A projekt fő célkitűzése olyan megosztott szolgáltatások létrehozása, amelyek az Alsó-Ipoly völgyében jelenleg is meglévő, illetve a RE-START akcióterv keretében újonnan létesülő szociális intézmények számára nyújt majd költséghatékony és méretgazdasági szempontból megfelelő megoldást egyes feladataik ellátására. A RE-NEWAL projekt szorosan kapcsolódik a RE-STRUCTURE projekt eredményeihez, amelynek keretében a szolgáltatások infrastrukturális háttere valósul meg.

2019. júliusában indult az a négy éven át tartó, az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretén belül megvalósuló, 7 projektből álló RE-START akcióterv, amellyel a résztevő projekt partnerek a periférikus térség gazdasági és munkaerőpiaci aktivitásának fokozását tűzték ki célul. Ennek az akciótervnek egyik projektje a RE-NEWAL (SKHU/1802/3.1/052), amely 2020. augusztusában indult és 2022. júliusáig tart. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyében a magyar-szlovák határ mindkét oldalán meglévő és újonnan létesülő szociális intézményeknek nyújtott szolgáltatások révén az egyes intézmények működését könnyítse, hatékonyabbá és takarékosabbá tegye. A projekt keretén belül Bernecebarátiban szociális konyha kialakítására kerül sor, Kemencén egy mosoda létesül, illetve Párkányban egy személyszállítást elősegítő kisbusz beszerzése valósul meg. A projekt összköltségvetése 446 072,27 euró, amelynek 85%-a (379 161,42 euró) az Európai Unió által nyújtott ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatási forrás.

A RE-START akcióterv másik projektje, a RE-STRUCTURE keretén belül fognak megvalósulni azok az épületek, amelyekben a bernecebaráti konyha és a kemencei mosoda kialakításra kerül majd, így a két projekt erősen összefonódik. A RE-NEWAL keretén belül az említett szolgáltatások kialakításához szükséges eszközök beszerzése valósul majd meg.

Bernecebarátiban egy nagyjából napi 400 adag étel elkészítésére alkalmas szociális konyha létrehozása valósul meg, amely a térség szociális intézményeiben, idősotthonaiban élők élelmezésére jelentene korszerű és takarékos megoldást a határ mindkét oldalán. A projekt keretében a konyhai berendezések és eszközök mellett egy készétel és alapanyagszállításra megfelelően átalakított gépkocsi beszerzésére is sor kerül majd, amely a konyhai szolgáltatás működését fogja elősegíteni.

A Kemencén létesítendő mosoda szintén a térség szociális intézmények és idősotthonok mosodai feladatait vállalja át. A projekt keretében a mosodai eszközök beszerzése mellett szintén sor kerül egy szállításra alkalmas gépkocsi beszerzésére, amely a szennyes és tiszta ágyneműk és egyéb textíliák megfelelő helyre történő eljuttatását szolgálja majd.

Párkány esetében egy személyszállításra alkalmas kisbusz beszerzése valósul meg, amellyel az önkormányzat elsősorban a térség időskorú lakossága számára nyújt majd személyszállítási szolgáltatást, így elősegítve az idősebb, kevésbé mobilis lakosság bevonódását a térség programjaiba, közösségi életébe, illetve segítve őket a mindennapokban felmerülő közlekedési igényeik kapcsán.

A konyhai eszközöket Bernecebaráti Község Önkormányzata szerzi majd be, a szolgáltatás üzemeltetését pedig az önkormányzat tulajdonában álló Oszmotring Kft. fogja ellátni. A mosoda eszközbeszerzése és üzemeltetése is hasonló konstrukcióban valósul meg, az eszközöket Kemence Község Önkormányzata, míg az üzemeltetést a szintén önkormányzati tulajdonban álló Kemencei Tiszta Forrás Kft. végzi. Párkány esetében az eszközbeszerzés és az üzemeltetés is önkormányzati kézben történik majd.

A RE-NEWAL projektről, illetve a RE-START akcióterv többi projektjéről aktualitások, hírek és egyéb információk a restart-skhu.eu/ weboldalon, a www.facebook.com/pontibusegtc Facebook oldalon, illetve a PONTIBUS EGTC Youtube csatornáján érhetők el.

Kemencei mosodaépület látványterve

Jelen sajtóközlemény minőségéért (mind tartalmi, mind nyelvi értelemben) a PONTIBUS Európai Területi Társulás felelős. Szükséges esetben a szövegben kért változtatásokat és pontosításokat a projekt kommunikációs szakértője végzi el. További információk:

Popovics Gábor

PONTIBUS Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás

e-mail: pontibusegtc@pontibusegtc.eu

tel: 06 1 233 6808

Európai Regionális Alap

Partnerséget építünk

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb