10 év után ismételten népszámlálást tartanak Szlovákiában. A kérdés, vajon hány ember vallja magát magyar nemzetiségűnek Szlovákiában, szűkebb pátriánkat tekintve a lévai járásban? Úgy gondolom magyar szempontból ez az idei év legfontosabb tétje, s egyben kérdése is járásunk városainak, valamint falvainak egyaránt.

forrás: ma7.sk

A tét nem kicsi

Az adatok feldolgozása után kiderül, mennyi és melyik településeken leszünk képesek megtartani nyelvi jogainkat, esetleg kiterjeszteni azokat. Hasonlóképpen a népszámlálás tétje az is, mennyi pénz jut a kisebbségi kultúrára, milyen erősen lehet érvelni a magyarság mellett a mindenkori kormány intézkedéseinek kialakításakor.

Más mint a többi

A 2021-ben zajló népszámlálás két újdonságot is tartalmaz majd. Egyrészt korábbi gyakorlattól eltérően virtuálisan, önkitöltő módon kell beregisztrálnunk a magunkra vonatkozó adatokat a kezdeményezés honlapján (www.scitanie.sk). További újdonságnak számít, hogy két nemzetiség is feltüntethető lesz a népszámlálási űrlapon: egy elsődleges és egy másodlagos.

Azt azért hozzáfűzném, hogy a jelenlegi törvények alapján sajnos nem világos, milyen módon fogja ezt a statisztikai hivatal kiértékelni, és az állam hogyan fogja  a jövőben figyelembe venni a többes identitásúak létszámát.

Véleményem szerint a legjobb megoldás, ha a magyar nemzetiséget kizárólag az első helyen és egyedüliként jelöljük meg.

Magyarnak lenni érték

Mi, akik ezidáig is nyíltan vállaltuk nemzeti hovatartozásunkat tudjuk jól, hogy Magyarnak lenni Szlovákiában természetes, megtartandó érték, ami nem jár hátrányokkal, csak előnyökkel. Azonban környékünkön is sokan büszke kétnyelvűnek tartják magukat. Az elkövetkező népszámláláson  lehetőség lesz számukra is, hogy a magyart és a szlovákot nemzetiségként tüntessék fel. Értelemszerűen a sorrendet is számítani fog, ezt mindenki maga dönti el, nyilván azok, akik a magyar származásukat fontosnak tartják és a közösséget gazdagítani akarják, az első helyen jelölik majd a magyar nemzetiséget.

A magyarok aránya Szlovákiában települések szerint a 2011 népszámlálás adatai alapján. (forrás: wikipédia)

A 2011-es adatokból kiindulva a járás lakosságának 24,3%-a, azaz 28 085 személy vallotta magát magyar nemzetiségűnek, míg 1991-es statisztika alapján 38 169 lélek számított magyarnak. Szinte hihetetlen, még belegondolni is rossz, hogy 20 év leforgása alatt tízezerrel csökkent lélekszámunk. Tehát, ha csak a matematikai számokból indulunk ki 80 év múlva teljesen eltűnhetünk.

Joggal tehetjük fel a kérdést:

Lesz itt egyáltalán magyar ember 50 év múlva?

A válasz csupán rajtunk múlik, a feladat adva van:

Használjuk ki a lehetőséget és igyekezzünk megszólítani, ráébreszteni azokat az embereket, akik magyar vonatkozású eseményeken nem vesznek részt rendszeresen, de erősen befolyásolja egész életüket, hogy magyar gyökerekkel rendelkeznek.

Ne feledjük, mindenki lehet magyar függetlenül attól, hogy milyen tannyelvű iskolába járt, vagy épp milyen nemzetiségű a párja. Vegyük tudomásul, hogy nem szégyellni, hanem megélni és megvallani kell nemzeti identitásunkat.

A szlovákiai népszámlálás 2021. február 15. és március 31. között zajlik. Tudj meg többet itt!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb