Fotó: Molnár Tibor

Beszámoltunk róla, hogy a Csemadok Zselízi Alapszervezete egy projekt keretében modern fejlesztőeszközparkkal járult hozzá a zselízi Cimbora Óvoda színvonalának növeléséhez. A beruházás a Bethlen Gábor Alap támogatásából valósult meg, annak a pályázatnak a részeként, melynek projektfelhívása értelmében a Magyarországgal szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységét kívánták támogatni. 

A komplex projekt „A többnyelvűség nem hátrány, hanem ajándék” címet viseli. Ennek egyik részeként olyan fejlesztő-, javarészt technikai eszközök kerültek beszerzésre, melyekkel a szakpedagógusok fokozni tudják az oktatás-nevelés színvonalát.A projekt másik részeként készül egy felmérésen alapuló hatástanulmány, melyben szülők óvoda- és iskolaválasztási szokásait szeretnék megvizsgálni. Ezzel kívánják feltárni azokat a szempontokat, amelyekkel még hatékonyabbá lehetne tenni az oktatási intézmények színvonalát.

„Projektünkben a többnyelvűség előnyeire igyekeztünk fókuszálni, hogy a szülők a vegyes családból származó gyermekek számára is bátran válasszák a magyar oktatási intézményeket.Több eset is igazolja ugyanis, hogy sok vegyes házasságból származó gyermeket íratnak szlovák tanintézményekbe, sőt, ez a magyar családokban is előfordul. Bevett gyakorlat továbbá az is, hogy magyar tannyelvű óvodába, majd a továbbiakban szlovák iskolába adják egyes szülők a gyermekeiket. A kutatás során azokra is válaszokat szeretnénk kapni, hogy a vacilláló szülők vajon milyen változtatások és bővülő szolgáltatások hatására íratnák be gyermekeiket a magyar oktatási intézményekbe”

– magyarázza Sárai András, a Csemadok helyi szervezetének az elnöke.

Hozzátette:

„Városunkban az utóbbi években több beruházás is megvalósult, köztük a Cimbora Óvoda épületének felújítása. Ennek hatására a város szívében egy oktatási központ alakult ki, ahol a legkisebbek végre valóban méltó körülmények között kezdhetik meg óvodás éveiket. Ahhoz, hogy több gyermek látogassa a Cimbora Óvodát, és a végzős óvodások pedig a magyar alapiskolát, tisztában kell lennünk a gyermekvállalás előtt álló szülők, és a fiatal családok igényeivel. Továbbra is az tapasztalható, hogy a szülők nagy része mindenféle előítélet alapján választ oktatási intézményt gyermekének. Sok esetben arra alapoznak, hogy a szlovák oktatási intézménybe kerülő diákok magasabb színvonalú oktatásban részesülhetnek és később a munkavállalás során jobban érvényesülhetnek, holott a szakemberek ezt számtalanszor megcáfolták. Ezen a látásmódon szeretnénk változtatni azzal, hogy egy új szolgáltatásokkal rendelkező, új oktatási rendszer kialakítását javasolnánk az intézményeknek”

– mondta el Kotasz Norbert, az óvoda szülői szövetségének elnöke.

A kezdeményezők szeretnék, ha minél többen kitöltenék a rövid kérdőívet, ezzel átfogó képet kapva a szülők és a leendő szülők nézeteiről, elképzeléseiről, meglátásairól.

A kérdőívet Kotasz Norbert, Sokol Zsuzsanna és Csókás Gabriella állították össze. Kitöltése alig pár percet vesz igénybe. Kitölthető papíralapon, vagy akár online formában is IDE kattintva.

Forrás: Felvidék.Ma

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb