Az ipolysági Honti Múzeumban jelenleg is átfogó felújítási és modernizációs munkák zajlanak. A város 194 294 eurós támogatást szerzett erre a célra Európai Uniós alapokból. A múzeum további intézkedésig a rekonstrukció miatt zárva tart – tájékoztatott a városháza.

A Honti Múzeum állandó kiállításának egy részlete a felújítás előtt.

A projekt keretében szerkezeti átalakításokat végeznek a múzeum épületén, a szociális helyiségekben, a külső és belső terekben. A múzeumot új vitrinekkel és élményalapú, interaktív berendezésekkel szerelik fel.

A projekt teljes költsége 204 520 euróra becsülhető.

Az önkormányzat 1,1 millió euró értékű áthidaló kölcsönt vesz fel a projekt társfinanszírozására. A városháza közlése szerint a hitelt öt olyan projekt finanszírozására fogják felhasználni, amelyekhez a város vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást kapott.

A Hontian Múzeumot 1898-ban alapították, és 1902-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az ország közigazgatási beosztásának változása miatt 1924-ben bezárták. 1992-ben városi múzeumként nyitották meg újra az intézményt.

A múzeum fő kiállítását Hont régió régészeti emlékei alkotják, különös tekintettel az Ipoly-mente középső szakaszára, valamint egyéb kiállítási tárgyak, amelyek Hont régió történelmét mutatják be a középkortól a 20. századig. A múzeum kiállításának részét képezik a 19. századból és a 20. század elejéről származó sírkövek is.


tasr

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb