Vincze Dóka Krisztián, a fiatal zselízi gokartversenyző egy alkalommal már részt vett egy világversenyen; motocrossban jutott ki a franciaországi világbajnokságra. Azóta gokartba ült át, s immár ebben a versenyszámban képviselve az országot utazott el Portugáliába, a Rotax Max Grand Finals nevű világbajnokságra, ahol 72 ország pilótáival mérte össze tudását.

A fiatal versenyző a Morva Kupa és a Szlovák Bajnokság közös versenykiírásában – a tavalyihoz hasonlóan – az idén is második helyet szerzett, kvalifikálva magát a novemberi világbajnokságra. 2020-ban már kivívta a világbajnoki részvétel jogát, akkor a koronavírus-járvány miatt törölték a megmérettetést, 2021-ben pedig nem elégséges anyagi forrás okán nem tudott eljutni a bahreini világbajnokságra.

A motocrossból való kiszállás után Krisztián egy alkalommal a poén kedvéért kipróbálta magát az alsószecsei gokartpályán. Olyan jól ment neki a körözés, hogy a pálya tulajdonosa alig hitte el, hogy csupán első alkalommal ül gokartban.

Krisztián a motocross után egy újabb technikai sportágban találta meg számításait. Az alsószecsei, érsekújvári és pozsonyi edzéseket egyre komolyabban véve, sorra érkeztek a jobb és jobb eredmények a beltéri gokartversenyeken: megnyerte a magyar bajnokság egyik budapesti futamát, de – új pályacsúcsot beállítva – a Pelsőcön rendezett szlovák bajnokságon is diadalmaskodott. Edzője nagyapja, Dóka Lajos, aki egykoron a Formula Easterben (a Forma 3 kelet-európai megfelelője) volt pilóta, s két alkalommal is megnyerte a szlovákiai bajnokságot. A szocializmus évei alatt 16 évig versenyzett – a Forma 1 hiányában – a legnívósabb formaautó-bajnokságban.

Fotó: Vincze Dóka KrisztiánVincze Dóka Krisztián (balra)

A portugáliai világbajnokságon az első szabadedzések során az élmezőnyben zárt, a végső döntőbe mégsem sikerült bejutnia.A gyorsaságon megvolt, a szerencse azonban elkerült, ugyanis a kvalifikációban egyetlen tiszta kört sem tudtam futni. Itt csupán a 30. helyet értem el, ami azt jelentette, hogy minden egyes futamban csak a 30. helyről indulhattam. Összesítésben végül a 41. helyezést értem el. A versenyt nagyon élveztem, és rengeteg új tapasztalatot szereztem. Mindenkinek köszönöm a támogatást!” – fogalmazta meg Krisztián.

Kaszmán Zoltán, Ma7.sk

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.09.

Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

Fotó: Rákóczi Szövetség Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb