Pontifex Maximus – avagy a hídépítő. Az ókori Rómában a legfőbb főpapi tisztséget jelentette ez a titulus. A Pontifex Maximus volt hivatott a kapcsolatot fenntartani az emberek és az istenek, a túlvilág között. Ez a hivatal azonban a Köztársaság korának végére érve politikai melléktisztségre zülledt, míg a mindenkori római császár alap dologként, jelentéktelen jelzőként a császári címhez csatolta. Itt érződik a cím valódi súlyának és jelentésének elhanyagolása, értéktelenedése, amit bizonyos formában a mi régiónk is átél napjainkban Bugár Béla személyében.

(kép: reflex24.sk)

Ő, akinek megadatott a politikai karrierje során, hogy a felvidéki magyarok közt nagy népszerűségnek örvendjen és tömegeket szólítson meg, nem arra használta fel tálentumait, hogy közösségünk összetartását megerősítse, szolgálja, hanem saját, valamint politikustársainak érdekeit helyezte előtérbe.

Ennek eredményeképp kilépett az MKP- ból és saját magát hídépítőnek kikiáltva megalapította a Most- HÍD pártot arra hivatkozva, hogy a szlovák polgártársainkkal csakis az ő személyén keresztül találhatjuk meg a közös hangot, a kapcsolatot a békés együttélésre. (Csak nem mindegy, hogy partnerként vagy csatlósként!). Az évek során bebizonyosodott tévedése. Mi több, az elmúlt 12 év kormányának hiteltelensége, gerinctelensége, atrocitásai közvetlen vagy közvetett úton (Ján Kuciak és barátnője meggyilkolása) meghozta kártékony hatását.

Ennek a rendszernek a Most- HÍD is részese volt az elmúlt 4 évben és nemhogy szilárd alapokon nyugvó hidat épített volna az etnikumok között, hanem elmélyítette azt a bizonyos szakadékot. Ugyanakkor táptalajt szolgáltatott a szakadék mélyén szunnyadó szélsőséges pártoknak és posztkommunista őskövületeknek, teret adva nekik és ideológiájuknak. De ami a legrosszabb, az annak a ténye, hogy a magyarok közt is óriási szakadékot hasított, amire most hirtelen hidat akart építeni és összekötőként tetszelegni. Következményként példának okáért a kürtösi járást emelném ki, ahol a magyarlakta falvakban növekvő népszerűségnek örvend Kotleba fasiszta pártja!

Ez lett az eredménye a 30 éves kissebbségi politizálásának, ami ígéretesen indult, de tragikus fordulatot vett. Megérzésem szerint a következő lépés pártjának apró mozaikokra hullása lesz, amely már elkezdődött. Sorsában osztozni fog Iulius Caesarral, aki szintén felvette a Pontifex Maximus tisztséget. Saját emberei fogják hátba szúrni, elhagyni őt.


Róm Mihály
vendégszerző

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb