népviseletei? Miben különbözött a hétköznapi és az ünnepi viselet? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak, akik szeptember 29-én az ipolyviski tájház vendégei voltak. 

Gazdag Katalin 2014 óta gyűjti a babaméretű népviseleteket, gyűjteményének 250 külföldi és 57 felvidéki tájegységeket bemutató darabja van, utóbbiból ez alkalommal 41 példány került kiállításra az ipolyviski tájházban. A térség népviseleteit fennmaradt fotók, ruhadarabok segítségével rekonstruálták, varratták újra, a külföldi népviseletek az adott országban kerültek beszerzésre.

“Rengeteg tanítványom van külföldön, ha megkérem őket, ott helyben beszerzik nekem. Vannak babáim és helyi népviseleteim Amerikából, Afrikából, Ausztráliából, a legtöbb Ázsiából, összesen mintegy 73 országból”

– mesélte a gyűjtő.  

A kiállítás egyik legérdekesebb darabja egy szájmaszkot viselő, csatai népviseletbe öltöztetett baba volt.

Csatai menyecske

“A szájmaszknak semmi köze a koronavírus járványhoz, a baba még az előtt, 2019-ben lett megvarrva, amikor a száz éve a régiónkban is pusztító, s rengeteg életet követelő spanyolnátha-járvány áldozataira emlékeztünk”

– magyarázta Gazdag Katalin.

A könyvbemutatót követően a jelenlévők megtekinthették a tájházban berendezett babakiállítást, ami rendkívül előrelátó és ideális megoldásnak bizonyult, hiszen a beszélgetés során bemutatott, szóba kerülő népviseletek és falvédők eredeti példányát is megcsodálhatták az érdeklődők.

A könyvbemutatót követő napon került megrendezésre II. Lepényleső Fesztivál, melyre a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal és népi gyermekjátékokkal várták a szervezők. A rendezvényen fellépett Zsákovics László, Hlaváč Veronika, a Húros Banda, a Sendergők, a Csórésok, a Százdi Citerazenekar, illetve a helyi óvoda és iskola növendékei is.



fotók: REflex24

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

2024.03.29.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb