Kép: Kotasz Norbert

Ahogy arról többször is beszámoltunk, elindult a zselízi Esterházy-kastély felújításának első fázisa. A projekt két nemzetközi partner segítségével valósul meg. Az első a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével az Interreg (HUSK/1902/1.1/035) projektből kerül finanszírozásra.

A projekt összköltsége közel 1,5 millió euró, melyből az Európai Unió 1 269 055,8 euró támogatást nyújt, Zselíz ebből a projektből közel félmillió eurót fordíthat a felújításra. A másik projekt a Norvég Alapból (NOPA) valósul meg egy osloi partnerrel közösen (CLT01024). Ebből mintegy hatszázezer euró irányulhat a történelmi épület felújításra.

Fotók: Csonka Ákos

A több mint egymillió eurós keretösszeg ugyanakkor a munkálatok alig egy negyedére elégséges, így a szakemberek intenzíven dolgoznak azon, hogy további forrásokhoz jusson a Garam menti település.

A galántai Esterházy-kastély épül, szépül a maga ütemében, ezért jött az ötlet, hogy ha már a múlt és az Esterházy família összekötötte a két települést, akkor ennek hagyományán közösen kellene forrást szerezni a kastélyok felújítására.

Galántán már nagy hagyománya van az Esterházy családi hagyaték ápolásának. A kastély felújítása is folyamatban van.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke több szakmai értekezleten vett részt Galántán, ahol Takács Zsolttal, Galánta képviselőjével közösen gondolták ki Galánta és Tata városok kapcsolatfelvételét. A kapcsolat szakmai szinten működött, viszont projekteket a két város közösen nem dolgozott ki.

Ezzel kapcsolatban rendeztek munkaértekezletet ezúttal Zselízen. Korábban hasonló megbeszélés volt Galántán és Tatán is.

Fotó: Nászaly Gábor

Kotasz Norbert, a projekt vezetője elmondta:

„A projektet 2017-ben indítottuk Juhász András polgármester úrral. A projekt első fázisának előkészítését a város építésügyi osztályának munkatársaival együtt végeztem. A munkánkat siker koronázta. 2020-ban jóváhagyásra került az ötlet, hogy terjesszük ki az együttműködést más nemzetközi partnerek felé is, mindezek mellett folytatva a Magyar Nemzeti Múzeummal való együttműködést. Megszólítottam Galánta városát Takács Zsolt képviselőn keresztül. A kapcsolatfelvétel sikeres volt, így azonnal javasolta, hogy vonjuk be Tata város vezetését is.

Jelenleg már a harmadik egyeztetésen vagyunk túl. A kastély felújítását több fázisra osztottuk. Ebben a projektben az Esterházy családok közös múltját fogjuk majd feldolgozni. Ezen túl szeretnénk a kastély egyik részét felújítani, ahol multifunkcionális termek kialakításával az Esterházy család egyes ágainak közös múltja kerülne bemutatásra. A beruházásra újabb félmillió eurót terveztünk be. Ez lenne az Esterházy-kastély felújításának következő fázisa. A pályázat lokális úgynevezett soft tevékenységeit a Sacher PT és Castellum Zeliz PT valósíthatják meg. A pályázat benyújtására 2023-ban, megvalósítására 2024–2026 között kerülhet sor pozitív elbírálás esetén.

Ezzel párhuzamosan tervezzük a további fázisokat is, melyeket a szlovák állami források bevonásával szeretnénk megvalósítani. Ilyen lenne a Közlekedésügyi Minisztérium műemlékvédelem alatt álló, történelmi, kulturális örökséghez tartozó épületek felújítására irányuló pályázati felhívása, valamit a Kulturális Minisztérium Újítsuk fel a házunkat kiírása. Célunk, hogy kastélyunk 2030-ig visszanyerje eredeti állapotát.”

A munkaértekezlet keretén belül a résztvevők megtekintették a zselízi kastély munkálatait, illetve látogatást tettek a Baglyos-, illetve a Sacher-házban is.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.09.25.

Az üvegdrótozás utolsó Ipoly menti mohikánja

(Fotó: Németh László gyűjteménye) Emlékszünk-e, milyen jólesett a papa borát, vagy kisüstijét felhörpinteni a helyi JRD (TSZ) által…

2023.09.26.

SacheRock! – zenei kamaraestek lesznek zselízi a Sacher-pincében

The SacheRock Underground Festival néven zenei fesztivált szervez a zselízi Sacher Polgári Társulás. "Kiállítások, könyvbemutatók, tortasütő versenyek. A…

2023.09.27.

Felhívás: Esterházy János mint példakép

A Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány közösen hirdeti meg az „Esterházy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb