Az új év beköszöntével sokan megfogadják, hogy egészségesek, fittek lesznek, és le szeretnének adni pár kilót. Vagy sokat. Idővel aztán a kezdeti motiváció alább hagy és a célunk csupán álom marad. „Én azt mondom, nem gondolkodni kell rajta, hanem csinálni. Elkezdeni és bátran segítséget kérni. Ezért vagyok. A motiváció nem egy állandó dolog, de ha az ember kitartó és tudatos fent tudja tartani”- vallja ezt Viglas Albert Lilla, az ipolysági csoportos fitness instruktor, a Lili Fitness megálmodója. Az interjúból kiderül, miként született meg a Lili Fitness ötlete, milyen út vezetett a kezdő résztvevőből a csoportos fitness edzővé válás felé.  Számtalan alakformáló edzés, gerinctorna, HIIT és tabata edzéssel a háta mögött Lilla elárul néhány hasznos tanácsot is.

Mikor döntöttél úgy, hogy edző leszel és mi volt az eredeti szakmád?

Az ötlet 2014 óta motoszkált bennem, az iskolát 2016-ban kezdtem. Ebben az évben diplomáztam Budapesten a Metropolitan Egyetemen mint közgazdász, turizmus – vendéglátás szakon.

Hogyan keveredtél a fitness világába?

Sosem voltam sportos alkat, de az egyetem alatt könnyen szaladtak fel a plusz kilók és nem éreztem jól magam a bőrömben. Elkezdtem fitness terembe, azon belül is csoportos órákra járni, és beleszerettem. Emlékszem az edzések időpontja szent volt, főleg a kedvenc edzőimé. A heti tervezett edzéseket már jó előre beírtam a naptáramba, ehhez igazítottam az egyéb szabadidős programokat. Az egyetem alatt egy évet passziváltattam, főként nyelvtanulási céllal babysitterként Svájcban éltem. Itt sem álltam le a mozgással, videókra edzettem, futni jártam, biciklizni és persze sokat sétáltam a gyerekekkel. Ahogy hazaköltöztem, újra bérletet vásároltam a fitnessterembe és jelentkeztem a Fitness Company OKJ-s csoportos fitness instruktori képzésére.

Milyen előképzettség szükséges ahhoz, hogy valaki személyi edző lehessen?

Ha valaki edző szeretne lenni, első körben 4 képzés közül kell választania. Ez a fitness instruktor, aerobik oktató, testépítő és csoportos fitness instruktor. A személyi edző képzés előfeltétele, az előbb említett 4 képzés egyike. Én a csoportos fitness instruktorit választottam, ez állt hozzám legközelebb. Személyi edző képzés is tervben van, de nagyon szeretek csoportokkal dolgozni, így ennek még nem jött el az ideje. Persze az alapképzés csak a kezdet. Egy szakmailag elhivatott edző folyamatosan fejlődik. Rengeteg továbbképzés közül lehet válogatni, amik többnyire 1-3 teljes hétvégés képzések.

Fitness szülinap Ipolyságon

A legtöbb továbbképzés előfeltétele, hogy már OKJ-s edző legyél, de vannak kivételek, ilyen pl. a spinning oktató. 2017-ben M.A.X. Training instruktor lettem, illetve elvégeztem a Sporttáplálkozási és táplálék-kiegészítés képzést. 2018-ban lettem Gerinctréning oktató. 2019-ben Kölyök fitness gyermek aerobic oktató, és idén bár a vírushelyzet miatt elmaradt a Step aerobic oktatói képzés, helyette Táplálkozási tanácsadó képzést végeztem online november/december folyamán.

Honnan jött a Lili Fitness ötlete? Melyek voltak első lépések melyet meg kellett tenned, hogy elindíthasd a projektet?

Már az iskola alatt álmodoztam róla, tervezgettem, hogy egyszer haza jövök és belevágok. Persze előtte fontosnak tartottam, hogy sok gyakorlatot és tapasztalatot szerezzek. Az iskola alatt kezdtem edzéseket tartani, 2016 szeptemberében, és onnantól kezdve nem volt megállás. Női fitness teremben tartottam edzéseket heti 10-12 órát, emellett helyettesítést vállaltam egyéb fitness termekben, külföldön hotelben is vezettem edzéseket, később egy női mozgásstúdió üzletvezetője lettem, ami nagyon sok tapasztalatot adott.

Májusi edzés az udvaron

Itthon első körben a vállalkozói engedélyt intéztem el, termet kerestem, összeállítottam egy órarendet, eszközöket vásároltam, weboldalat készíttettem, meghirdettem egy nyílt napot. Így indultunk 2019 márciusában.

Edzőként mi mindennel foglalkozol? Milyen programjaid vannak, ki a célcsoportod?

14 évestől egészen 68 éves korig járnak hozzám.

A 68 éves hölgy rendszeresen jár, fitt és egészséges, de egész életében jelen volt a mozgás. Látszik is az eredménye.

Has-láb-popsi edzés az udvaron

Különböző óratípusokból áll össze a heti órarend. Alakformáló edzésen a teljes testet megdolgoztatjuk, különböző eszközök használatával, mint a step pad, gumiszalag vagy kézi súlyzó. Has-láb-popsi órán a kényesebb területekre fókuszálunk, és bár kedvesnek hangzik, ez egy elég kemény óratípus.

Zsírégető step-re koreográfiával készülök, nagyon szeretik a lányok. Ez az óra teljes koncentrációt igényel, így biztos nem a napi gondjain gondolkozik az ember. Gerinctréningre is járnak fiatalok és idősebbek egyaránt. Ennek nagyon örülök, mert erre az óratípusra mindenkinek szüksége lenne, kortól, nemtől függetlenül. Ezen kívül tartok tabata, HIIT és köredzés órákat is. Ezek intenzívebb óratípusok, de nagyon élvezhetőek. Gyerekeknek is van lehetőség mozogni, nekik él a Kidfit csoportom.

Mit tartasz a legnagyobb edzői sikertörténetednek?

A legnagyobb boldogság, amikor azt látom a vendégeken, amit magamon. Örömmel jönnek. Megszerették a mozgást, beépítették az életükbe.

Szeretem, hogy tudatosak lesznek. Egészségmegőrzés miatt jönnek. Egyre több sikerélménnyel gazdagodnak a rendszeres edzések során, ami motivációt ad, a motiváció még több edzést eredményez. Ilyenkor mindig magamra ismerek, hiszen velem sem volt másképp. Hátsó sorban kezdtem, nyolc guggolás után meg kellett pihennem és dühített, hogy mások miért bírják sokkal jobban nálam. Persze a rendszeresség és kitartás meghozta az eredményét, pár hónap alatt már fix helyem volt az első sorban és el sem tudtam képzelni, hogy hiányozzak az edzésről.

Augusztusi szabadtéri edzés

A január eleji kezdeti motiváció a napok múlásával alábbhagyhat a fogyni vágyók és az életmódot váltók körében. Hogyan tudja egy személyi edző motiválni az edzettjét vagy a csoportját?

Én azt mondom, nem gondolkodni kell rajta, hanem csinálni. Elkezdeni és bátran segítséget kérni. Ezért vagyok. A motiváció nem egy állandó dolog, de ha az ember kitartó és tudatos, fent tudja tartani.

Mindenkinek kellene valamit sportolnia, hiszen fitt és egészséges leszel tőle, ez tény. Persze kényelmesebb otthon a kanapén ücsörögni, de ettől nem leszel jobb, sem eredményesebb. Az edzések által kiegyensúlyozottabb leszel, testileg terhelhetőbb, lelkileg stabilabb. Miért ne adnád ezt meg magadnak?

Gerinctréning Ipolynyéken

Nem kell túlgondolni a dolgokat, el kell kezdeni és aztán visz magával a rendszeresség.

Persze fontos a tervezés és a célok konkrét megfogalmazása is, hiszen ez tart majd lendületben akkor is, ha fogyna a motiváció. Ilyen cél lehet, hogy fogyni szeretnék 20 kg-t, vagy szeretnék rendszeresen (heti 3x) sportolni, egészségtudatosabban táplálkozni. Nagyon jó és fontos, is, hogy meghatározzuk a célunk, de valljuk be, ha egy hónap után nincs meg az eredmény, sokan feladják. Ezért fontos, hogy mindig legyenek rövidtávú céljaink is, mint pl. megtalálni azt a mozgást, ami örömet okoz. Ehhez mit kell tennem? Többféle óratípust, edzőt, sportot kipróbálni. Ha ez megvan, máris közelebb kerülsz a célodhoz. Vagy ha nagy cél a – 20 kg, akkor azt tűzöd ki célul, hogy tavaszig fogyjak 8 kg-t, vagy cm-ben legyen látható a változás. A lényeg, hogy élvezd a célodhoz vezető utat is!

Pár konkrét gyakorlati kérdésre, ha válaszolnál, biztos sokaknak megkönnyítenéd a kezdeti nehézségeket. Melyik a legideálisabb napszak az edzéshez? Milyen gyakran érdemes egy héten gyakorlatokat végezni? Mik a vendégek leggyakoribb hibái?

A reggeli és az esti edzés is egyformán eléri a célját. Akkor mozogj, amikor jobban esik, vagy az időd engedi. Én kedvelem a reggeli edzéseket is, szombatonként délelőtt tartok órát. Ez jól elindítja a napot és energiával tölt fel. Hétköznap viszont este vannak az edzéseink.

Nem az számít, hogy mikor, hanem hogy mennyire teszed oda magad.

Heti 3 x 60 perc sport ajánlott átlagembereknek, akik nem hivatásszerűen sportolnak. Persze, akkor sem kell elengedni a hetet, ha nem sikerül ennyit edzeni. A kevés is több a semminél! Két edzés mellé a harmadik lehet akár futás, biciklizés, túra vagy egy nagy séta. A lényeg, hogy mozogj.

Júniusi szombat délelőtt – tabata

Az órák alatt mindig felhívom a figyelmet a helyes kivitelezésre, gyakran körbe megyek, és javítok, ha kell. Ez fontos, hiszen, így rögzül a helyes mozgásminta. Nem mindegy, hogy egy hasizomgyakorlatnál pl. a fejünkkel bólogatunk vagy valóban a hasizmainkat dolgoztatjuk-e.

Miként befolyásolta az óráidat és a rendezvényeidet a kialakult vírushelyzet?

A 2020-as év másként alakult, mint azt év elején terveztük. Így utólag 4 időszakra bonthatom fel az évet:

  1. 2020.01.01 – 03.12 tornatermes edzések – „normálisan”
  2. 2020.03.16 – 05.20 online edzések
  3. 2020.05.21 – 10.10 szabadtéri edzések
  4. 2020.10.11 – máig online edzések

Sosem gondoltam volna, hogy a személyes órák helyett online tartok majd edzéseket. De elkezdtem és ment, mert akarták a vendégeim és én is. Megoldást kellett találni a kialakult helyzetre, és mi éltünk vele. A hosszú nyarunk pedig egy fantasztikus élmény volt, amire a mai napig örömmel gondolok vissza.

Volt, hogy elkapott az eső, nagy szél jött, sár volt a pályán, kánikula volt, de minket semmi sem tartott vissza.

Nyújtás júliusban Nyéken

Élveztük a mozgást szabadtéren, Nyéken a focipályán, Ipolyságon a műfüves sportpályán vagy az iskola udvarán. Nagyon hálás vagyok ezért az időszakért. Október 10-én elbúcsúztunk és azóta online jelentkezem heti két edzéssel, hétfő és csütörtök este. Ezek az edzések egy hétig elérhetőek a csoporton belül, így könnyen pótolható, ha nem jó az időpont, vagy akár megismételhető is – nagy örömömre ezzel is élnek a lányok/ fiúk.

Esti edzés szeptemberben

Természetesen én is nagyon várom, hogy újra személyesen is találkozzunk, de örülök, hogy így sem álltunk meg teljesen.

Beavatnál minket a rövid és a hosszútávú céljaidba? Hol tudunk téged megtalálni?

Idén is szeretnék eljutni egy továbbképzésre. Ezen kívül új órarendet tervezek egy új óratípussal kibővítve, szeretném bővíteni az eszközöket, és sok-sok változatos edzéssel jelentkezni. Jelenleg korlátozottak a lehetőségeink, de már nagyon várom, hogy újra személyesen is találkozzam a vendégeimmel és megtöltsük a tornatermet vagy a sportpályát.

Hosszútávon, ha ilyen csodás vendégeim lesznek, mint most boldog leszek. Vannak tervek, de a tavalyi év bizonyította, hogy az aktuális helyzetből kell kihozni a legtöbbet, és meglátni a lehetőségeket. Egy biztos: fitness, mozgás, sport! Ez a célom.

Ipolyságon és Ipolynyéken tartok edzéseket. Jelenleg a vírushelyzet miatt csak online csoportnak vannak élő edzések facebookon keresztül.

Július – tabata – Nyék

Végezetül magyar szakosként elkerülhetetlen számomra a könyveket érintő kérdés. Bizonyára vannak, akik szakirodalomból is szeretnék bővíteni ismereteiket. Lili, melyik az a fitness tematikájú kedvenc könyved, amit jó szívvel ajánlanál másoknak is?

„Mindent a táplálkozásról – izgalmasan és látványosan” című könyvet ajánlom bárkinek, hiszen sok tévhitet eloszlat akár a divatos diétákkal kapcsolatban, és közelebb visz a tudatos étkezéshez.

Az iskola, ahol a legtöbb képzést csináltam, pedig idén indított egy teljesen új online magazint. Ez a FitNext. Nem csak edzőknek szól, igazán igényes és tartalmas.


fotók: Viglas Albert Lilla

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb