Fotó: sme.sk

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a magyar és a lengyel kollégájához fordul annak elérése céljából, hogy Magyarország és Lengyelország ne blokkolja a 2021-2027-es EU-költségvetés, valamint a tagállamok gazdaságainak koronavírus-járvány utáni újjáépítési alapjának elfogadását.

Egy hónappal korábban pedig Zuzana Čaputová szlovák államfő a Financial Timesnek adott interjújában mondta, hogy meg kellene vonni a kifizetéseket azon országoktól, akik „nem tartják magukat a jogállamiság elvéhez”.

De most tegyük félre, hogy az adott témában Budapestnek vagy Brüsszelnek van-e igaza. A két nyilatkozatban számomra az az egészen megdöbbentő, hogy ezt két szlovák politikus mondja. Akkor is, ha tudjuk, hogy mindkettő hol helyezkedik el a politikai spektrumon (egyébként teljesen mindegy), szlovákként jogállamiság témában elmarasztalóan megszólalni ugyanis finoman fogalmazva is meglehetősen visszás, mivel Szlovákiának sajnos bőven van e téren elmaradása függetlenül attól, hogy éppen milyen kormány van hatalmon.

A Beneš-dekrétumok ugyanis mindmáig részét képezik az állam jogrendjének, melyek alapján továbbra is érvényben van példának okáért több 1945-ös kollektív bűnösséget szankcionáló passzus.

És ezen akkor sem változtat semmit, ha éppen nincs alkalmazva. Bár nemrég felvetődött, hogy egy autópálya-nyomvonal alatti telket akár az egyik ilyen dekrétum alapján sajátítsa ki az állam.

De ennek kapcsán megemlíthető lenne a Kuciak-gyilkosság is, ami még mindig nincsen feltárva, nemhogy lezárva. Az állítólagos megrendelő Kočnert a bíróság éppen pár hete mentette fel a vád alól, kellő bizonyíték hiánya okán. Mert ugye egy fiatal újságíró és jegyese halála nem kellő bizonyíték.

Tehát ahol 2020-ban, 75 évvel a II. világháború után egy ország félmilliós nemzetiségi közössége – benne Ön kedves olvasó, én vagy akár egy ma született csecsemő is – háborús bűnös; ahol maffiamódszerekkel politikai indíttatásból újságírót végeznek ki a párjával együtt a saját házukban; ahol az európai uniós támogatásokat a kalábriai maffia dézsmálja, ahol az Alkotmánybiróság nem dönt a kettős állampolgárság ügyében, mert nem dönt; ahol, a Bársonyos Forradalom évfordulóján szovjet zászlók előtt tüntetnek és horogkereszt alakzatot formálnak a mécsesekből; vagy ahol egyetemista lányokat és szurkolókat veretnek agyon kedvtelésből, kivizsgálás nélkül,

az az ország ne oktasson ki senkit a jogállamiságról! A felsorolt eseteken pedig akár Brüsszelben is elgondolkodhatnának…

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb