Hirdetés

Fotó: Benyák József

Két év után ismét a nótaszóé volt a főszerep Zselízen, ahol idén is nagyszabású nótaestet szerveztek a zselízi kultúrházban. Mi sem természetesebb annál, hogy a Garam mentén is nagy hagyományokkal rendelkezik a magyar nóta szeretete. Ebből kifolyólag a legendás zselízi nótafa, Kántor János és Cserba Gabriella évente rendez nótás rendezvényt, második alkalommal pedig egy gálaműsort hozott tető alá a nótakedvelők legnagyobb örömére. A koronavírus miatti lezárás feloldása után így április 23-án a környék legékesebb hangú előadói áldozhattak együtt a magyar nóta oltárán a zselízi művelődési otthonban.

A rendezvény nevét egy Mikszáth-regényből kölcsönözték, amit 1973-ben Zselízen a Csemadok színjátszó társulata 3 felvonásos darabként adott elő nagy sikerrel. „A sors furcsa fintora, hogy a főpróba reggelén is országos lezárást rendeltek el járvány miatt, így az eltolódott. Akkor nem a koronavírus, hanem száj- és körömfájás terjedt. Annak idején én voltam a legfiatalabb a társulatban, de Kántor János már akkor is a főszerepet játszotta, akárcsak a mostani rendezvényen.

Fotó: Benyák József

Ennek emlékére döntöttük el, hogy megszervezzük ezeket az esteket, hiszen nemcsak mi, hanem nagyon sokan szeretik a nótaszót, s igénylik ezt a műfajt. Minden embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. Akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek – fogalmazott egyszer Babits Mihály. A magyar nóta a magyar nemzet kincse, mert a legőszintébb hangon szól a magyar ember öröméről és bánatáról, a szerelemről és az elmúlásról” – köszöntötte a teljesen megtelt kultúrház közönségét Cserba Gabriella, az est egyik házigazdája.

„Nem véletlenül tartja a mondás is, hogy sírva vigad a magyar. Talán nincs olyan ember, akinek ne lenne kedvenc nótája, aki még ne könnyezett volna meg egy-egy szívszorító dallamot, vagy éppen ne mulatott volna át egy éjszakát hegedűszóra. Tagadhatatlan, hogy igény van rá. A magyar dal a magyar nyelv, a magyar kultúra része, fontos szerepet tölt be anyanyelvünk megbecsülésében, a magyar öntudat erősítésében. Ha a nótát tisztán tartjuk, egy egész nép kedélye, életérzete él benne örökké és ezáltal jobbá válik a világ” – tette hozzá a másik házigazda, Kántor János.

Fotó: Benyák József

A főszerepben összesen kilenc előadó állt, a hazai Kántor János mellett a Garam mente több településről érkeztek vendégelőadók: Hlavácsné Tőke Veronika Fegyvernekről, Bús Katalin Pogrányból, Smid Erzsébet Bényből, Básti János Ipolykesziről, Kovács László Ebedről, Kiss György Fegyvernekről és Magyar Nándor Ipolyszalkáról.

Fotó: Benyák József

Az énekeseket Rikkony Pál zselízi cigányprímás és zenekara kísérte, igazán remekül, olyan hangulatot teremtve, mely egészen éjszakába nyúlóan kitartott a közönség aktív részvételével.

(Csonka Ákos/Felvidék.ma)

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.05.14.

A Nagysallói Alapiskola diákjai részt vettek Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási ünnepségén

Az államfői beiktatás ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági…

2022.05.11.

Egy héttel korábban lesznek megtartva az önkormányzati választások

Korábbi időpontban lehet megtartani az őszi helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokat, amelyekre idén már egy időben kerül…

2022.05.12.

Szusztor Péter: jó bornak is kell a cégér – avagy miért annyira fontos manapság a dizájn

(Fotó: Szusztor Péter archívuma) Hányszor találkozunk olyannal, hogy egy jó ötlet végül mégsem valósul meg, egy jó termék…

2022.05.13.

Megjelent a REflex24 májusi száma!

A TARTALOMBÓL:- 25%-kal alacsonyabb adócsekkeket fizetünk be májusban - az ipolysági adóügyet végigvivő Szőllősy Pétert Morva Mátyás kérdzte.-…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb