Hirdetés

Kevesen tudják, hogy egy tizenkét ezer lakosú városkában létezik egy bajnokságban is szereplő magyar focicsapat, amelynek egyik játékosával sikerült felvennünk a kapcsolatot.

A Farnadról származó Lauko Sándor, akiről a szüret kapcsán nemrég írtunk hírportálunkon, 2006-tól dolgozik külföldön, jelenleg egy Ebersberg környéki, hetvenöt éve működő cégnél karbantartóként húzza az igát.

„Tavaly egy majálisi ünnepségen kispályás focitornát rendeztek a München környékén élő magyarok, ahol a főszervező, Faragó Zsolt felvetette, hogy nem lehetne-e összehozni nagypályás csapatot is, ha már ennyi magyar focirajongó él itt. A mostani csapatvezetőnk és kapusunk, Daradics Tibor vette kézbe e kérdéskört és szorgalma sikerrel járt. A koronavírus-járvány első hulláma alatt három hónapig Németországban kellett maradnom, és ekkor hoztam létre az első facebook oldalamat. Ennek köszönhetem, hogy tudomást szereztem az akkor már létező csapatról és lettem annak a tagja”

– tekint vissza a közeli múltra Lauko Sándor.

Az alakulat, amelyet a bennfentesek csak müncheni magyar csapatként (hivatalosan Hungária München FC) emlegetnek, 35-40 tagú játékoskerettel dicsekedhet. A versenyszabály szerint a bajnoki összecsapásokra mindössze három harminc év alatti labdarúgót nevezhetnek, a harminc éven felüliek száma viszont korlátlan.

A Bajor Királyi Liga legalacsonyabb osztályában (ami a mi VII. ligánknak felel meg) gyűjtögetik a pontokat. Szponzoraik nincsenek, minden önkéntes alapon működik és saját erőből tartják fenn magukat.

„A tavaszi idényt törölték, ezáltal most húsz ötcsapatos csoportban folyik a megmérettetés, ahol egy mérkőzés erejéig mindenki mindenkivel összecsap. A csoportelsők és a négy legjobb második helyezett a rájátszásban folytathatja a csatározást. Valamennyi találkozóra a szövetség küld játékvezetőt, aki a küzdelem után részletekbe menő jelentést készít. Az egyik bajnokit magyar bíró fújta, ám a kilencven perc alatt nem beszélhettünk vele anyanyelvünkön, mivel a sportrendezvényeken hivatalos nyelv a német. A végén aztán természetesen magyarul dumcsiztunk. A meccsekre kilátogató nézők sportszerű viadalokat láthatnak, a kölcsönös tiszteletet ugyanis megadjuk egymásnak. Íratlan szabály, hogy tilos az ellenfél és a játékvezető szidalmazása. Egy hangos szó nélkül képesek vagyunk lejátszani a mérkőzést. Az edzői feladatokat Andrási Norbert látja el. Róla tudni kell, hogy nyolc éve van egy teremfoci csapata, amely két alkalommal megnyerte a München környéki bajnokságot”

– tájékoztatott a 44 esztendős labdarúgó.

A magyar együttest Sándor személyében egy felvidéki, valamint két erdélyi és két kárpátaljai labdarúgó erősíti, a többiek az anyaországból származnak. A pályát az ebersbergi klubtól bérlik. A település alig negyven kilométerre van a Bajor Szabadállam fővárosától, Münchentől.

Egyébként valamennyi csapat legalább egy kivilágított és hitelesített hagyományos füves és két műfüves pályával rendelkezik, így az esti órákban is van lehetőség a mérkőzések lejátszására.

„Három héttel ezelőtt a bajnoki nyitómeccsen 0:1-ről 3:1-re fordítottunk egy török csapat ellen, a múlt héten pedig egy német gárdát 4:0 arányban fektettünk két vállra. Szombaton a listavezető Lokomotívát látjuk vendégül, ez az összecsapás már kemény dió lesz és kihatással lehet a rájátszási szakaszba való kerülésre. Az utolsó csoportbeli meccsünkön egy vietnámi alakulattal vetélkedünk. Működik itt egy HELLÓ nevű internetes , huszonnégy órán át magyar nyelven sugárzó rádió állomás, amelynek sportszerkesztője, Kürtössi Tibor rendszeresen kilátogat a mérkőzéseinkre és tudősításokat közöl. A tél folyamán két csapattal egy tekintélyes teremfoci tornán veszünk részt, ott is szeretnénk sikeresek lenni. Terveim szerint tavasszal három napra a Felvidékre invitálom játékostársaimat. Az első napon hűsítő borozgatásra kerül sor a pincémben, később pedig pályára lépünk a farnadi csapat ellen és megtekintjük a DAC bajnokiját”

– árulta el elképzeléseit Lauko Sándor.


Fotók: Lauko Sándor archívuma

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.11.17.

Körkérdés: Hogyan értékeled a magyar labdarúgó-válogatott továbbjutását?

Múlt csütörtökön nem mindennapi izgalmak és örömök hullottak a futballrajongók ölébe a magyar válogatott jóvoltából. Valószínű, hogy évekkel…

2020.11.18.

Polgármesterek félidőben: eredmények, járvány, válság, jövő – Zsemlér

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány…

2020.11.21.

Ankét: Távoktatás tanári szemmel

Mivel az iskolák bezártak és a diákok nem tudnak személyesen részt venni az oktatásban, előtérbe kerültek a digitális…

2020.11.17.

Centralizált tudásbázist mutat be gróf Esterházy Jánosról a csehországi Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért

Esterházy János neve az utóbbi évtizedekben ivódott bele a köztudatba. Fontos, hogy mindig beszéljünk róla és minden rendelkezésünkre…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb