Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a klub vezetőjét és Gálik Laci, Dulai Dániel illetve Samuel Kaszás versenyzőket felváltva kérdeztük a sportágról, a sikereikről és terveikről.

AWPC Slovakia

Kérlek meséld el röviden a Power Klub Šahy történetét, mutasd be a tevékenységeteket, célkitűzéseiteket. Kik a tagok, kik a támogatók, hol zajlanak az edzések?

Szabi: 2023-ban alakultunk, három tagú klubként kezdődött a történet. Idén egy újabb tag csatlakozott hozzánk. Egy erőemelő klubról beszélünk, fekvenyomásban kiemelkedő teljesítményeink vannak, de emellett nagy hangsúlyt fektetünk a bicepszre, holt húzásra, illetve a guggolásra is egyaránt. A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa, amiért nap mint nap keményen meg is dolgoznak!

A klub tagjai jelenleg Gálik Laci, Dulai Dániel, Samuel Kaszás és jómagam, Oszoli Szabolcs. Szerencsére kifejezetten sok támogatónk van, nekik ezúton is köszönjük: Silver Gym, István pince, ST Brave Man Barbers, Autoporadca Šahy, Agrotechnika Kučák, Raiders (Attila Parking), Androrganics, Pizza Salerno, Gavex-GS, Barbár MC Šahy és az Iron man Levice.

Az edzések Ipolyvisken egy általunk berendezett kis teremben, és az ipolysági Silver Gymben zajlanak.

Legyetek kedvesek röviden bemutatkozni, beleértve, hogy miért váltatok erőemelőkké, mióta és milyen versenyszámban versenyeztek, miért ezt a sportágat és azon belül ezt a versenyszámot választottátok?

Samo: A nevem Samuel Kaszás, 16 éves vagyok, és Léváról, Szlovákiából származom. Az edzéssel, mint olyannal 14 éves koromban kezdtem el foglalkozni. A saját testsúlyommal kezdtem el edzeni, és igyekeztem minél többet megtudni a testmozgásról.

Eleinte csak formába akartam kerülni és a lányoknak tetszeni, de aztán az lett az álmom és célom, hogy testépítő legyek. Mindenki tudta körülöttem, hogy nem a testépítéssel kellene foglalkozom, mert nem vagyok eléggé szimmetrikus.

Rábeszéltek helyette az erőemelésre, mert genetikailag nagy erővel rendelkezem, ami már fiatal korom óta megnyilvánult.

Édesapám kapcsolatainak köszönhetően csatlakoztam a fiúkhoz a Power Klub Šahy égisze alatt, azóta végzem az erőnléti edzéseket, és nagyon megszerettem ezt a sportágat, még sokáig szeretném csinálni, és versenyeket nyerni.

Laci: Gálik László vagyok, 23 éves, 14 éves koromban vettem részt az első fekvenyomás versenyemen. A versenyen látott 200 kilós feletti nyomások beleégtek a retinámba, bár akkor még nem tartottam lehetségesnek, de nagyon szerettem volna én is ekkora súlyokat mozgatni. Az én utam így kezdődött, sok tanulás, edzés, és persze bukások sora kísérte végig a felkészüléseim.

A 2024. április 20-án megrendezett szlovák bajnokságon sikerült kinyomnom 271 kilót, ezzel megdönteni az All Time szlovák csúcsot.

Így lettem 5x szlovák bajnok, és 4x világbajnok. Magam sem tudom miért pont a fekvenyomás ragadott magával. De úgy érzem ez a sport az én világom, ezzel kelek, fekszek, kitölti a mindennapjaim és az életem is ehhez igazítom.

Dani: Dulai Dániel vagyok, 21 éves, 15 éves koromban kezdtem el a súlyzós edzést. Akkoriban a fekvenyomás mint sportágról még fogalmam sem volt. Rá pár évre ismertem meg Gálik Lászlót és ő vezetett be a fekvenyomás világába. Engem is magával ragadott ez a sportág, így úgy döntöttem, hogy én is elkezdem a versenyzést. 2023 augusztusában részt vettem az első versenyemen, amit sikerült a dobogó legfelső fokán zárnom, ahogy a mostani szlovák bajnokságot is. Törekszem arra, hogy a jövőben is így teljesítsek.

Dulai Dániel

Mit kell tudni a konkrét versenyről, amely alkalmával a közelmúltban a kiváló eredmények születtek?

Szabi: A mostani versenyünk egy szlovák bajnokság volt, amelyen sikerült győzelmet aratni, így tovább jutottunk a Európa- és világbajnokságra!

Hogyan zajlott a felkészülés a versenyre?

Samo: A felkészülés részemről nagyon becsületesen zajlott, mert olyan típus vagyok, aki 110 százalékot belead. Nehéz Lacival összehangolnunk az edzéseket, mert egy másik városban él, és utazik, ha eljön utánam vagy én megyek hozzá, de mindig előáll a legjobb edzéstervvel, és én ahhoz igazodom. Az étrendről annyit, hogy nem hagytam ki egyetlen gramm fehérjét sem, és annyit ettem, amennyit csak tudtam, mivel fel voltam rá készülve, hogy a 110 kilogrammig terjedő kategóriában versenyzek. Természetesen a regenerálódás kulcsszerepet játszik a felkészülésben, így napi 7-8 órát alszok.

Laci: A versenyfelkészülés pontosan 2024 január 1. kezdődött. Az egyszerű, mégis jól megtervezett felkészülésnek hála a versenyen sikerült a vártnál jobban teljesíteni, amire persze büszke vagyok, de nem elégedett. Azonban a felkészülés nagy része még hátra van.

Dani: A verseny felkészülést január elsején kezdtük el, ami sajnos nem mindig haladt gördülékenyen. Ennek ellenére igyekeztem mindig a lehető legtöbbet kihozni az edzésekből.

Mit tudsz mondani a mezőnyről, amelyben az ipolysági klub sportolóinak helyt kellett állniuk?

Szabi: A mezőny, mint mindig, nagyon erős volt, de ennek ellenére is a fiúk derekasan állták a sarat.

Hogy telt a verseny napja, kezdve attól, hogy felkeltetek egészen addig, hogy megszületett az eredmény?

Samo: A verseny napján ideges voltam, mert nem tudtam, mire számíthatok, mert ez volt az első versenyem, de az első próbálkozás után minden idegességem elpárolgott, és már csak a feladatra koncentráltam.

Laci: A verseny napja a felkelés percétől kifejezetten stresszes, ami nagyon ki tudja venni az energiát, így próbálom a helyén kezelni, nem a versenyre gondolni, nyugodt maradni egészen a bemelegítésig. Bemelegítéskor már koncentrálok a súlyra, a mozdulatra, a vezényszavakra. A verseny teljesítése után minden stressz hirtelen elmúlik, ami igazán felszabadító jó érzés.

AWPC Slovakia

Dani: A verseny napja nem kezdődött zökkenőmentesen a stressz miatt, de próbáltam csak a célra koncentrálni. Miután sikerült a harmadik érvényes nyomásom, megkönnyebbültem.

Milyenek voltak a versenybírók? Szigorúbbak, megengedőbbek vagy esetleg pont olyanok, amilyenekre készültetek?

Szabi: Nem volt semmi kirívó eset, átlagos bíráskodás zajlott, úgy, ahogy számoltunk vele.

Azt az eredményt sikerült elérni, amire készültél, vagy esetleg sikerült egyéni vagy verseny- vagy egyéb rekordot dönteni?

Samo: Úgy vettem, hogy elmegyek és kipróbálom, milyen a porondon lenni és nem csak edzéskor, a megszokott környezetben, a legideálisabb körülmények közt emelni, hanem versenyhelyzetben, pszichikai és fizikai nyomás alatt.

Laci: A versenyen sikerült egyéni rekordot dönteni és a vártnál jobban teljesíteni, amire persze büszke vagyok, de nem elégedett.

AWPC Slovakia

Dani: Annak ellenére, hogy az első helyen végeztem, sajnos nem sikerült úgy teljesítenem ahogy szerettem volna. A jövőben a teljesítményem javítása lesz a célom.

Hogyan értékeled a klub eddigi eredményeit, beleértve a mostani szép eredményeket?

Úgy gondolom, hogy az eddigi elért eredményeink magukért beszélnek. Ezen a versenyen mindenki első helyezést ért el a maga kategóriájában, az abszolút győztesek dobogójára is a klubunk 2 versenyzője állhatott ki, illetve

elnyertük a versenyen kinyomott legnagyobb súly díját is!

Mit bizonyít számotokra az elért eredmény?

Samo: Magam mögé utasítottam a kategóriámat fekvenyomásban, amit addig nem is vettem igazán komolyan, amíg el nem kezdtem az edzéseket Lacival, örülök, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült feljebb tornázni azokat a súlyos kilókat.

Power Klub Šahy

Laci: Az eredménnyel főleg magamnak szerettem volna bizonyítani. Mégpedig: ha csak kevéssel is, de képes vagyok kis lépésekben előre haladni.

Mi minden áll még idén a versenyzők előtt? Ha jól sejtem, a szezon csak most kezdődik.

Szabi: A versenyzők előtt áll még az év legnagyobb kihívása, a világbajnokság, továbbá az Európa-bajnokságra és a siófoki Scitec raw versenyre is készülünk.

Kinek ajánlod ezt a sportot?

Szabi: Minden fiatalnak, aki úgy gondolja, hogy az erőemelő sport által megmértetné a kitartását, fegyelmezettségét és erejét!

Ha érdeklődik valaki a sport iránt, hogyan tud hozzátok csatlakozni?

Szabi: Megtalálhatóak vagyunk a Facebookon és az Instagramon is mint Power Klub Šahy.

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.05.07.

A Felvidéki 7-es versenysorozat részeként szervezték meg a 3. Toportyán íjászversenyt Zselízen

(Fotó: Petrocics Kitti) Örömíjászverseny és országos versenysorozat – ez a kettősség jellemezte a zselízi íjászklub által szervezett versenyt,…

2024.05.07.

Szemétszedéssel ünnepelték a Föld napját Zselízen

Fotó: Csemadok-Zselíz Ahogy sok helyütt szokás, Zselízen is április idusán szemétszedő akciókkal és különböző természetbeli tevékenységgel ünnepelték meg…

2024.05.07.

Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő három perces videóban…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb