Fotó: Csonka Ákos

Nemrégen fejeződtek be a zselízi  Szent Jakab-templomban a középkori freskó restaurálási és feltárási munkálatok, melynek eredményeképpen újabb, eddig ismeretlen faliképek bukkantak elő több évszázados vakolattakarás után. A freskók restaurálásai három ütemben valósultak meg, mindhárom magyarországi forrásokból.

Legutóbbi a borsi Rákóczi-kastélyt is felújító Teleki László Alapítvány támogatásának köszönhetően. Ezzel a mostanival pedig a freskókon végzett munkálatok be is fejeződtek, így valamennyi felbecsülhetetlen értékű falikép immár jó állapotban ékesíti a templomot.

A restaurálási folyamatok ugyanakkor nem fejeződnek be. Magyarország Kormánya jóvoltából Kárpát-medencei kiterjedésű Magyar Templom-felújítási Program indul, melynek köszönhetően a Felvidéken 101 templom épített öröksége újulhat meg, köztük a zselízi is.

Az 5,8 millió forintos (hozzávetőleg 16 ezer euró) beruházásból a templom déli kapuját, annak faragott kőelemeit, a déli fal külső középkori részét, illetve az apszis faragott oszlopait, oszlopfőit, egyéb faragott kő-díszelemeit újítják fel.

A továbbiakban tervben van a templom kriptájának feltárása, melyet geofizikai talajszkennerrel azonosítottak, illetve a most feltárt freskótorzók rekonstrukciói is a Szent Apollónia és Borbála freskójához hasonló módon.

Hasonlóképpen folytatódnak az ugyancsak a katolikus egyházhoz tartozó Esterházy-mauzóleum felújítási munkálatai. A munkálatokat Nyitra Megye Önkormányzata támogatta 2 500 euróval, amihez hozzájárul 25%-nyi önrész is. A munkálatok során a fenti rész még hiányzó falait és a támpillérek fedését, illetve a bádogrészeket újítják fel.

Úgy a templomon, mint a mauzóleumon a restaurálási munkálatokért a helyi Mézes Árpád restaurátor mester felel, akinek számos épített örökség megújítása fűződik a nevéhez szerte a Felvidéken, valamint a Garam menti városkában.

Csonka Ákos/Felvidék.ma

Hozzászólok
Olvasta már?
2022.01.21.

Hogyan hat a járványhelyzet a gyerekek mentális egészségére?

Első diplomáját Viselkedéselemző (BA ) szakon szerezte Budapesten, a pszichológiai mesterképzést ezután Nyitrán végezte el, a klinikai szakkepzést pedig…

2022.01.25.

Közös jövőnk 2022 – jelentkezési határidő január 28.

Idén 20. alkalommal várják a jelentkezőket a Kárpát-medence szintű környezetvédelmi versenyre, Áder János az esemény fővédnöke. A verseny…

2022.01.22.

A hontfüzesgyarmati Bodor Éva „Ewita” az opera világszínpadán

(Fotó: Bodor Éva, Facebook) „Hogyan lehet eljutni a milánói Scalába?”– kérdezik egy olasz taxisofőrtől, aki azt válaszolja: „Gyakorolni,…

2022.01.26.

Čaputová: A népszámlálás eredményeit a kisebbségek javára kell értelmezni

A népszámlálás eredményeit a nemzeti kisebbségek javára kell értelmezni. Ezt Zuzana Čaputová államfő írta a közösségi hálón hétfőn.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb