Hirdetés

Hosszas előkészületek és kálvária után idén végre új otthonában kezdhette meg az oktatást a zselízi Cimbora Óvoda. Az intézmény évek óta helyszűkével és nem megfelelő környezettel küszködött, mígnem a Református Egyház segítségével be nem kapcsolódtak a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjába.

Ennek keretén belül az egyház megvásárolta a magyar gimnázium korábbi – üresen álló – épületét, átalakította az előírásoknak és az igényeknek megfelelően és bölcsődét alapított benne, mely mellett bőségesen elfér a magyar tanítási nyelvű óvoda is, így az ma már a legkorszerűbb közegben fejtheti ki tevékenységét.

A komplexum felszereltsége és számos új tényezője mellé a Csemadok Zselízi Alapszervezete jóvoltából egy modern fejlesztőeszközparkkal is gazdagodott, mely a Bethlen Gábor Alap támogatásából valósult meg. A projektfelhívás a Magyarországgal szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatására irányult, melybe a Csemadok Zselízi Alapszervezete kapcsolódott be a Cimbora Óvoda társult partnerségében.

Pályázatuk „A többnyelvűség nem hátrány, hanem ajándék” címet viselve a multilingualitás előnyeire igyekezett fókuszálni, hogy a vegyes családból származó gyermekek számára is bátran válasszák a magyar oktatási intézményeket. A projekt részeként olyan fejlesztő-, javarészt technikai eszközök kerültek beszerzésre, melyekkel a szakpedagógusok fokozni tudják az oktatás-nevelés színvonalát. A projekt összköltsége 400 ezer forint (1200 €).

„A projektből egy kis bábszínházat létesítünk, mely óvodánkban egy külön helyiségben kap helyet. Ezzel a gyermekbarát tevékenységeket szeretnénk fejleszteni, segítve a gyermekeket az önmegvalósításban. Minden ilyen megkeresésnek és lehetőségnek örülünk, hisz ezzel egyre magasabb szintre emelhetjük óvodánk színvonalát”

– mondta el ezzel kapcsolatban Csókás Gabriella, az óvoda igazgatónője.

A projekt részeként továbbá készül egy hatástanulmány, melyben a vegyes házasságban élő szülők óvoda- és iskolaválasztási szokásait szeretnék megvizsgálni. Több eset is igazolja ugyanis, hogy sok vegyes házasságból származó gyermeket íratnak szlovák tanintézményekbe, sőt, ez a magyar családokban is előfordul. Bevett gyakorlat továbbá az is, hogy magyar tannyelvű óvodába, majd a továbbiakban szlovák iskolába adják egyes szülők a gyermekeiket. A kutatás során azt vizsgálják meg a zselíziek, hogy a vacilláló szülők vajon milyen változástatások és bővülő szolgáltatások hatására íratnák be gyermekeiket magyar oktatási intézménybe.

Forrás: Felvidék.Ma

Címkék: , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.11.23.

Felvidéki siker a VII. Pannon Unifesten

Idén immár hetedik alkalommal rendezték meg a Pannon Unifest ifjúsági összművészeti fesztivált és versenyt. A novemberi 20. és…

2021.11.24.

Szövetség: Segélyterv nélkül padlóra küldi a gazdaságot a lockdown

Ha a kormány részletes segélycsomag nélkül rendeli el az egész ország lezárását és nem kárpótolja a bezárt létesítményeket,…

2021.11.26.

Újra van magyar nyelvű szentmise-közvetítés a Mária Rádió Mirjam jóvoltából

Az állami hatóságok rendelkezése nyomán, további rendelkezésig két hétre újra felfüggesztik a nyilvános istentiszteleti alkalmakat, köztük a szentmiséket…

2021.11.25.

Kéthetes országos karantént rendeltek el Szlovákiában

Kéthetes országos karantént rendeltek el csütörtöktől Szlovákiában, hogy megfékezzék a világszerte leggyorsabban ott terjedő Covid-19-járványt. A kórházakban ápolt…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb