Mintegy háromszázezer példányban és három különböző változatban jelent meg a Népszámlálás 2021 • A magyarság érték kampánystábja által jegyzett népszámlálási tájékoztató kiadvány. A dél-szlovákiai háztartásokba postai úton eljuttatott füzetben sportolók, művészek, vállalkozók és egyéb ismert személyiségek biztatnak a magyar nemzetiség és anyanyelv megjelölésére.

nepszamlalas.sk

A kiadvány részletes útmutatást nyújt a kérdőív kitöltéséhez, egyúttal pedig tisztázza a népszámlálással kapcsolatos kérdéseket és esetleges félreértéseket. A szerzők külön fejezetet szentelnek annak a kérdésnek, hogy miért is fontos a magyar nemzetiség és anyanyelv jelölése a kérdőívben. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az eredményekre kisebbségi jogok épülnek.

A kezdeményezők arra is felhívják a figyelmet, hogy mindenképp érdemes a kiadványt a népszámlálás második fordulójának végéig – azaz október 31-ig – megőrzni, hiszen az abban szereplő információk hasznosnak bizonyulhatnak.

Mint ismeretes, a népszámlálási adatfelvétel most először elektronikus módon zajlik. A kérdőív magyar nyelven a tájékoztató kampány honlapjáról is elérhető. A népszámlálás első, úgynevezett önkitöltéses szakasza március 31-én ér véget.

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb