Ismét a nótaszóé volt a főszerep Zselízen, ahol idén is nagyszabású nótaestet szervezett a Csemadok helyi alapszervezete a zselízi kultúrházban. A Garam mentén is nagy hagyományokkal rendelkezik a magyar nóta szeretete. Ebből kifolyólag a legendás zselízi nótafa, Kántor János évente rendez gálaszerű estet, ahol a környék legékesebb hangú előadóival áldozhatnak együtt a magyar nóta oltárán.

(fotó: Benyák József)

„Minden embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. Akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.” Fogalmazott egyszer Babits Mihály.„A magyar nóta a magyar nemzet kincse, mert a legőszintébb hangon szól a magyar ember öröméről és bánatáról, a szerelemről és az elmúlásról. Talán nincs olyan ember akinek ne lenne kedvenc nótája, aki még nem könnyezett volna meg egy egy szívszorító dallamot, vagy éppen nem mulatott volna át egy éjszakát a hegedűszóra. Tagadhatatlan, hogy igény van rá. A magyar dal a magyar nyelv, a magyar kultúra része, fontos szerepet tölt be anyanyelvünk megbecsülésében, a magyar öntudat erősítésében. Ha a nótát tisztán tartjuk, egy egész nép kedélyét, életérzete él benne örökké és ezzel jobbá válik a világ”

– köszöntötte e szavakkal a színültig telt kultúrházat Cserba Gabriella, az est házigazdája. 

(fotó: Benyák József)

A főszerepben összesen tíz előadó állt, a hazai Kántor János mellett a Garam mente több településről érkeztek vendégelőadók: Hlavácsné Tőke Veronika Fegyvernekről, Juhász Irén Párkányból, Smid Erzsébet Bényből, Nagyné Baka Ella Farnadról, Básti János Ipolykesziről Kovács László Ebedről, Kovács István Párkányból, Kiss György Fegyvernekről és Magyar Nándort Ipolyszalkáról.

(fotó: Benyák József)

Az énekeseket Mezei Zsolt prímás és zenekara kísérte Dunamocsról, akik a magas színvonalon biztosították az énekesek kíséretét. Együttesen igazi kuriózum értéket hoztak létre olyan miliőt teremtve, ami egészen az éjszakába nyúlóan kitartott a közönség aktív bekapcsolódásával természetesen.


Csonka Ákos

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb