Hirdetés

Fotó: Sacher PT

„A Sacher kultusz és az ehhez kötődő gasztrokulturális hagyományok olyan értékei a Garam mentének és a zselíz városának, melyek felbecsülhetetlen idegenforgalmi potenciállal rendelkeznek és meghatározó kitörési pontjai lehetnek a régiónak” – hangzott el a szeptember 25-én tartott zselízi műhelymunkán, mely annak a nagyszabású projektnek az egyik állomása volt, amit a Sacher Polgári Társulás valósít meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel az Interreg határokon átívelő Kisprojekt Alap pályázatai által.

A projekt egyik fő célkitűzése bemutatni és fejleszteni azokat a gastrokulturális helyszíneket, melyek meghatározói a tématerületnek. Ennek legautentikusabb helyszíne a zselízi Sacher-ház (másnéven Magyar Ház vagy Csemadok-ház), ahol a Sacher torta megalkotója, a világhírű cukrász hajdan élt családjával két éven keresztül, amikor az Esterházy család szolgálatában állt.

Ezt a gastrokulturális örökségi helyszínt és ide kötődő kultuszt hivatott döntő részt feldolgozni a határon átívelő projekt, melynek részeként több tanulmány is elkészült a témáról. A zselízi vonatkozású anyagot két helyi történész, Kepka Márk és Csonka Ákos prezentálta a műhelymunka során, mellettük meghívott külsős szakemberek prezentálták a kutatások eredményeit.

Csenger Tibor (Fotó: Sacher PT)

Ahogy elhangzott a 84 oldalas szakmai anyagba igyekeztek feldolgozni minden olyan dolgot, ami a témát érintően fontos lehet. Ebből kifolyólag a forráskutatásokra alapozott összegzés tartalmazza a Sacher család életpályáját, munkásságát, fontosabb állomásait. Kiemelten foglalkozik a zselízi kötődésekkel, ugyanakkor bemutatja mindazt a gasztrokultúrát, ami bármilyen módon kapcsolódik a tématerülethez. Külön érdekessége a történetnek, hogy nem csak a Sacher-tortának vannak kapcsolatai a Garam menti kisvárossal, de az Esterházy-tortának is, sőt tekintettel, hogy ugyanazon időszakban a világhírű zeneszerző, Franz Schubert is tartózkodott Zselízen, így róla elnevezett torta is kapható.

„Eddig a témát illetően ez a legátfogóbb, legszakszerűbb és legaprólékosabb anyag, ami elkészült. Örülünk, hogy a projekt lehetővé tette ennek létrejöttét és általa egy igényes szakmai anyaggal gazdagodott régiónk” – mondta el ennek kapcsán Csonka Ákos.
Csenger Tibor ezúttal nem Nyitra megyei alelnök minőségében vett részt a rendezvényen, hanem, mint a Sacher-ház építésének egyik mozgatórugója, aki előadásában felvázolta a történelmi épület építéstörténetét, illetve bemutatta a most elkészült boltíves pincehelyiséget.

Fotó: Sacher PT

Végül egy gasztrokultúrális bemutatóval és ízutazással fejeződött be a szakmai rendezvény, melyen a résztvevők megkóstolhatták a Sacher-, az Esterházy- és a Schubert-tortákat a helybéli Páldi Cukrászda prezentálásában, illetve a régió legkiválóbb borait helyi őstermelők felajánlásában.

A projekt részeként készül a fent említett tanulmányokból több féle szakmai kiadvány is, melynek bemutatóját a járványügyi korlátozások függvényében tervezik a szervezők. Tekintettel a nagy érdeklődésre, előfordulhat, hogy ezeknek bemutatójára csak tavasszal lesz lehetőség – árulták el a szervezők.

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország határon átívelő együttműködési program Kisprojekt Alap keretén belül, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet koordinációjával, a zselízi Sacher Polgári Társulás együttműködésével kerül sor az SKHU/WETA/1901/4.1/205 azonosító számú, Gasztrokultúrális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein című 40 162,96 euró vissza nem térítendő támogatási összegű projektre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.05.14.

A Nagysallói Alapiskola diákjai részt vettek Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási ünnepségén

Az államfői beiktatás ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági…

2022.05.11.

Egy héttel korábban lesznek megtartva az önkormányzati választások

Korábbi időpontban lehet megtartani az őszi helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokat, amelyekre idén már egy időben kerül…

2022.05.12.

Szusztor Péter: jó bornak is kell a cégér – avagy miért annyira fontos manapság a dizájn

(Fotó: Szusztor Péter archívuma) Hányszor találkozunk olyannal, hogy egy jó ötlet végül mégsem valósul meg, egy jó termék…

2022.05.13.

Megjelent a REflex24 májusi száma!

A TARTALOMBÓL:- 25%-kal alacsonyabb adócsekkeket fizetünk be májusban - az ipolysági adóügyet végigvivő Szőllősy Pétert Morva Mátyás kérdzte.-…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb