Hirdetés

A Komáromi Jókai Színház 69. évadának vendégelőadása a Peer Gynt, amely a Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkciója. Az előadás a 2019-es novemberi premierje óta hosszú utat járt be, több helyen bemutatták felvidéken és tévéjáték is készült belőle. Az előadás rendezője a Jászai Mari-díjas Pataki András, címszereplője pedig a Jászai Mari- és Dosky-díjas Gál Tamás. További szerepekben a Jászai Mari-díjas Horváth Zsuzsa, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Eperjes Károly, Molnár Anikó, a Jászai Mari-díjas Kovács Frigyes, Kossuth-díjas Boráros Imre, Ács Tamás, Papp Attila, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Farkas Tamás és Marosszéki Tamás színművészek láthatóak.

Henrik Ibsen, a realista norvég drámaíró Peer Gynt című darabja nagyszabású, szinte végtelenített sorban egymásra torlódó romantikus látomások egymásutánja. Megvan benne a népies jelleg, az egzotikus helyszínek által árasztott buja, vadregényes atmoszféra, s nem utolsó sorban a tizenkilencedik század egyik legizgalmasabb kérdése: a személyiség mibenlétének boncolgatása.

A drámai költemény az „örök kamasz” ember útkereséséről, önmagunk megismerésének nagy kalandjáról szól, s arról, hogy nem lehet félig megélni az élet kínálta helyzeteket, azokban teljes személyiségünkkel részt vennünk. Másképp nem érdemes.

Peer kérdései a mai kamaszok, ifjú felnőttek kérdései is: ki vagyok én, hol a helyem, s miért vagyok a világon? Élete igazából a feleslegesség tragédiája. Pedig Peer Gynt az átlagembertől eltérően nagy lehetőségekkel indult: „fényes gomb lehetett volna a világ kabátján” – gazdag fantáziája révén akár művész is válhatott volna belőle. Ám ő minden nagyszabású lehetőséget elkerült, megelégedett a középszerűséggel. S aztán a történet végén – elveszítve minden lehetőséget – arra ítéltetik, hogy a Gomböntő kanalában végezze.

A Komáromi Jókai Színház a Premier bérletes nézőit október 15-én 19 órai kezdettel, Jókai bérletes nézőit október 16-án 19 órai kezdettel, Madách bérletes nézőit október 22-én 19 órai kezdettel, Lehár bérletes nézőit október 24-én 15 órai kezdettel és Mikszáth bérletes nézőit október 24-én 19 órai kezdettel várják sok szeretettel.


Komáromi Jókai Színház

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.10.22.

Hamarosan lévai frekvencián is hallgatható a felvidéki Mária Rádió

A Mária Rádió Mirjam október 26-án, déli 12:00 órakor indítja el egész napos műsorfolyamát a lévai FM 100,6-os…

2021.10.21.

Jóváhagyva: a kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A szlovák mellett egy kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon – következik a…

2021.10.25.

Szőllősy Péter: Nyílt levél Ipolyság város képviselőihez

Tisztelt képviselő asszony, tisztelt képviselő urak! Engedjék meg, hogy az Ipolysági Vállalkozói Társulás nevében ez úton is szóljak…

2021.10.23.

Október 23. – Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb