Évtizedek óta tudjuk, hogy a textilipar az egyik olyan iparág, amely rendkívüli környezetszennyezéssel jár, az ázsiai államokban fillérekért dolgoztatják a nőket, s gyakran a kiskorúakat is, hogy hatalmas mennyiségű, silány minőségű tömegdarabokkal lássák el az európai vásárlókat. Valljuk be, hölgyeim, hogy sokunk gardróbjában háromszor annyi ruhadarab lapul, mint amennyit valójában fel tudunk venni. Ugye, mindnyájan rendelkezünk olyan felsővel, amit sosem húztunk elő, olyan szoknyával, amit egy viselés után meguntunk. Sőt, sokszor a már megvásárolt darabot otthon felpróbálva megállapítjuk, hogy egyáltalán nem áll jól, nem tetszik a színe, felfedezünk rajta egy apró hibát, vagy épp párunk szemében nem látjuk a kellő lelkesedést, ezért szekrényünk mélyére űzzük.

Ahhoz, hogy jól öltözöttnek tűnjünk, nem kell feltétlenül tömött gardróbszekrénnyel rendelkezni. Nyugaton kezd elterjedni az ún. kapszula gardrób fogalma, amely alapötlete igen egyszerű: vásároljunk néhány jól variálható, klasszikus alap ruhadarabot, s kombináljuk tetszés szerint.

(forrás: facebook.com)

Azok számára, akik kedvet kaptak ahhoz, hogy költségkímélő módon legyenek mindig elegánsak és alkalomhoz illőek, lássuk a kapszula gardrób összeállításának alapszabályait:

  • Vásároljunk semleges színű alapdarabokat, pl. fekete vagy szürke nadrágot/szoknyát, bézs színű kosztümöt, egy minőségi farmert.
  • Tegyünk hozzá megfelelő színű felsőket: fehér/piros/kék/rozsdaszín blúzt, kardigánt, pulóvert. A hangsúly a felsőkön van, minél változatosabb a felső részek skálája, annál több kombinációt tudunk kialakítani.
  • Minél kevesebb feltűnő mintás darabot vegyünk, mert ezek nehezen kombinálhatók.
  • Válasszunk semleges színű, különböző stílusú cipőket.
  • Legyen néhány hozzánk illő ékszerünk, bizsunk, 2-3 minőségi, semleges színű retikülünk.

Hogy példával is szemléltessük, vegyünk egy öt darabos kapszula gardróbot: egy fekete nadrág, egy szürke szoknyás kiskosztüm, egy élénk színű felső és egy kardigán. Nézzük, milyen variációk állnak rendelkezésünkre! Felvehetjük a kiskosztümöt a színes felsővel. Vagy a fekete nadrágot a felsővel és a kardigánnal. De a kiskosztüm blézerét viselhetjük a nadrággal és az élénk pólóval is. Vagy épp a kiskosztüm szoknyáját a felsővel és a kardigánnal.

Remek játék, nem igaz? Minden egyes hozzáadott ruhadarabbal nő a variációk száma. Ilyen módon létrehozhatunk munkahelyi kapszulát, sportos kapszulát, alkalmi kapszulát.

A lényeg, hogy az alsó részek időtálló darabok legyenek, amelyek ellenállnak a divat a változásának. A kevésbé költséges felsők vagy a kiegészítők követhetik a legutóbbi trendeket. Kiegészítők alatt nem csak a táskát vagy ékszert értjük, egy sál, kendő, napszemüveg, sőt jelen esetben egy kreatív arcmaszk is hozzáad megjelenésünkhöz. Ha kicsit számolgatunk, rájöhetünk, egy 10 alapdarabból álló kapszula gardrób 48 féle variációt nyújt számunkra. Megéri tehát tudatosan vásárolni, inkább drágábban minőségi, klasszikus darabokat, melyeket sokáig tudunk viselni. Ha pedig valóban környezettudatosak akarunk lenni, betérünk egy turkálóba, ahol valódi kincseket találhatunk, olyan egyedi darabokat, amelyek aztán gardróbunk mindenki által csodált kis ékszerei lesznek.

Ne feledjük, a nő maga a stílus!

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb