Ha szépanyáink egy napra meglátogathatnának minket, bizonyára sok mindenen meglepődnének. Világunk hatalmas változásokon ment keresztül, és a divat ennek az egyik legékesebb bizonyítéka. Míg a 20. század elején a nők földet seprő szoknyát hordtak, és az illendőség megkívánta, hogy még a cipőjük orra se kandikáljon ki alóla, ma a szoknya hossza néha épphogy eléri a combközépet, sőt a szebbik nem egy része ilyen vagy olyan okok miatt ódzkodik a szoknya viselésétől.

Szoknya vagy nadrág? Nyilván nincs erre betonbiztos recept, hiszen ma már általában praktikus szempontok alapján alakítjuk öltözködésünket, de valljuk be, ha igazán nőiesek, vonzók akarunk lenni, az esetek többségében a szoknya után nyúlunk.

Nézzünk meg néhány alapszabályt, melyik testalkatnak milyen szabású szoknya és nadrág áll jól, illetve melyek azok a bakik, amelyeket igyekezzünk elkerülni.

Kezdjük tehát a szoknyával! Általános szabály, hogy a hosszú, bokáig érő szoknya csak a magas, hosszú lábú nőkön mutat, az alacsony termetűeket „benyomja a földbe”. Óvatosan kell bánni a fodrokkal és a csipkékkel is, akin van néhány kiló felesleg, óvakodjon a lefelé bővülő és a derékban húzott fazonoktól. A ceruzaszoknya általában minden testalkatnak kedvez, a darázsderekúak betűrt blúzzal, a nőiesebb formákkal rendelkezők lazább pulcsival viselhetik. Ejtsünk néhány szót a miniről is! Bármennyire is szép a lábunk, egy bizonyos kor felett az ultra mini már közönséges látványt nyújt. Ha ragaszkodunk a rövid szoknyához, válasszuk meg aszerint a hosszát, hogy még ülő helyzetben is komfortosan érezzük magunkat. Kényes téma a midi hossz is. Aki erősebb lábszárral rendelkezik, óvakodjon attól, hogy épp a vádli felett végződjön a szoknyája, mert a lába csak még vaskosabbnak fog látszani, és épp oda irányítja a figyelmet, ahová nem szeretné.

Természetesen nagyon fontos a megfelelő cipő és harisnya megválasztása is. Télen nyugodtan vegyünk fel vastagabb vagy mintás, színes harisnyanadrágot, de erősebb vádli esetében ragaszkodjunk a finomabb mintázathoz és a sötét színekhez. A fehér harisnya a menyasszonyok kiváltsága. Azt is jegyezzük meg, hogy alkalmi ruhához a legnagyobb kánikulában is illik harisnyát húzni.

Térjünk át a nadrágra! A leguniverzálisabb nadrág a farmer, ebbe érdemes befektetni, egy jó fazon évekig lehet a gardróbunk kedvenc darabja. Ma már nagyszerű elasztikus anyagból készült nadrágok kaphatók, így akinek van egy kis takargatni valója, az is megtalálja az előnyös szabást. Erősebb testalkatúak válasszanak a test vonalát lazán követő fazonokat. A slim szabás igazából csak a nyúlánk alkatú hölgyeken mutat jól, alacsonyabbak mindenképp tűsarkú cípővel viseljék. A legtöbb nőnek jól állnak a klasszikus szabású szövetnadrágok, akinek a munkahelyén elvárás az elegáns megjelenés, válasszon egyszínű, pepita, kockás vagy csíkos darabot. Óvakodjunk attól, hogy a nadrágunkon feltűnő mintákat viseljünk, az nevetséges hatást kelt.

Nyáron viselhetünk pasztellszínű, lenge vászonnadrágokat, mindenképpen természetes anyagból. A széles szárú nadrágok szintén csak a tökéletes vagy ahhoz közeli alakkal rendelkezőkön állnak jól, akár több kilót is „rárakhatnak” viselőjükre. A fehér nadrág /vagy szoknya/ nagyszerűen mutat a nyári napon lebarnult bőrön, de sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem figyelnek oda a megfelelő fehérnemű kiválasztására. Fehér alj alá csakis fehér vagy testszínű fehérneműt vegyünk fel, különben kínos pillanatokat élhetünk át. Essen szó még a manapság oly közkedvelt cicanadrágról is! Hiába  „nadrág”, ez a ruhadarab nem alkalmas munkahelyre vagy társasági eseményekre. Kizárólag sportoláshoz vagy otthon, a szabadidőnkben hordjuk.

Igazából a szoknya és a nadrág is olyan univerzális ruhadarab, amely megfelelő kiegészítőkkel bármilyen alkalomra felvehető. Válasszunk hát néhány hozzánk illő darabot, és érezzük jól magunkat! Akár szoknyában, akár nadrágban…


fotók: facebook.com

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb