A Cseperedő program ingyenes előadásán környékbeli iskolák pedagógusai mellett szülők és nagyszülők is részt vettek.

Melecski Júlia gyógypedagógus Győrben és Budapesten végezte tanulmányait. A beszélgetés elején elmondta, hogy Szlovákiában a gyógypedagógusi hivatás a speciális pedagógusi és a terápiás személtető fejlesztői szakmát foglalja magába.

„2012-ben kezdtem Szlovákiában tevékenykedni. Korábban Magyarországon dolgoztam, s már akkor kerestek meg szülők azzal a problémával, miszerint Szlovákiában nem működik az ellátórendszer. A diagnózisig eljut a gyermek, de ezt nem követi semmiféle fejlesztés. Óraadóként kezdtem tevékenykedni, amit egy fejlesztő központ megalapítása követett. 2015-ben kolléganőmmel Bartalos Rékával létrehoztuk az ARTIS Centrum nevű központot, amelyet 2021-ig Párkányban és Komáromban működtettünk.  2021-ben külön váltunk, így én már csak a párkányi Kiwi elnevezésű gyermekfejlesztő központot működtetem”

– fogalmazott Melecski Júlia gyógypedagógus.

„Sokan azt gondolják, hogy attól lesz sikeres egy gyermek az iskolában, ha okos. Ez viszont nem teljesen így igaz. Hiszen attól, mert okos, nem biztos, hogy sikeres is lesz. Sok tényezőből álló folyamatról beszélünk. A fizikai érettség, szociális érettség, megismerő tevékenység, és egyéb képességek fontosak a sikeres iskolai beváláshoz. Amelyik gyerek nem terhelő fizikailag, az mentálisan sem lesz az. Mozgásterapeutaként mondhatom, hogy a gyermeknek rendelkeznie kell egy érett mozgáskoordinációval. A képességek a korai gyermekkorban a mozgásos tapasztalaton keresztül fejlődnek ki. Emellett elengedhetetlen, hogy a gyermek feladattudattal rendelkezzen. Legyen benne igény, hogy a feladatot megcsinálja és az igyekezet, hogy jól el is végezze azt”

vélekedett a gyógypedagógus.

A délutáni előadás további témái között szerepelt az iskolai integráció menete, a viselkedésproblémák hatékony kezelése, általános nevelési tanácsok, a sikeres tanulás érdekében alkalmazható fejlesztő játékok ismertetése, az iskolai viselkedésproblémák, az írás, az olvasás és a matematika terén előtörő problémák okai és kezelési technikái.

„A Cseperedő program keretén belül nagy sikerrel valósulnak meg Szülők iskolája elnevezésű előadássorozatok, melynek ez a mai is egy jó példája volt. Összesen 23 résztvevővel zártuk a mai napot. Igyekszünk minél gyakrabban szervezni hasonló értékes előadásokat a nagy érdeklődésre való tekintettel. Érdemes figyelni a Cseperedő program honlapját www.cseperedo.sk valamint a közelben működő Ringató foglalkozások facebook-os oldalait. Legközelebb Ipolyság környékén az Ipolysági Városi Könyvtárban kerül sor újabb Szülők iskolája előadásra. Február 14-én sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt Bozainé Szirtes Dóra előadására: Gyereknevelés életszerűen – Hogyan kövessük le gyermekünk fejlődését, Montessori szemlélete mentén. Egyik módszer se a mi gyerekünkről szól. Nincs mindenkire alkalmazható recept! Van viszont szemlélet, irányelv, ami lehet közös, ami mentén döntéseket hozhatsz és megtanít kihámozni a NEKTEK megfelelő megoldásokat. Mert mindenkinél más válik be!”

– fogalmazott a rendezvény szervezője, az Ipolyviski Alapiskola igazgatónője, Szabó Balázs Szabina.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.11.29.

A Fő téri nagyparkoló a városi műjégpálya felállítása miatt az esti órákban lezárásra kerül

Értesítjük a tisztelt lakosságot, hogy 2023. november 29-én és 2024. január 7-én a Fő téri parkoló a városi…

2023.11.28.

December 1-től kezdik kifizetni a 300 eurós nyugdíjkiegészítést

A Szociális Biztosító december 1-jével megkezdi a rendkívüli, 300 eurós nyugdíjkiegészítés folyósítását, és december 20-ig minden jogosult megkapja…

2023.11.29.

SacheRock Underground fesztiválsorozat Zselízen

Míg a zselízi Sacher-ház történelmi épülete egyre épül-szépül és nyeri vissza eredeti, monarchista arculatát, addig a kulturális és…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb