A Sacher Polgári Társulás az ismert tortát és szállodaláncot is létrehozó Sacher család zselízi kultuszának és hagyományának felkarolására jött létre. Az egyesület tagjai, a Sacher-vonatkozás mellett, a régió történelmi és kulturális értékeinek is elkötelezett hívei. Igyekeznek minden ezzel összefüggő tematikát szakmai igényességgel feltárni, feldolgozni és prezentálni.

Tevékenységük kapcsán gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki a világhírű bécsi szálloda tulajdonosaival is, aminek eredményeképpen eredeti, autentikus bútorok érkeztek Bécsből Zselízre. Az értékes, korabeli darabok ékkövei az eredeti arculatát fokozatosan visszanyerő épületnek. A bútorzat mellett nagyon kellemes hangulatot kölcsönöznek a fali világítótestek, csillárok is, melyek magukon viselik a Monarchia címersasát is. A 20. század eleji lámpák viszont némi felújításra szorultak, hiányzott róluk például az eredeti, gyertyákat imitáló borítás. A foglalatba pontosan illeszkedő, megfelelő méretű elemek pótlása sokáig megoldhatatlan feladatnak bizonyult. Ekkor jött képbe a modern technika vívmánya. A Comenius Gimnázium volt diákja, Melczer Ákos 3D nyomtatóval gyártotta le a megfelelő darabokat. A sikeres munkát követően a gimnázium és a Sacher PT együttműködése tovább folytatódott. Az iskola az oktatási lehetőségek bővítése céljából maga is beszerzett egy 3D nyomtatót, így a további hiányzó részeket már a gimnázium diákjai tervezték és késztették el a Sacher-ház számára. A korántsem egyszerű tervezés Müller Péter, végzős diák ügyességét dicséri.

Comenius Gimnázium 3D nyomtatója

„Az ötletelés és tervezés mindig is életem szerves része volt, de sosem vettem a bátorságot, hogy a ceruzát és a papírt egy programra cseréljem. Amikor megtudtam, hogy a gimnáziumban lehetőség lesz a 3D nyomtatásra, úgy gondoltam, hogy óriási hiba lenne ebből kimaradni. Elkezdtem autodidakta módon tanulni a 3D tervezést és azóta napi szinten foglalkozom vele. Élmény látni, ahogy a tervekből kész tárgyak lesznek, az pedig külön öröm, hogy a tanulás mellett ilyen értékőrző tevékenységhez is hozzájárulhatok.”

– mondta el erről Péter.

A gyümölcsöző együttműködés egyik kulcsszereplője Kepka Márk, aki a Sacher PT elnöke, egyben a gimnázium történelemtanára. Az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő szakember úgy véli, a kultúra és értékmegőrzés területén is szükség van a legkorszerűbb technológia alkalmazására, hiszen a fiatal generáció pontosan ezzel a módszerrel kapcsolható be a közös munkába. „Helytörténészként, tanárként és az egyesület vezetőjeként külön öröm számomra ez az együttműködés. Azon dolgozunk, hogy más projektek megvalósításával a további együttműködés feltételeit is létrehozzuk minden generáció számára.”

A gimnázium első sajátgyártású próbatermékei

A gimnáziumban folyó szakmai munka irányítója egyébként Soóky Krisztián, fizikus-informatikus tanár, örömét fejezte ki, hogy több sikeres projektnek köszönhetően az elméleti oktatás mellett immár korszerű, gyakorlati ismereteket is átadhatnak a diákjaiknak.

„A 3D tervezés és nyomtatás mellett a virtuális valóság és dróntechnológia gyakorlati alkalmazása is folyamatosan bekerül a napi tevékenységeink közé”

– tette hozzá a szakpedagógus.

Csonka Ákos/Felvidék.Ma

A Sacher-szoba a történelmi világítótestekkel

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb