Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Sokan talán még arról sem értesültek, hogy Ipolyságon vannak teniszpályák, arról pedig pláne kevesen tudnak, hogy városunk évszázados tenisz-múltra tekinthet vissza. A következő két cikk során gondoskodunk arról, hogy ez megváltozzon. Először is feltárjuk a XX. század elejéig visszanyúló múltat Lőwy János mérnök úr segítségével…

Lőwy János máig a tenisz szerelmese.

A kezdetektől a II. világháborúig

Az 1900-as évek elején a LAW Tennis Club megalakulásával kezdődött az ipolysági tenisz első fénykora. A vasútállomás közvetlen közelében lett kialakítva a Honti Sportklub, ahol télen a korcsolyázás és nyáron a tekézés mellett négy teniszpálya is rendelkezésre állt. Érdekesség, hogy salak helyett ipoly-homokot használtak.

Az összehasonlítás kedvéért érdemes megjegyezni, hogy akkoriban Pozsonyban szintén négy teniszpálya volt, Kassán csupán három. Lőwy János elmondása szerint ez különösebben nem meglepő, hiszen városunk Hont vármegye központja volt, és a teniszpályákat a budapestiek is sokat látogatták.

Teniszpályák ipoly-homokkal (fotó Ipolyság – Homok facebook csoport).

Arról, hogy komoly tenisztornák is szerveződtek éves szinten, a Nemzeti Sportból értesülhetünk. Az 1908-as tudósítás alapján már hatodik alkalommal rendeztek versenyt.    

„A háború utáni időszakról nem találtunk adatokat, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy nem volt lehetőség olyan színvonalú teniszre, mint annak előtte. Már csak azért sem, mert édesapám, Lőwy Gyula ifjúsági bajnok volt az 1930-as években. Ha lett volna tenisz-élet később is, mesélt volna róla. Annyi biztos, hogy a jelenlegi Posta épülete környékén, ahol akkoriban a focipálya volt, egy teniszpályát is kialakítottak”

– idézi fel Lőwy János gyerekkori emlékeit.

A hetvenes évektől a XX. század végéig

A hetvenes években kezdődött újra a színvonalas teniszezés megszervezése a városban. Már a stadion és a gyakorló futballpálya megépítésekor kijelölték a helyét a teniszpályáknak és például röplabdapályának is. Eleinte 1, később 4 teniszpálya is rendelkezésre állt, még ugyanebben az évtizedben. Mindez önmagában nem volt elég, sokáig váratott magára a közművek bevezetése, hosszú ideig kizárólag az öntözéshez volt víz.

Az infrastruktúra teljes hiányának 1978-ban vetettek véget, amikor egy mára már legendássá vált – alig néhány négyzetméteres – zöld bódé vált szertárrá és öltözővé egyben. Alžbeta Kollárová, Hanuska István, Harna Sándor, Miroslav Kollár és Lőwy János rengeteget tett a helyi tenisz-élet újraindításában és fellendítésében az évtized során és később is.

A legendás zöld bódé máig megvan.

A lelkes sportbarátok eleinte autodidakta módon sajátították el a sportág alapjait. 1983-ban Lőwy János hivatalosan is edzővé vált és megkezdődött az ifjú tehetségek professzionális szintű felkészítése. A 80-as évek közepére már komolyabb eredményeket is elértek az ipolysági teniszezők. Közben a zöld bódé mellé két konténerház is odakerült, amelyeket a Strojstavról szállítottak át, így az infrastruktúra is fejlődött. Kysel Milan volt akkoriban az egyik legtehetségesebb teniszezőnk, aki extraligát is játszott. Jelenleg a Nagytapolcsányi egyesület elnöke és máig baráti viszony fűzi az ipolysági egyesülethez.  

Az ezt követő időszakban ismét felkerült Ipolyság a tenisztérképre. Már a 80-as években szoros barátság alakult ki a balassagyarmati teniszegyesülettel. 25 éven keresztül barátságos tornákon mérték össze tudásukat a két város játékosai. Nemzetközi együttműködés is kialakult, egyes versenyeken vendégjátékosokkal erősítette a két egyesület egymás csapatait. Később a szobi és váci egyesületekkel is hasonlóan jó viszony ápolása kezdődött.

„Diákcsapatot is fel tudtunk állítani minden korosztályban. A 90-es évek közepére női csapatunk bejutott az országos 2. ligába, ami hatalmas eredménynek számított a körülményekhez képest. Kerületi szinten a férficsapat is versenyzett, kimagasló eredményességgel. Helyi szinten is újra nekiláttunk a tornák megszervezésének, legendás szlovákiai teniszezők fordultak meg nálunk.”

Szőllősy Péter az egyesület jelenlegi vezetője. 2019 után a TO SAAG név TK SAAG-ra változott. A póló korábban készült.

A 90-es évek vége felé magánkézre kerültek a teniszpályák. A változtatást jó szándék vezérelte, elsőre hasznos ötletnek tűnt, később mégis kiderült, hogy több kár lett belőle, mint haszon. Az ezredfordulón többek közt emiatt is hullámvölgy következett, hogy aztán újult erővel kezdődhessen – a már ismert veteránok és a közben felnövekedett generáció segítségével – a sportélet újraszervezése a teniszt illetően.

Folytatás a 2. részben…

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.07.29.

„Elsősorban tanárnak tartom magam” – interjú Horváth Géza zselízi polihisztorral

Márciusban hetven éves lettél. Milyen érzés hetven évesnek lenni? Viccesen azt válaszolhatnám, hogy ezt neked már tudnod kellene.…

2021.08.02.

MartFamily családi fesztivált szervez a MartFeszt csapata

Újra benépesül a Martosi Rendezvényliget és Szabadidőközpont – idén MartFamily családi fesztivállal készülnek a MartFeszt szervezői. A tavalyi…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb