Az NSKI egyik stratégiai célkitűzése a közösségfejlesztés, társadalmi felelősségvállalás megerősítése a Kárpát-medencében. Az intézet komoly kulturális, oktatási, történelmi, művészeti kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A Sacher Polgári Társulás célja kulturális, művészeti, történelmi, közművelődési, valamint turisztikai és társadalmi közösségfejlesztő rendezvények, ismeretterjesztő előadások, megemlékezések szervezése, hagyományok éltetése és ápolása. Ezek között kiemelt helyet foglal el a Sacher-hagyaték szellemi örökségének ápolása, népszerűsítése és helytörténeti vonatkozásainak minél alaposabb szintű feltárása. E célkitűzések fontos állomása a bemutatásra kerülő projekt, mely a magyar-szlovák határtérségben valósul meg.

A projekt alapvető célja, s egyben missziója, hogy hozzájáruljon a hagyományőrzés tudásának, filozófiájának országos, határon átnyúló szintű terjesztéséhez. A projekt visszanyúl előző korok és a népi hagyományok világába, és összegyűjti az ehhez kapcsolódó helyszíneket, termékeket, alapanyagokat.

További főbb célkitűzések a helyi lakosok, vállalkozások által helyben termelt, kulturális hagyományok alapján készült termékek, gasztrokulturális helyszínek bemutatása a célterületen, ezzel is segítve turisztikai attrakciók létrehozását és a hálózatosodást. További cél a helyi potenciálok, hagyományok kibontakoztatása, értékek feltárása, bemutatása, versenyképesség növelése Nyitra megyében és ezen belül kiemelten a Garam menti, zselízi régióban, valamint a szomszédos magyarországi térségben.

Március 12-én online sajtótájékoztató keretein belül a nagyközönség és a sajtó is megismerhette a projekt pontos részleteit.

A projekt eredményeként egy-egy tanulmány bemutatja a gasztrokulturális hagyományok alapján készült cukrászati termékek értéktárát, a Zselízi régióban és a szomszédos magyarországi határtérségben, másrészt a kapcsolódó gasztrokulturális örökségi helyszíneket. Az értéktárak elérhetőek lesznek az egyesület és az NSKI honlapján található aloldalakon, ugyanakkor publikációk formájában is megjelennek.

A partnerek célkitűzései közt szerepel, hogy eredményeiket minél szélesebb körben ismertté tegyék, ezért abba a nagy nyilvánosság minél szélesebb körű bevonását tervezik. Az értéktárban feltérképezettek alapján elkészül egy kiadvány nyomtatott formában. Promóciós film segítségével a gasztrokulturális örökség bemutatása is nagyobb teret kap. A filmet a jövőben marketing kampányra kívánják használni, így annak feladata túlmutat a projekten és tovább népszerűsíti ezt a területet. A megvalósítás során szakmai rendezvényekre kerül sor, amelyek a termékek gyakorlati elkészítésére, kóstoltatására is szolgálnak. A megvalósító partnerek szándéka szerint a projekt katalizátorként segíti majd elő a téma bővebb felfuttatását és minél részletesebb kibontakozását.

A sajtótájékoztatón részt vett Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke is.

A zselízi Sacher Polgári Társulás 2016 tavaszán alakult. A világhírű Sacher-torta megalkotója, Franz Sacher az Eszterházy család szolgálatában két évet töltött a Garam menti városban 1843 környékén. Itt látta meg a napvilágot fia, Edvárd, az illusztris bécsi Sacher Hotel megalapítója is. A Monarchia nemzetek fölött álló kulturális hagyományait követve a társulás a többnemzetiségű Zselíz történelmi és kulturális értékeinek ápolását és népszerűsítését tűzte ki céljául.

A kulturális tevékenységek támogatása és bemutatása mellett feladatuknak tekintik Zselíz társadalmi és kulturális életének támogatását, a zselízi lokálpatriotizmus erősítését és a város hírnevének népszerűsítését belföldön és külföldön egyaránt. Ennek céljából egy információközvetítő honlapot is létrehoztak, ahol a témával kapcsolatban találhatóak különböző érdekességek.

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb