A Komáromi Jókai Színház az idei 69. évadjában, hűen a mottójához, elsősorban olyan előadásokat fog bemutatni a Benkő Géza Stúdiószínpadon, amelyek nem csak kortársak, de kapcsolódnak Komáromhoz, Felvidékhez, külhoni magyarsághoz.

Az első bemutató a rendező Schwechtje Mihály Az örökség című színműve, amelyet az ipolysági Rédli Károly rendez, ezt követi Jordi Galceran Burundanga c. vígjátéka, melyet Matusek Attila rendez és a pozsonyi színművészeti egyetem magyar hallgatói szerepelnek majd benne, ezt követi Tóth Attila Mindennapi tenyerünket című nyomoreszkje, a szerző hosszú évekig volt a komáromi társulat tagja. Az idei évad utolsó előadása pedig a Hajdú Szabolcs Ernelláék Farkaséknál melyet Forgács Péter rendező visz színpadra. Az utóbbi két előadás két szlovákiai magyar civil szervezet produkciója, hiszen a színház vezetősége a kezdetektől fogva helyet szeretne adni a szlovákiai magyar alternatív színházi kezdeményezéseknek.

Schwechtje Mihály Az örökség című színműjének főszereplője, Szabó András gyerekorvos anyja halála miatt érkezik vissza Németországból szülőfalujába, hogy rendezze az családi hagyatékkal kapcsolatos intéznivalókat, többek közt az anyja által ráhagyott gyerekorvosi praxist. Bár Andrásnak esze ágában sincs maradni, vagy beleavatkozni a falu életébe, elkerülhetetlen, hogy ne szembesüljön a hivatalnokok butaságnak álcázott kétszínűségével, a problémák elfedésének módszertanával, például azzal, hogy mennyire nem lehet mit mondani arra, hogy ha egyszer az égadta világon senki nem tesz semmiféle bejelentést, akkor nincs is mit kivizsgálni. Tehát nincs probléma. Csak épp gyerekhiány van. A fiatalok elköltöznek, nincs miért maradni, a „Kóreában” élő gyerekeket pedig eladják külföldre. Jobb is nekik, legalább nem a mocsokban nőnek fel, amúgy sem hiányoznak senkinek – vélik a falubeliek.

Schwechtje Mihály filmrendező színpadi műve 2020-ban a Legjobb magyar dráma díját nyerte el. A darab megtörtént esetet dolgoz fel, a szerző korábban egy kisjátékfilmet is forgatott az eladott gyerekek ügyéről.

A Komáromi Jókai Színház október 9-én mutatja be Az örökség című színművét, mely az évad első bemutatója.

Az idei évadban a stúdióbérlet négy előadást tartalmaz. Felhívjuk a kedves bérletes nézőink figyelmét, hogy a bemutatóig még lehetőségük van meghosszabbítani illetve megvásárolni bérleteiket. Természetesen a később érkezőket is szívesen fogadjuk.

Bővebb információ:
www. jokai.sk
+421 35 7908150, +421 905 898739
berlet.jokai@gmail.com

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb