Hirdetés

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, fejtse ki véleményét, decemberi lapszámunkban Juhász Andrást, Zselíz polgármesterét kérdeztük.

A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni, és mi az, ami nem jött össze?

Csak a sarkalatos, nagyobb horderejű beruházásokat említem meg, ugyanis jóformán naponta történt valamiféle pozitívum városunk fejlődésében. Kiépítettük a kerékpárutat (1,241 millió EUR), felújítottuk a városi hivatal épületét (410 ezer EUR), a magyar tannyelvű alapiskola tetőszerkezetét (343 ezer EUR), a T18-as tornatermet (975 ezer EUR), a városi illemhelyeket (40 ezer EUR), a művészeti alapiskola tetőszerkezetét (300 ezer EUR), a DOS bérházon kicseréltük az ablakokat és az ajtókat (147,5 ezer EUR), Garammikolán bővítettük a járdahálózatot (75 ezer EUR), és útfelújításokat is eszközöltünk.

A Posta utcai telkek sorsolása a képviselőtestület ülésén.

A Posta utcán építési telkeket adtunk el, megkezdtük a magyar alapiskola bővítésének előkészületeit, valamint a garammikolai óvoda bővítését és korszerűsítését. Folyik a munkás- szálló felújítása,  vár ránk a csatornahálózat teljes kiépítése, valamint a fürdő és a főtér további részeinek felújítása. 

A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a városra?

A pénzügyminisztérium által nyáron elvégzett számítások szerint mintegy 150 ezer eurós kiesésünk lesz a részadóból.

Felelős és körültekintő gazdálkodásunknak köszönhetően a várost stabil helyzetben találta a járvány okozta pénzügyi válság, ezért nem volt szükség a beruházások komolyabb visszaszorítására vagy átütemezésére.

Milyen módon oldja meg az önkormányzat a bevételi eszközök fogyatkozását?

A részesedési adóbevétel-kiesések kiegyenlítésére a kormány 144 ezer eurós kamatmentes kölcsön folyósítását hagyta jóvá. Ezen felül további 500 ezer eurós, előnyös kamatozású hitelt vett fel a város a felsorolt beruházások finanszírozására. Még ezek a visszatérítendő források sem emelték azonban településünk hitelkitettségét annyira, hogy a törvényben foglalt határértékek közelébe kerüljön, így bátran kijelenthetem, hogy az általános nehézségek ellenére Zselíz gazdálkodása és pénzügyi helyzete továbbra is szilárd.

A művészeti alapiskola tetőfelújítása.

A hátralévő kétéves megbízatás alatt melyek az önkormányzat prioritásai?

Az elkövetkező két évben további építkezési telkeket szeretnénk felajánlani a lakosoknak családi házak építésére. Prioritásunk továbbá a lakásépítés, a város több pontján is tervezünk új lakásokat. A választási időszak legfőbb célja, hogy megvalósuljon a csatornahálózat teljes kiépítése, amire az utóbbi hetek történései alapján jelentősen megnőttek az esélyeink.

A lakosok nagy örömére az Esterházy- kastély is részben felújul, hiszen két sikeres pályázatnak köszönhetően rendbe tesszük a tetőszerkezetet és az épület északkeleti szárnyát.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.01.23.

„A járványhelyzet egy eddig nem tapasztalt, jelentős stresszforrás”

Tanulmányait 1997-ben fejezte be Hradec Královéban, a Károly Egyetem Általános Orvostudományi Karán, 1998-tól Ipolyságon praktizál, 2004-től a lekéri…

2021.01.19.

Önkormányzatok félidőben – interjú Antal Nyustin Ágnessel, Ipolyvisk polgármesterével

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány…

2021.01.20.

Esterházy-emlékév Isten szolgája Esterházy János születésének 2021-ben sorra kerülő 120. évfordulójára

Az Esterházy János Zarándokközpont a Pázmaneum Társulással közösen 2021-re Esterházy-emlékévet hirdet a mártírgróf születésének 120. évfordulója alkalmából és…

2021.01.22.

Lekerült az európai uniós zászló az ipolysági városháza homlokzatáról

Mint ismert, az Európai Bizottság a 2021. január 15-én nyilvánosságra hozott közleményében világossá tette a Minority SafePack-kel kapcsolatos…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb