Hirdetés

(Fotó: Csonka Ákos)

Intenzív zöldítési munkálatok kezdődtek meg Zselíz több pontján október folyamán. A város egy uniós pályázatnak köszönhetően közel 300 ezer eurót nyert zöld infrastruktúra kiültetésre, melynek keretén belül összesen 443 fa és 2688 bokor kerül kiültetésre. Több fa pedig szakszerű kezelésben részesül.

A Kohéziós Alap támogatásából megvalósuló pályázatból zöldül többek között a több száz éves gesztenyefasor, a Garam partja, a szódói duzzasztó környéke (Samota), a szódói temető környezete, illetve a Schubert utca lokalitása is.

A Biodiverzitás megőrzése elnevezésű projekt 95%-os támogatásban részesült, a város önrésze 5%-nak felel meg, ami ez esetben 13 500 eurót tesz ki.

A projekt megvalósítása 75 napot vesz igénybe, és 2 szakaszból áll: a károsodott fák helyreállítása, valamint a projekttervnek megfelelő ültetési fázis. A munkálatok kivitelezését a Green Project vállalat végzi.

„A projektet a város a Környezetminőség operatív program keretében nyújtotta be, amely a védett területeken kívüli biodiverzitás és ökoszisztémák, valamint azok szolgáltatásainak megőrzésére és helyreállítására, valamint a zöld infrastruktúrára összpontosít. A fő célja az eltűnő és gondozatlan zöldfelületek és növényzet problémájának megoldása, a lineáris biokorridorok és bioközpontok telepítésének megvalósítása mintegy 130 ezer négyzetméteren, megteremtve ezáltal egy stabilabb ökoszisztéma feltételeit. Ezáltal új zöld infrastruktúrát biztosítanak a táj természetes jellegének helyreállítása érdekében, ami pozitív hatást gyakorol a környezetre” 

– olvasható a szakmai leírásban.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.12.07.

Ólomüveg ablakokkal gazdagodott az ipolyviski katolikus templom

Az ipolyviski Antióchiai Szent Margit templomban 2022. november 24-25-e között került beállításra 9 ólomüveg ablak, amelyeket a felbári…

2022.12.07.

Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában

Emlékek címmel december 2-án 16:00 órakor nyílt meg Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában. A Budapestről…

2022.12.08.

Zselízi gokartversenyző a portugáliai világbajnokságon

Vincze Dóka Krisztián, a fiatal zselízi gokartversenyző egy alkalommal már részt vett egy világversenyen; motocrossban jutott ki a…

2022.12.08.

Információs emléktáblát állítottak Zselízen az egykori Fakastély helyén

Fotó: Csonka Ákos Titkos ajtó az erdő mélyén, mely egy fába vezet? Ráadásul élő fában emberi építmény? Nem,…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb