“A migránsokat a határoknál, az LMBTQ-ideológiát az iskola kapuiban, a háborút még Ukrajna területén kell megállítani”, vallja a farnadi Mácsadi István, aki a Szövestég pártlistájának 146. helyéről vág neki a választásoknak. Interjú!

22 évesen te vagy a Szövetség listájának legfiatalabb jelöltje. Mi motivált abban, hogy megmérettesd magad az országos politikában?

A fiatal korom ellenére ideológiai alapon politizálok. Az én életemben az Isten-Haza-Család hármasa iránytűként szolgál, és ahogy a hétköznapjaimat ez befolyásolja, ugyanezen értékeket képviselem a politika világában is. A felvidéki magyarság túlnyomó többsége falvakban él, és ugyanazt vallja, amiben én hiszek, mégis volt olyan időszak, amikor a Szövetség nevezetű politikai tömörülésünk liberális, már-már szinte szélsőségesen progresszív irányt vett. Ekkor tapasztaltam az emberek csalódottságát, éreztem a szavazópolgárok végleges kiábrándulását. Amikor Rigó Konrád összemosta a szexuális kisebbségeket az őshonos nemzeti közösséggel, abban a percben tudatosítottam, hogy itt és most kell lépni, hiszen az etnikai alapú politizálás forog kockán, és az idei választásoknak óriási tétje lesz a mi jövőnk szempontjából. Még az év elején kapcsolatba kerültem Gyimesi György parlamenti képviselővel, aki felkeresett, és felkért, hogy induljunk együtt a választásokon, és a Szövetség párton belül kínáljunk a választópolgároknak egy másik alternatívát:

álljunk ki hangosan a normalitás, és a béke oldalán.  

Egy percig nem volt kérdés, beleálltam a csatába.

Most csöppentél bele ebbe a világba, amit politikának hívunk vagy vannak már tapasztalataid a közéleti szerepvállalás terén?

Kicsi korom óta ebbe nőttem fel. Alig vártam, hogy betöltsem a 18. életévemet, és hivatalosan is MKP-tag lehessek. Már 19 évesen legfiatalabb küldöttként voltam jelen az MKP (Magyar Közösség Pártja) Farnadon megtartott országos kongresszusán, ahol a küldöttek Forró Krisztiánt választották meg a párt első emberének. Tini korom óta az MKP, majd a Szövetség aktivistájaként tevékenykedem. Ha kellett esőben, sárban szórólapokat osztogattam, majd házról házra jártam az utcákat, becsengettem és aláírásokat gyűjtöttem a párt számára, de segítettem a megyei választások előtti kampányt a lévai telefonközpontból is, valamint tizenöt településen, Felsőszemerédtől kezdve Nagytúron át egészen Garamkálnáig hordtam szét a több ezer példányszámban megjelenő Reflex24 regionális havilapot. Nagyon örültem, amikor apró láncszemként kivehettem a részem a jól sikerült megyei választásokból.

Önkormányzati szinten is sok helyen győzött a józan ész a tavalyi megmérettetésen.

A farnadi lakosok bizalmat szavaztak nekem, azóta a Szövetség színeiben önkormányzati képviselőként tevékenykedem.

Azonban nem csak politikai téren fejtek ki aktivitást, de a közélet több területéből is kiveszem a részem. A nyitrai egyetemi tanulmányaim mellett az Esterházy Akadémia növendéke vagyok, valamint a Piros7.es patrióta portált szerkesztem, ahol hosszas véleménycikkekben szoktam kifejteni a gondolataimat. Mindemellett tősgyökeres farnadi lokálpatriótaként a megújult helyi Csemadok elnökének választottak. Nem unatkozom egy percet sem, sok fronton dolgozom közösségünkért.

Mi változott azóta, mióta te vagy a helyi Csemadok elnöke?

A Covid-időszak megpecsételte szervezetünk sorsát. Elmaradtak a közös kirándulások, a szórakoztató rendezvények, közösségösszetartó események. Az igény azonban nem szűnt meg minderre. A világjárvány előtt is aktív tevékenységet kifejtő Farnadi Csemadok most megfiatalodott tagságban, módszerekben, struktúrában, és alaposan újjáalakítottuk a szervezetünket.

Az idén járt már nálunk Dunajsky Géza a Felszántott (tömeg)sírok című könyvét bemutatni, amit filmvetítéssel kötöttünk össze, továbbá volt Szomolai Tiborral író-olvasó találkozó, valamint a mi feladatunk az évi két véradás lebonyolítása is. Most szerveztük meg 17 csapattal a gulyásfőző versenyünket, valamint több évtized kihagyás után október 7-re tervezzük a szüreti felvonulást, amit szüreti vigadalommal zárunk a helyi kultúrházban.

Elsősorban a Lévai járás jelöltje vagy, milyen megoldandó problémákat látsz a régióban, amire a parlamenti jelenlét megoldásként szolgálhat?

A lévai járásban számtalan megoldatlan probléma van, ami országos hatáskörű. A modern XXI. században, az Európai Unióban az Alsó-Garam és Ipoly mente régiói nélkülözik az ivóvízellátást. Húsz település mintegy kilencezer lakosáról van szó, akiket eddig az egyik kormány sem vett figyelembe. Látjuk, hogy mennyit tesz, milyen eredményeket ér el a megyei képviseletünk. A megyei hatáskörbe tartozó utak jelentős része új burkolatot kapott, ha a Szövetség párt kormányon lesz, és a régiónkból bejuttatjuk oda embereinket, akkor ugyanezzel az intenzitással fognak megújulni az egyes besorolású utaink is.

Ami személyesen nekem az első feladataim között szerepelne, az az önkormányzatainkat sújtó diszkriminatív magassági és nagyságrendi kvóta eltörlésének napirenden tartása, hogy az Árvai, Zsolnai járás települései ne gazdagodjanak a mi kárunkra. Egy konkrét példa:

Farnad község évente 42 177 euróval kap kevesebb pénzt az államtól, mint egy ugyanekkora település az északi régióból, csak azért, mert délen helyezkedik el. Ennek véget kell vetni!

Mi a véleményed a migránskrízisről, ami az Ipoly-mentét sújtja?

A választások igazi tétje az, hogy az országnak szuverén kormánya lesz-e vagy egy idegen érdekeket kiszolgáló liberálisabb beállítottságú kormány gyakorolja majd a hatalmat. A migrációáradat elérte településeinket. Naponta több száz idegen kultúrából származó életerős férfi özönlik be városainkba. Falvaink utcáit is elárasztják, ahol szemetet hagynak maguk után, sokszor az éjjeli zajongásaikra ébrednek az emberek, leeszik a termést az utcára néző kertből. Teljes bizalmatlanságot, félelmet keltenek őshonos lakosainkban, és a kormány ezt nem kezeli, teljes a káosz.

A személyes álláspontom egyértelműen az, hogy a gazdasági bevándorlókat Szlovákia határánál meg kell állítani. A legjobb az lenne, ha a fegyveres erőink, a V4-es országok összefogva védenék a magyarországi Schengeni határokat, és már ott megállítanák a sokszor erőszakosan viselkedő tömeget.

A migránsokat a határoknál, az LMBTQ-ideológiát az iskola kapuiban, a háborút még Ukrajna területén kell megállítani.

Ez lesz a mi feladatunk, erre kérjük a választópolgárok támogatását.

Milyen eredménnyel lennél elégedett a Szövetség párt és a preferenciaszavazataid szempontjából?

Akkor lennék elégedett, ha megugornánk az 5%-os parlamenti küszöböt, és lenne beleszólásunk saját sorsunk jövőjébe. Én az önérdeket háttérbe helyezem, nem karikákban mérem a sikert, örülni fogok minden szavazatnak, és tovább fogok harcolni érdekeinkért.

Maradok a normalitás, és a béke oldalán.

Vigyük Pozsonyba régiónkat is!

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb