Az ügetés ősidők óta ismert mozgásformája a lónak. Ennek megítélésében ellentétes nézetek is napvilágot látnak. Vannak, akik kétségbe vonták e mozgásforma természetességét, mások pedig azt bizonygatták, hogy régen is ez volt a ló egyik fő helyzetváltoztatási módszere.

Vanek Lajos (jobbról a második) 1994-től 2011-ig a Szlovákiai Ügetők Társulásának (SZÜT) volt az elnöke.

Tizenhárom évvel ezelőtt a Zselízen élő Vanek Lajos az alábbiakat nyilatkozta e sorok írójának:

„Az állam úgymond semmiképpen nem támogatja a lovassport ezen válfaját, ezért kimondottan siralmasnak látom a jövőjét tájainkon”.

Akkori rémálmai sajnos valóra váltak.

Az 1990-es év ügető lovával.


A társulás káprázatos tervei füstbe mentek

A neves szakember 1994-től 2011-ig a Szlovákiai Ügetők Társulásának (SZÜT) volt az elnöke, 1998-ig pedig az Újbarsi Állami Méntelep igazgatói posztját töltötte be.

Vanek Lajos ma.

„Csehszlovákia 1993-as felbomlását követően Richard Möhl és annak lánya, Patrícia személyében sikerült megnyernem két lelkes személyt és megalakítottuk a 45 tagú társulást. Alelnöknek azt az ugyancsak zselízi Dóka Lajost választottuk, aki V.G. Strarsboy lovával négyszer nyerte el az év ügetője büszke címet, Morozov, Coufal és Valentovič lovasok pedig az év bajnokaivá váltak”

– idézte fel az emlékeket a SZÜT egykori első embere.


A vehemens magánosítás megmutatta valamennyi árnyoldalát

Az újbarsi méntelep mindig az ügetősport fellegvárának számított.

„ 1998-ban, számomra egy szomorú pénteki napon nem tudtam bejutni saját irodámba. A Nemzeti Vagyonalap ugyanis nevetséges 16 ezer koronáért egy pöstyéni vendéglátóipari szakembernek adta el a 16 millió koronát érő méntelepet. Jómagam felajánlottam a szóbanforgó intézménynek 8 millió koronát a vagyonjogért, további 22 milliót pedig az adósságok törlesztésére. Építettünk ugyanis egy kétszáz férőhelyes tehénistállót is a telep területén. A felmondási levelet egyébként mindmáig nem kézbesítette számomra a postás”

– panaszolja a szomorú múlt történéseit a volt igazgató.

Az újbarsi méntelep mindig az ügetősport fellegvárának számított.

Pofátlan erkölcstelenség, felbecsülhetetlen veszteségek

Az új tulajdonos ténykedése kezdetén egy ígéretes, Acme Freit névre hallgató kiscsikó szomjan halt, mivel a gazda nem fizette ki a villanyszámlát, így az illetékesek még a vizet is kikapcsolták a telepen. A társulás önállóan nem szervezett versenyeket, szerződést kötöttek azonban Marian Šurdával, a pozsonyi Állami Lóversenypálya igazgatójával, aki továbbra is igyekezett biztosítani a folyamatosságot. Évente két ügetőversenyt szerveztek, mintegy nagyven ló részvételével.

„ A valamikori korszerű létesítmény néhány éve kong az ürességtől. A felszerelés saját vagyonunk volt, amit kölcsön adtunk a Trotting társulásnak. Ismeretlen tettesek eközben szétszedték a fogadóirodát és az istállók nagy részét. A bérlők nem figyeltek oda kellőképpen, így minden mozdítható tárgy eltűnt. Egy háború utáni csatatér látványa tárul elénk. Az újbarsi méntelep átvészelt két világháborút, a vad magánosításba azonban belehalt”

– kesereg a köztiszteletben álló szakember, aki számára fájdalmas, hogy az ügetősportnak Szlovákiában 2012-ben végleg befellegzett.

Az újbarsi méntelep átvészelt két világháborút, a vad magánosításba azonban belehalt.

Több sebből is vérzik a lovassport, a többi szakág is takaréklángon pislákol

Elszomorító, hogy térségünkben a lovassport másik két válfaja , a galopp és a kenter is komoly válságban van. Nem is olyan régen még Nagysurányban, Újbarson, Kistapolcsányban és Pozsonyban nem kevesebb, mint huszonkét versenyt bonyolítottak le évente. Egy-egy megmérettetésre 3-4 ezer ember is kíváncsi volt.

Elszomorító, hogy térségünkben a lovassport másik két válfaja , a galopp és a kenter is komoly válságban van.

A helyzet azonban irgalmatlanul átformálódott. Marian Šurda idejében még az akkori vezérkar össze tudott kaparni évi 20 millió eurót a vetélkedőkre. A mostani igazgatás sajnos erre nem képes, így az idén ezidáig mindössze két megmérettetés valósult meg (állítólag kettő még hátra van).

„Néhány szakember véleménye szerint százegynéhány évvel ezelőtt a Titanic elsüllyedése ekerülhetetlen volt. Lehet, hogy a lósportra is hasonló sors vár”

– összegezte gondolatait Vanek Lajos, aki 71 évesen is a Vít Čelko elnök által irányított öttagú Központi Lóverseny Szakbizottság tagja.


Fotók: Vanek Lajos archívuma

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb