Fotó: Sacher PT

„A Sacher kultusz és az ehhez kötődő gasztrokulturális hagyományok olyan értékei a Garam mentének és a zselíz városának, melyek felbecsülhetetlen idegenforgalmi potenciállal rendelkeznek és meghatározó kitörési pontjai lehetnek a régiónak” – hangzott el a szeptember 25-én tartott zselízi gasztrokulturális rendezvényen, mely a Magyar Kormány támogatásával (BGA NUP-KP-2021/2-000126) valósult meg.

A rendezvény egyik fő célkitűzése volt bemutatni és fejleszteni azokat a gastrokulturális helyszíneket, melyek meghatározói a tématerületnek. Ennek legautentikusabb helyszíne a zselízi Sacher-ház (másnéven Magyar Ház vagy Csemadok-ház), ahol a Sacher torta megalkotója, a világhírű cukrász hajdan élt családjával két éven keresztül, amikor az Esterházy család szolgálatában állt.

Ezt a gastrokulturális örökségi helyszínt és ide kötődő kultuszt hivatott döntő részt feldolgozni a határon átívelő projekt, melynek részeként több tanulmány is elkészült a témáról. A zselízi vonatkozású anyagot két helyi történész, Kepka Márk és Csonka Ákos prezentálta a rendezvényen, mellettük meghívott külsős szakemberek prezentálták a kutatások eredményeit.

Csenger Tibor (Fotó: Sacher PT)

Ahogy elhangzott a 84 oldalas szakmai anyagba igyekeztek feldolgozni minden olyan dolgot, ami a témát érintően fontos lehet. Ebből kifolyólag a forráskutatásokra alapozott összegzés tartalmazza a Sacher család életpályáját, munkásságát, fontosabb állomásait. Kiemelten foglalkozik a zselízi kötődésekkel, ugyanakkor bemutatja mindazt a gasztrokultúrát, ami bármilyen módon kapcsolódik a tématerülethez. Külön érdekessége a történetnek, hogy nem csak a Sacher-tortának vannak kapcsolatai a Garam menti kisvárossal, de az Esterházy-tortának is, sőt tekintettel, hogy ugyanazon időszakban a világhírű zeneszerző, Franz Schubert is tartózkodott Zselízen, így róla elnevezett torta is kapható.

„Eddig a témát illetően ez a legátfogóbb, legszakszerűbb és legaprólékosabb anyag, ami elkészült. Örülünk, hogy a projekt lehetővé tette ennek létrejöttét és általa egy igényes szakmai anyaggal gazdagodott régiónk” – mondta el ennek kapcsán Csonka Ákos.
Csenger Tibor ezúttal nem Nyitra megyei alelnök minőségében vett részt a rendezvényen, hanem, mint a Sacher-ház építésének egyik mozgatórugója, aki előadásában felvázolta a történelmi épület építéstörténetét, illetve bemutatta a most elkészült boltíves pincehelyiséget.

Fotó: Sacher PT

Végül egy gasztrokultúrális bemutatóval és ízutazással fejeződött be a szakmai rendezvény, melyen a résztvevők megkóstolhatták a Sacher-, az Esterházy- és a Schubert-tortákat a helybéli Páldi Cukrászda prezentálásában, illetve a régió legkiválóbb borait helyi őstermelők felajánlásában.

A projekt részeként készül a fent említett tanulmányokból több féle szakmai kiadvány is, melynek bemutatóját a járványügyi korlátozások függvényében tervezik a szervezők. Tekintettel a nagy érdeklődésre, előfordulhat, hogy ezeknek bemutatójára csak tavasszal lesz lehetőség – árulták el a szervezők.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb