Lebontották Zselízen az egykori borüzem romjait, aminek helyén az ipari park bővítését tervezi a területet megvásárló és rendező vállalkozó.

Az egyik utolsó fotók egyike 2020 nyarán a még meglévő objektumról (a szerző felvétele)

A hajdan szebb napokat megélt borüzem 32 évnyi működés után 2008-ban zárta be végleg a kapuit. Az egykor 10 000 tonna kapacitású szőlőfeldolgozó és borpalackozó üzemet főleg a Zselízi Állami Gazdaság, a környékbeli földműves-szövetkezetek, illetve a helyi gazdák látták el szőlőterméssel. 2003-tól viszont már csak mustot vásárolt fel, ráadásul azt is külföldről, így a helyi gazdaságban betöltött szerepe gyakorlatilag már akkor megszűnt. A központi elemeinek számító 28 darab kül- és beltéri nagykapacitású tartályát 2007-től fokozatosan lebontották és valószínűleg a hulladékvas-felvásárló telepen kötöttek ki, a berendezéseket pedig kiárusították.

Az épületromokba idővel hajléktalanok költöztek, ahol 2017-ben még egy gyilkosság is történt közöttük. A rendőrség, a tűzoltóság és a mentők is gyakran kellett, hogy megforduljanak arrafelé, ebből kifolyólag kellemetlen környékké vált.  A város szégyenfoltjaként a Párkány felőli főúton érkezőket elég lesújtó látványban részesítette, ezért megoldását a városvezetést is intenzíven foglalkoztatta.

A bontó és az újrahasznosítást előkészítő gépek (a szerző felvétele)

A terület jogi rendezetlensége miatt több tulajdonost is cserélt az egykori komplexum, mígnem egy zselízi vállalkozó, korábbi önkormányzati képviselő, Martosy Péter vásárolta meg és kezdte el rendezni a telkek és a romok körülményeit. Mára az épületeknek már csak hűlt helyét találhatjuk, pontosabban hatalmas építkezési törmelék-kupacokat. Az új tulajdonos ugyanis speciális eljárással bontotta le az épületeket, hogy azt építkezési alapanyagként újra lehessen hasznosítani. A városban szárnyra is kapott több megalapozatlan pletyka, miszerint új bevásárlóközpont fog ott épülni, sőt egyesek még azt is tudni vélték, hogy a Kaufland üzletház nyit ott kirendeltséget.

A Zselízi Hírmondó ezzel kapcsolatban megkereste az új tulajdonost, aki cáfolta a híresztelést és elmondta, hogy ipari tevékenységre szeretné használni a területet. Egészen konkrétan a cége (SymarTech Kft.) új telephelyének szánja, mely az egykori tisztító udvarban üzemel szűkös körülmények között, nehéz megközelíthetőséggel. A cég kábelmegmunkáló gépek kutatásával, fejlesztésével, szerkesztésével, gyártásával, eladásával és szervizelésével foglalkozik, újabban pedig már robotikával is. Ez a széleskörű tevékenység egyre több területet és infrastruktúrát igényel, a jövőben pedig tovább szeretne terjeszkedni és bővülni, így mindenképpen szükség volt megoldásra.

A városi újság által készített riportból kiderül, hogy az új telephely kialakítása egy hosszú távú cégfejlesztési és a feltételek optimalizálását érintő terv részeként valósul meg. Az egykori borüzem területe viszont akkora, hogy oda akár több cég is elfér majd, így könnyen elképzelhető, hogy új befektetők is érkezhetnek ez által a városba, ami előnyére válna a település fejlődésének.

“Hol egykor ‘vár’ állott, most kőhalom (a szerző felvétele)

A bontási és építkezési munkálatok ugyanakkor évekig eltarthatnak, így a barnamezős ipari park bővülésére még várni kell, mindenesetre mindenképpen bizalomra adhat okot, és általa egy újabb fontos lépés történt a város arculatának rendezésére vonatkozóan.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb