Akikre büszkék lehetünk: Hornyák Odiló - Reflex24

Mára talán az egyik legkevésbé ismert, korának viszont mindenki által megbecsült ipolysági polgára Hornyák Odiló volt, aki Budapesten látta meg a napvilágot 1888-ban. Mint családjából mindenki, ő is egyetemi végzettséggel rendelkezett: a testnevelési főiskola elvégzése után egy ideig Budapesten, majd Pozsonyban fejtette ki pedagógiai tevékenységét, ahol – a Felvidéken elsőként – megalapította a Kiskárpátok Cserkészcsapatot.

Hornyák Odiló (forrás: Korpás Árpád – N. Tóth Anikó – Tóth Tibor (szerk.): Egy évszázad a történelem sodrásában. Az Ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium jubileumi évkönyve 1913-2013.)

Utóbbi városban ráadásul az helyi sportklub, a mára legendássá vált Pozsonyi Torna Egylet – a kor egyik közismert sportegyesülete – vezetőjeként és edzőjeként is tevékenykedett.

Ahogyan az minden számára ismert, a trianoni államfordulat megannyi magyar ember életét érintette: így volt ez Odilóval is, de ő az impériumváltást követően sem távozott Magyarországra, maradt az újonnan megalakult Csehszlovákiában. 1925-ig Érsekújvárott, majd 1927-től egészen 1944-ig az ipolysági gimnáziumban dolgozott, de városunkban tevékenysége korántsem korlátozódott csupán az iskolára.

A gimnázium sportszertárának elsőosztályúvá tétele mellett alapító tagja volt a helyi Szokolyi Alajos Sportegyesületnek, szervezője a városi sportéletnek: a gimis diákokkal minden tanév végén nagyszabású sportünnepélyt rendezett, ami a korban igazi hagyománnyá vált Ipolyságon.

Képek az Ipolysági Tornaünnepélyről (forrás: Korpás Árpád – N. Tóth Anikó – Tóth Tibor (szerk.): Egy évszázad a történelem sodrásában. Az Ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium jubileumi évkönyve 1913-2013.)

Mindemellett évekig edzője volt a – a mindenki által csak IFC-nek nevezett – Ipolysági Football Clubnak, ahol sok, később hírnévre szert tett labdarúgót nevelt ki, mint például Daucsík Ferdinándot (Ferdinand Daučík), csehszlovák válogatottat, a későbbiekben a Barcelona edzőjét. További említésre érdemlő nevek: Hornok Károly sífutó, Bényi Károly gerelyvető.

Hornyák a Pozsonyi Torna Egylettel, mint annak vezetője (Turczel Lajos: Magyar sportélet Csehszlovákiában 1918-1938. )

Sokoldalú tevékenységéből nem hagyhatjuk ki a helyi cserkészet megszervezését sem: csapatának az országjárás és a tanulmányi kirándulások mellett a nyári táborozásokkal szerzett felejthetetlen élményeket: az utolsó ilyen kirándulás Zselíz mellett volt a Garam mentén, 1944 nyarán. Az év decemberében a világháború elérte Ipolyságot is, a gimnáziumot evakuálták.

Az ismételt határváltozások következtében már Magyarországra települt át, vissza Budapestre, ahol igen hamar, 1953-ban hunyt el.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.07.04.

A levendula csodájára járhatunk Lekéren

A levendula az egyik legváltozatosabban használt gyógy-, fűszer- és dísznövény, melyet számtalan módon felhasználhatunk, de amit csupán nézni vagy…

2020.07.06.

Bemutatjuk az Unlimited Souls együttest

Csábon a zenélésnek mindig is nagy hagyományai voltak, s ez alól a jelenkor sem kivétel. Nem is kell…

2020.07.05.

Hogyan értékelik az oktatási államtitkárral folytatott megbeszélést?

A hét elején már adtunk hírt az ipolysági munkaértekezletről, akkor Filip Mónika oktatásügyi államtitkárt és az esemény szervezőit…

2020.07.03.

R7: szomorú hírek “autópályaügyben”

A napokban tette közzé az INEKO (Portál o diaľniciach a železniciach) a honlapján az egyes, még megépítendő autópálya-szakaszok kivitelezésének tervezett…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló