(Fotó: Csonka Ákos)

Intenzív zöldítési munkálatok kezdődtek meg Zselíz több pontján október folyamán. A város egy uniós pályázatnak köszönhetően közel 300 ezer eurót nyert zöld infrastruktúra kiültetésre, melynek keretén belül összesen 443 fa és 2688 bokor kerül kiültetésre. Több fa pedig szakszerű kezelésben részesül.

A Kohéziós Alap támogatásából megvalósuló pályázatból zöldül többek között a több száz éves gesztenyefasor, a Garam partja, a szódói duzzasztó környéke (Samota), a szódói temető környezete, illetve a Schubert utca lokalitása is.

A Biodiverzitás megőrzése elnevezésű projekt 95%-os támogatásban részesült, a város önrésze 5%-nak felel meg, ami ez esetben 13 500 eurót tesz ki.

A projekt megvalósítása 75 napot vesz igénybe, és 2 szakaszból áll: a károsodott fák helyreállítása, valamint a projekttervnek megfelelő ültetési fázis. A munkálatok kivitelezését a Green Project vállalat végzi.

„A projektet a város a Környezetminőség operatív program keretében nyújtotta be, amely a védett területeken kívüli biodiverzitás és ökoszisztémák, valamint azok szolgáltatásainak megőrzésére és helyreállítására, valamint a zöld infrastruktúrára összpontosít. A fő célja az eltűnő és gondozatlan zöldfelületek és növényzet problémájának megoldása, a lineáris biokorridorok és bioközpontok telepítésének megvalósítása mintegy 130 ezer négyzetméteren, megteremtve ezáltal egy stabilabb ökoszisztéma feltételeit. Ezáltal új zöld infrastruktúrát biztosítanak a táj természetes jellegének helyreállítása érdekében, ami pozitív hatást gyakorol a környezetre” 

– olvasható a szakmai leírásban.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.02.28.

Átadták az új városi bérlakásokat Ipolyságon

Február 26-án ünnepélyes keretek között került átadásra az új városi bérlakások az ipolysági Tabán lakótelepen. Első fázisban egy…

2024.03.01.

Bemutatták Ipolyság városfejlesztési koncepcióját

Február 27-én mutatták be a nagyközönség számára az elkészült Ipolyság városfejlesztési koncepcióját, melyet a város a Határon Átnyúló…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb