Vincze Dóka Krisztián, a fiatal zselízi gokartversenyző egy alkalommal már részt vett egy világversenyen; motocrossban jutott ki a franciaországi világbajnokságra. Azóta gokartba ült át, s immár ebben a versenyszámban képviselve az országot utazott el Portugáliába, a Rotax Max Grand Finals nevű világbajnokságra, ahol 72 ország pilótáival mérte össze tudását.

A fiatal versenyző a Morva Kupa és a Szlovák Bajnokság közös versenykiírásában – a tavalyihoz hasonlóan – az idén is második helyet szerzett, kvalifikálva magát a novemberi világbajnokságra. 2020-ban már kivívta a világbajnoki részvétel jogát, akkor a koronavírus-járvány miatt törölték a megmérettetést, 2021-ben pedig nem elégséges anyagi forrás okán nem tudott eljutni a bahreini világbajnokságra.

A motocrossból való kiszállás után Krisztián egy alkalommal a poén kedvéért kipróbálta magát az alsószecsei gokartpályán. Olyan jól ment neki a körözés, hogy a pálya tulajdonosa alig hitte el, hogy csupán első alkalommal ül gokartban.

Krisztián a motocross után egy újabb technikai sportágban találta meg számításait. Az alsószecsei, érsekújvári és pozsonyi edzéseket egyre komolyabban véve, sorra érkeztek a jobb és jobb eredmények a beltéri gokartversenyeken: megnyerte a magyar bajnokság egyik budapesti futamát, de – új pályacsúcsot beállítva – a Pelsőcön rendezett szlovák bajnokságon is diadalmaskodott. Edzője nagyapja, Dóka Lajos, aki egykoron a Formula Easterben (a Forma 3 kelet-európai megfelelője) volt pilóta, s két alkalommal is megnyerte a szlovákiai bajnokságot. A szocializmus évei alatt 16 évig versenyzett – a Forma 1 hiányában – a legnívósabb formaautó-bajnokságban.

Fotó: Vincze Dóka KrisztiánVincze Dóka Krisztián (balra)

A portugáliai világbajnokságon az első szabadedzések során az élmezőnyben zárt, a végső döntőbe mégsem sikerült bejutnia.A gyorsaságon megvolt, a szerencse azonban elkerült, ugyanis a kvalifikációban egyetlen tiszta kört sem tudtam futni. Itt csupán a 30. helyet értem el, ami azt jelentette, hogy minden egyes futamban csak a 30. helyről indulhattam. Összesítésben végül a 41. helyezést értem el. A versenyt nagyon élveztem, és rengeteg új tapasztalatot szereztem. Mindenkinek köszönöm a támogatást!” – fogalmazta meg Krisztián.

Kaszmán Zoltán, Ma7.sk

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.11.29.

A Fő téri nagyparkoló a városi műjégpálya felállítása miatt az esti órákban lezárásra kerül

Értesítjük a tisztelt lakosságot, hogy 2023. november 29-én és 2024. január 7-én a Fő téri parkoló a városi…

2023.11.28.

December 1-től kezdik kifizetni a 300 eurós nyugdíjkiegészítést

A Szociális Biztosító december 1-jével megkezdi a rendkívüli, 300 eurós nyugdíjkiegészítés folyósítását, és december 20-ig minden jogosult megkapja…

2023.11.29.

SacheRock Underground fesztiválsorozat Zselízen

Míg a zselízi Sacher-ház történelmi épülete egyre épül-szépül és nyeri vissza eredeti, monarchista arculatát, addig a kulturális és…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb