Hirdetés

Március 15-e, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének napja a magyarság egyik legszebb és legfontosabb ünnepe; üzenete mindenféle politikai és ideológiai kurzusokon és történelmi korszakon átívelő egyetemes nemzeti érték. Nem véletlen, hogy még a kommunista diktatúra legsötétebb mélypontján sem sikerült a nemzet lelkében élő emlékezetét megtörni.

Legújabb kori történelmünk során mindenkor kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15. megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti öntudat érzését és megélését. Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Pest-Buda (1873-tól Budapest), hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett.

Büszkének kell lennünk tehát erre a napra. Véleményem szerint ma, amikor nemzetünk újra a fejlődés útját keresi, egy válságokkal, viszontagságokkal teli korban, ennek a napnak az emléke nagyon fontos tanulságokkal töltheti fel ünneplésünket. Ezek a tanulságok pedig legyenek az összefogás, a kitartás és a tenni akarás.

Ha megemlékezünk egy régi eseményről, akkor annak mondanivalója könnyebben épül be a mindennapjainkba, könnyebben tudjuk átérezni annak jelentőségét. Tehát mindenképpen fontos, hogy évről évre minél mélyebben emlékezzünk nemzeti nagyjainkra.

Gondoljunk a márciusi ifjak tevékenységére, gondoljunk arra a reformfolyamatra, ami nem is 1848-ban, hanem egy bő nemzedékkel korábban kezdődött, és gondoljunk azon államférfiainkra, akik ebben a korban éltek, és akiknek tevékenysége meghatározó a mi életünkben is.

Bár a járvány miatt 2021. március 15-én nem hajthatunk közösen fejet 1848 hősei és áldozatai előtt, behunyva a szemünket, a szívünkkel emlékezve megtehetjük azt az otthonainkban, vagy egyénileg meggyújthatjuk a kegyelet mécseseit az emlékműveknél. Tegyünk így!

„Vannak napok, melyek nem szállnak el,
De az idő végéig megmaradnak,
Mint csillagok ragyognak boldogan,
S fényt szórnak minden születőtavasznak.”

(Juhász Gyula:Március idusára)Nyitókép: pixabay.com

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.06.25.

Megnyitott az ipolysági Silver Gym – Fitness Center

A Margaréta élelmiszerbolt évtizedeken át meghatározó pontja volt Ipolyság városának. Bezárását sokan sajnálattal vették tudomásul. Az éveken át…

2022.06.24.

Diakónusszentelés Besztercebányán

A besztercebányai Xavéri Szent Ferenc-székesegyházban 2022. június 18-án Mons. Marián Chovanec a besztercebányai egyházmegye püspöke ünnepélyes szentmise keretein…

2022.07.01.

Eldőlt: Zachar Pál lesz a Szövetség polgármesterjelöltje Ipolyságon

Június 30-án tartotta soron következő közgyűlését a Szövetség (Aliancia) ipolysági helyi szervezete, melynek fő témája az őszi helyhatósági…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb