Zselíz városában sok egyéb mellett 2019-ben két nagy volumenű projektbe kezdtek bele, mely hamarosan a végéhez közeledik. Az egyik a helyi magyar tannyelvű alapiskola udvarában található városi sportcsarnok teljeskörű felújítása, melynek nagy részét állami támogatásból fedeztek.

fotó: Csonka Ákos

A felújítás összköltsége mintegy 927.000 euró, melyből 694.482 euró vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó összeget Zselíz önerőből biztosította a projekthez. A munkálatok eredményeképpen szinte teljesen megújul az 1980-as években épített, azóta abban a formában álló sportlétesítmény. Új szigetelést kap a tető és a falak, minden nyílászáró helyére új kerül, illetve teljesen megújulnak a szociális helységek, öltözők, zuhanyozók, nem utolsó sorban új burkolatot kap a küzdőtér talaja is. Az elkészült létesítmény várhatóan 2020. március folyamán kerül átadásra. 

Még nagyobb költségvetésű a város kerékpárút-hálózatának kiépítése, mely mintegy 1.241.000 euróból valósul meg. Az IROP Kerékpárral munkába – elnevezésű fejlesztési program keretében zajló projektből Szódó városrészt és a Zselízi Ipari Parkot kötik össze bicikliúttal, Mikolán keresztül.

fotó: Csonka Ákos

A tervezett útvonal – melynek nagyrésze már el is készült – hossza több mint hat kilométer. A bicikliút a szódói Garam-gát menti szivattyúállomásnál kezdődik, majd pedig Garammikolán keresztül leér a volt zselízi vágóhídig, ott két irányba ágazik el. Az egyik irányban a Sládkovič utcán keresztül kapcsolódik a már meglévő városi szakaszokra és a patak partja mentén, az úgynevezett „Kínai-lakónegyed” érintésével ér be az Esterházy-parkba. A másik irányban a Garam töltésén folytatódik tovább a kerékpárút a Garam-hídhoz, majd pedig a főút mellett a Magyar Ház előtt fordul be a városi parkba – ott találkozik mindkét szakasz és a régi amfiteátrumnál fut ki – az ipari park érintésével – a párkányi főútra.

Ennek munkálatai ugyancsak a végehez közelednek, várhatóan a tavasz beköszöntével már birtokba vehetik a lakosok. Az elképzelések alapján kerékpár- és futóversenyt is szeretnének rajta szervezni a jövőben.

A várossal kapcsolatos hír továbbá, hogy elkészült a Munkaügyi Hivatal előtti, Rozmaring és a Schubert utcai kereszteződés is. Az utat még korábban a Nyitra Megyei Önkormányzat újította fel, ám a kereszteződés aszfaltozását különböző bürokratikus körülmények akadályozták, ezért nem fejeződhetett be. Mostanra minden engedély elkészült és elhárult minden akadály, hogy a kereszteződés rendeltetésszerű legyen.  


Csonka Ákos

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb