Egy hétköznapi ember vagyok. Több identitással rendelkezem. Isten egy csodálatos családdal áldott meg engem. Elsődleges identitásom tehát három gyönyörű fiú édesapjának és szerető feleségem férjének lenni.

A második identitásom a munkámra vonatkozik. Tanár és ügyvezető igazgató vagyok, különböző vállalatok ügyvezetője.

Egyéb identitásom szerint a Szlovák Köztársaság példaértékű polgára szeretnék lenni, ahová gyönyörű szülőföldem jelenleg közigazgatásilag tartozik. Fizetem az adókat és teljesítem kötelezettségeimet.

Egy másik identitásom, hogy lokálpatriótaként a városi tanács tagja vagyok, ahol városunk javára dolgozom.

Végül, de nem utolsósorban, magyar vagyok. Ezt az identitást az anyatejjel szívtam magamba, és nagyapám kezét fogva ivódott belém, akit az egész család egyszerűen csak Édesapámnak hívott. Örülök és hálás vagyok, hogy az Úristen ide teremtett engem, s a világon semmiért nem cserélném le nemzetiségemet.

Ez az identitásom szintén része az énemnek, akár többi.

A szlovákokat testvéreimnek érzem, hosszú utat tettünk meg együtt, azaz 1100 évet. Egy nemzet vagyunk, még akkor is, ha ez nem felel meg több európai politikai pártnak. Ezért számukra megfelelő, hogy fenntartsák a jelenlegi állapotot.

Életem vágya, hogy én, a családom és a magyar nemzetiségű állampolgárok otthon érezhessük magunkat szülőföldünkön.

Úgy gondolom, hogy erre megvan a jogunk. Hiszem, hogy a Szlovák Köztársaság jó polgárai vagyunk. És kijelentem, hogy amikor ugyanazokat az adókat fizetjük, ugyanazokkal a jogokkal és lehetőségekkel kell rendelkeznünk.

Ugyanakkor szeretnék elnézést kérni néhány polgártársam miatt, akik 100 év várakozás után már türelmetlenek, és nem hisznek a szép szavakban. Mint az a bizonyos kutya, akibe mindig csak belerúgnak.

Az idő majd megmutatja, hogy az Ön szavainak van-e súlya, vagy elfújja a szél, mint apró homokszemeket.


Üdvözlettel: egy egyszerű, magyar nemzetiségű szlovák állampolgár

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb