Zlatner Zsolt életének mindig is szerves részét képezte a sport. Mégis majd két évtizedbe tellett, mire rátalált a neki leginkább testhezálló sportágra. Utána még egy szűk évtized, mire azon belül is megtalálta azt a speciális szekciót, amelyet szívvel-lélekkel tud csinálni. Mára már profi erősemberré vált és úgy tűnik, csak a csillagos ég szabhat határt számára. Az Ipolysági Testépítő Klubban készült interjú során beszélgetünk a múltról, azokról, akik hisznek Zsoltban és támogatják, arról, hogy mi viszi előre és mi az, amit még el kell érnie profiként, hogy elégedett lehessen.

Zlatner Zsolt, ipolysági strongman, régiónk egyik legsikeresebb versenyzője.

A sportot, amit űzöl, gondolom nem úgy kell elképzelni, mint egy átlagos konditeremi edzést. Elmeséled, mi is ez pontosan?

Az egész történet arról szól, hogy egy versenyre készülök. A lényege, hogy eldőljön, ki a legerősebb ember a világon. 1977-ben kezdődött az USA-ban. Három sportág legjobbjai gyűltek össze: birkózók, testépítők és erőemelők. Közülük került ki először a világ legerősebb embere.

Összesen 32 versenyszám van és az nyer, aki összesítésben a legjobb teljesítményt nyújtja. Van például felhúzás vagy guggolás, ezek az erőemelés gyakorlatai közül lettek átültetve, de van rengeteg olyan versenyszám is, ahol futni kell nagyobb tárgyakat megemelve, húzva. Ezek olyan funkcionális gyakorlatok, amiket bármelyik fizikai munkát végző ember simán megcsinál, csak mondjuk nem 250 kg súllyal, ahogy mi. Külső szemmel olyannak tűnhet egy verseny, mintha valaki a játszóteret látná. Az emberek rakosgatnak, dobálgatnak dolgokat, futkároznak fel-alá és egymás ellen versenyeznek. Nagyon mókás.


Végül is mi a sportág pontos neve?

Angolul The World’s Strongest Man, magyarul A világ legerősebb embere, de nevezik csak egyszerűen Erősember sportnak is.


Mikor döntöttél úgy, hogy erősember leszel?

Most lesz négy éve. 2016-ban jöttem haza Észak Írországból és Ipolyvisken szerveztek egy ilyen versenyt.

Karvai Erik barátom mesélt róla még a kint létem alatt, ő már korábban is részt vett és nagyon pozitív tapasztalatai voltak. Azt mondta nekem, hogy Zsolti, ha hazajössz, ezt neked is ki kell próbálnod. Véglegesen haza jöttem és elkezdtünk edzeni.

A fizikai erőm megvolt hozzá és a testalkatom is ideálisnak bizonyult: hosszú a karom, 196 cm a magasságom. Ez volt az első versenyem és mindjárt meg is nyertem.


Az előtt is jártál edzőterembe?

2007-ben kezdtem edzeni, 9 évnyi edzőteremi múlt után döntöttem el, hogy erősember leszek. Azelőtt hiába tornáztam becsülettel, nem találtam a helyem. Sokan kérdezték tőlem, hogy Zsolti, mi szeretnél lenni? Testépítő? Súlyemelő? Mondtam, hogy egyik sem, de azt nem tudtam meghatározni, hogy pontosan mi az, amit tényleg szeretnék. Már akkor is nagy ember voltam és a fizikai erőm növelése volt a legfőbb célom, hogy minél erősebbek legyenek a karjaim. Aztán jött a Strongman és rájöttem arra, hogy a magas és erős vázú fiúknak ideális. Megtaláltam a sportomat.


Milyen volt az életed az előtt, hogy elkezdted a strongman edzést és milyen lett utána? Mi az, ami változott?

Lényegében az, hogy sokkal több ember megismert és elismert, mint korábban. Már a versenyzés előtt is erős voltam, 125 kg volt a súlyom már akkor is…


Most mennyi?

152 kg. Az eredményeim által sokan felfigyeltek rám. Látták, hogy egy nagy ember vagyok, aki a versenyzés minden pillanatát élvezi. Emiatt hozzám is nagyon pozitívan és elismerően álltak, sokan biztattak, sokan a szponzorjaimmá váltak. Ők motiválnak ember, a sok ember, aki bízik bennem.


Egy korábbi riportban a felvidéki Herkulesnek neveztek. Ki a példaképed? Mondhatsz valós és fiktív személyt is.

Természetes, hogy elsőként édesapámat említem a példaképeim közül. Tőle örököltem az erőmet, a fizikumomat és a genetikai adottságaimat.

A sport mindig is fontos része volt az életemnek, de addig kosárlabdáztam, ahol nem igazán az erőn volt a hangsúly. Nem is voltam több 77 kilónál. Szóval csak később döbbentem rá, milyen jók a képességeim a nyers erő tekintetében.

“A legfőbb példakép édesapám, a környék legerősebb embere.”

Egyébként a kosárlabdát is nagyon szerettem, versenyekre jártam. Viszont Ipolyságon nem volt akkoriban fedett pálya, ahogy sajnos ma sincs. Asztali teniszeztem is, profi versenyekre jártam, jól ment. Ami zavart, hogy ott is kell mindig még egy ember. Másra kell várnod, vagy ha nem elég erős az ellenfeled, nem fejlődsz.

Egy nap, egy párkapcsolat befejezése miatt úgy éreztem, hogy nekem most le kell mennem a konditerembe. Sokkal jobb volt utána és attól kezdve mindig eljártam. Végül is a szakítás volt, ami a legelején motivált.


Erről még beszélünk, de most térjünk vissza egy szó erejéig a példaképekre…

Igen. Szóval a legfőbb példakép édesapám. A környék legerősebb embere, világéletében lovakkal foglalkozott. Akik ismernek mindkettőnket, gyakran mondják is nekem, hogy látni, kire ütöttem. Aztán a sporton belül ott van egy máig aktív litván versenyző, Žydrūnas Savickas. A valaha élt legerősebb ember a világon, ha az eredményeit nézzük. A számtalan díja mellett 50 Guinness rekordja van. A puszta erő tekintetében tehát ő a példakép. A harmadik meg Arnold Schwarzenegger. Egyrészt az optikai szempontok miatt, másrészt azért, amit elért. Az is fontos, hogy az aktív testépítő karrierje után létrehozta az Arnold Classic sportfesztivált és nagyban hozzájárult a testépítés népszerűsítéséhez a fiatalok körében.


Mennyit edzel egy héten?

Mivel felkészülési időszakban vagyok és nagy súlyokkal dolgozom, az edzések számát lecsökkentettem heti 4-5 alkalomra. Egy edzés három óráig is eltarthat, mivel az egyes sorozatok közt 6-7 percnyi pihenőt tartok.

Az izmok gyorsan alkalmazkodnak és regenerálódnak, de az ízületekkel nagyon óvatosan kell bánni ekkora terhelés esetében. Még soha nem sérültem le és nem is tervezem. Okosan kell csinálni, fontos a pihenés…


Milyen étrendet követsz?

Mindent megehetek, Hála Istennek mindent, amit szeretnék. Alkoholt azt nem iszok, tizenkét éve nem is ittam. Soha nem dohányoztam és nem iszok kávét sem, bár az nem lenne tilos. Az étrendem alapjai a húsokon és a tojáson nyugszanak, tehát a természetes kajákon, nem az étrendkiegészítőkön.

Most, hogy felkészülési időszak van, naponta megeszek fél kiló marhát, fél kiló csirkét és 30 tojást. Emellett néha fehérje porokkal egészítem ki a napi tápanyagbevitelt, sokszor kapok versenyeken, vagy van, amit magam szerzek be.

A lényeg, ahogy mondtam, mégis a természetes táplálék. Minden két, két és fél órában a testem automatikusan jelez, hogy Zsolti, most enned kell. Azért a pizzát sem vetem meg például, úgyis ledolgozom. Az én sportomban nem az optikán van a hangsúly. Persze azért törekszem arra, hogy a testtömegem arányosan legyen elosztva rajtam.


Van-e valamilyen civil foglalkozásod?

Jelenleg nincs. Noha a versenyzés pénzbe kerül, a szponzorjaimnak hála, maximálisan a felkészülésre tudok koncentrálni. Korábban kidobó voltam több helyen és üzemeltető is egy bárban. Szeretnék munkát, de csakis olyat, ami érdekel és amit fix beosztásban tudok végezni, az edzések megtervezése miatt. Lehetséges, hogy egy nagy étrendkiegészítő gyártó cég alkalmazna a jövőben. A termékeik terjesztésében és reklámozásában tudnék segíteni. Aztán tervezem még, Mokso Dávid barátomhoz hasonlóan, hogy videókat fogok megosztani az interneten. Ehhez előbb komolyabb eredményeket és hírnevet szeretnék szerezni az élsportolói karrierem által.

“A kudarcok és a mélypontok mindig arra voltak jók, hogy előre vigyenek.”

Kik a szponzorjaid és mivel támogatnak?

Őszintén örülök, hogy megkérdezted, mert nélkülük nem lennék sehol sem. Elsődleges szponzorom a klubom, KK Ipolyság. A felszereléssel támogattak, náluk edzek és a profivá válásomig ők fedezték az útiköltségeket is. Ezen kívül egy személyre szabott strongman termet is berendeztek nekem, ahol minden eszköz az én erőmhöz és versenyszámaimhoz lett igazítva. Aztán nagyon hálás vagyok Bielik úrnak és a Bietának, a Salerno Pizzériának, illetve a Villa Romainenek, mert naponta egy-egy étkezéssel támogatnak. Ők hárman a legnagyobb szponzorjaim, nem tartanák itt a segítségük nélkül.

Van egy nagyon ügyes barátom, Otrekal Sándor. A klubba jár edzeni. Én beszerzem a vasat, ő pedig legyártja a versenyekhez szükséges kellékeket. Ezzel is sokat segít.

Vannak, akik abban segítenek, hogy ki tudjak utazni a nagyobb versenyekre és vannak, akik minőségi ruházattal támogatnak. A régi munkahelyem, a Nargalio ebédjegyekkel támogat. Az AM autóiskola kamionját bármikor húzhatom, ez egy fontos gyakorlat és hatalmas segítség. Mégsem húzogathat kamionokat akárhol az ember. A főbb szponzorok most is rajta vannak a pólómon, de vannak olyanok is, akik nem is akarják, hogy fel legyenek tüntetve. Pedig az ő segítségük sem kevésbé értékes: úszásra, masszázsra és jakuzzira való lehetőség például…


Beszéljünk egy kicsit a mélypontokról és a kudarcokról. Voltak egyáltalán? Hogyan küzdöttél meg velük?

A kudarcok és a mélypontok mindig arra voltak jók, hogy előre vigyenek. Azt hiszem, akinek teljesen tökéletes az élete, az nem tudja, mi a rossz és nem is tud igazán örülni semminek. Akkor kezdtem edzeni, amikor az első párkapcsolatom zátonyra futott és akkor döntöttem el, hogy erősember leszek, amikor a második is végleg befejeződött. Amikor a harmadik kapcsolatomnak is vége lett, eldöntöttem, hogy profivá válok. Szóval már várom a negyedik szakításomat, hátha világbajnok leszek az ötödikre.

Az edzések során le tudom vezetni a bennem felgyülemlett haragot és fájdalmat. Ez azért is jó, mert rossz vége lehetne, ha másokon próbálnám meg kitölteni. Erre sosem volt példa, mikor kidobó voltam, akkor sem. Elég volt rám nézniük a balhézóknak és mindjárt lenyugodtak.


Van nálad erősebb ember Ipolyságon?

Nincs.Szlovákiában is csak egy. Az ország legerősebb embere.

Egy sérülés miatt hivatalosan csak Szlovákia harmadik legerősebb embere vagyok, de igazából csak az elsőt tekintem ellenfélnek itthon.


Mi a helyzet a doppingszerekkel? Elterjedtek az erősemberek körében?

A helyzet konkrétan az, hogy a versenyeken csak a teljesítmény számít. Nincsenek semmilyen doppingtesztek. Elsősorban azért, mert megfizethetetlenül drága. Így mindenki azt csinál, amit akar. Van, aki teljesen természetesnek vallja magát, tehát elmondása szerint még protein port sem fogyaszt, aztán meg növekedési hormont szed. Azt nem is lehet kimutatni, még vérvizsgálattal sem. Ezért ez bonyolult, senki sem lát bele. Nem is akar, mert lényeg a fizikai erő és teljesítmény.


Az egészségre mennyire lehetnek károsak a különböző szerek?

Ez olyasmi, mint az alkohol, vagy a cigaretta. Ha ész nélkül fogyasztja őket valaki, rossz vége lesz. Az a gond az emberekkel, hogy azonnal akarnak mindent. Eleinte működhet is, mert az izom gyorsan erősödik, de az ízület nem. Később óriási sérüléseket okozhat a rohanás, amit sokszor éppen a növekedési hormon idéz elő.

Ha valaki okosan csinálja, akkor rengeteg fizikai sportmunkát kell beleölnie, hogy a váza kellőképp készen álljon a hatalmas súlyok megemelésére. Ez 5-10 év felkészülést is jelenthet, viszont csak így érdemes.

“Vannak célkitűzéseim és mindegyiknek megvan a határideje.”

Személy szerint hogyan viszonyulsz a nem természetes szerek használatához?

Már említettem, hogy nagyon jó adottságokat örököltem az őseimtől: erős csontozat, magasság és állóképesség. Majdnem öt és fél kilósan születtem. Tehát nincs szükségem semmilyen növekedési hormonra vagy doppingszerre. Az elmúlt tíz évben megtanultam, hogy a legfontosabb a természetes táplálék: a hús.


Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Éppen Ipolyságon szervezték a szlovákiai erősember kupa első fordulóját. Sikerült a hazai pályán elhoznom az első helyet. Az egész verseny viszont hét fordulós. Megnyertem még ötöt és összesítésben is az első helyen végeztem. Így lettem profi erősember. Erre vagyok a legbüszkébb. Továbbá volt egy Európa kupa is, egy nemzetközi verseny, ahol szintén első lettem. Ezek fontos eredmények.


Hány éves vagy most?

Harminckettő.


Hogy látod, meddig lehet ezt csinálni?

Későn érő típus voltam, most kezdem csak igazán élvezni az egészet. Szerintem 42-45 éves koromig bírnám még csinálni profi szinten. Vannak célkitűzéseim és mindegyiknek megvan a határideje. Eddig sikerült elérnem az összeset. Viszont, ha lesz olyan időszak, hogy két éven keresztül nem sikerül elérnem, amit akarok, el kell rajta gondolkoznom, hogy megéri-e folytatni.


Mi lenne a profi karriered csúcsa?

A világ legerősebb embere a 25 legerősebb közül kerül ki. Eljutni arra a versenyre és a világ legjobbjaival összemérni az erőmet. Különböző más versenyeken kell bizonyítani, hogy kvalifikált legyen valaki a részvételre. Magyarországról eddig ketten jutottak ki és Szlovákiából még senki. Az lesz a csúcs, ha én leszek az első, aki itthonról ott lesz.


Alapvetően szlovák vagy magyar versenyzőnek tartod magad?

Én szlovákiai magyar versenyző vagyok. Ha eljutok addig, lesz lehetőségem eldönteni, hogy szlovák vagy magyar egyesület által menjek. Aszerint döntök majd, hogy melyik tud a legtöbbet segíteni a kijutásban és a felkészülésben. Persze, őszintén szólva, akkor lennék igazán libabőrös, ha adott esetben a magyar himnuszt hallanám a dobogó legfelső fokán.

“Májusban kezdődnek az erősember versenyek és mindegyiken részt fogok venni, ami a kvalifikációmhoz szükséges lehet.”

Mindenesetre első alkalommal szlovákiai magyarként szeretnék szerepelni, mert még soha nem jutott ki közülünk senki. Érdekes, hogy Szlovákia top tíz legerősebb embere közül több mint a fele magyar.


Mit tanácsolsz annak, aki még nem tudta magát rávenni, hogy lejárjon az edzőterembe?

Egy nap 24 órából áll. Pont azon gondolkoztam ma, ki is számoltam, hogy egy hét 168 óra. Abból 3×2 órát kellene csak eltölteni a konditerembe, összesen heti hatot és ebbe már az átöltözést is beleszámoltam. Ha valakinek tényleg fontos az egészsége, nem mondhatja, hogy nincs ideje, mert az csak egy kifogás. A számok nem hazudnak. Nem kell, hogy mindenki erősemberré váljon, de a heti három alkalom arra bőven elég, hogy valaki jó formában tartsa magát. Ez ugyanúgy vonatkozik az idősebbekre is, sokan járnak hozzánk is 50 év felett és nagyon jó állapotban vannak.


Elértünk a beszélgetés végére. Örülök, hogy vállaltad a felkérést. Annyit mondj még el, hogy mit tartogat Ipolyság legerősebb embere számára a 2020-as év!

A 2020-as év sok szempontból vízválasztó lehet. Most fejben megvan az út, ami a világbajnokságig vezet és a tavasszal meg is teszem majd az első konkrét lépéseket. Májusban kezdődnek az erősember versenyek és mindegyiken részt fogok venni, ami a kvalifikációmhoz szükséges lehet. Lesz egy másik lehetőség is kijutni a világ legerősebb emberei közé, amit szintén meg akarok ragadni. Ez egy amatőr bajnokság. Először Európa bajnokság Manchesterben. Ha ott sikeres leszek, amatőr VB Floridában. Az első három helyezettnek egyenes útja van onnan a profi VB-re.

Egy videót kell majd készítenem arról, melyik versenyszámban mit bírok, és feltölteni az internetre. Ezt pontozni fogják. Ha elég jók az eredményeim, akár ezáltal is komoly tapasztalatokra tehetek szert. Jók az esélyeim, mert az első 15 ember jut be a pontok alapján és a tavalyi videókat elnézve a második helyen végeztem volna akkor.

“A barátaim és a szponzorjaim bíznak bennem és támogatnak. Ez ad erőt.”

Ahogy mondtam, fejben már össze van rakva, hogy jussak ki idén a világbajnokságra és minden erőmmel azon leszek, hogy valóra váltsam a terveimet. Aztán még talán azt érdemes megemlíteni, hogy jövő februárban szeretnék kijutni az amatőr Arnold Classic versenyre is, Ohioba. Aki ott nyer, megy a világbajnokságra. Nagyjából ennyi a 2020-as év, plusz még rengeteg kisebb verseny itthon és külföldön. Nem kevés, de motivál, hogy a barátaim és a szponzorjaim bíznak bennem és támogatnak. Ez ad erőt.

Köszönöm a lehetőséget!

Aki bármilyen támogatással szponzorálni szeretné Zsolt sporttevékenységét, a következő e-mail címen felveheti vele a kapcsolatot: z.szanter@freemail.hu


Morva Mátyás

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb