Fotó: Csemadok Zselíz

A zselízi Magyar Ház udvarán minden év kora nyarán összegyűlik a régió magyar óvodáinak apraja-nagyja, hogy bemutassák hagyományőrző népművészeti műsorukat. A Csemadok Zselízi Alapszervezete nyolc évvel ezelőtt elevenítette fel a hajdan nagy népszerűségnek örvendő Szólj, síp, szólj! elnevezésű hagyományőrző óvodás seregszemlét.

A programba idén 8 óvoda kapcsolódott be: a házigazda zselíziek mellett Csata, Kisölved, Érsekkéty, Farnad, Sáró, Nyírágó és Garamsalló képviseltette magát, összesen mintegy 87 gyermekkel. Az egyes ovis csoportok néptáncok bemutatásával és népdalok közös éneklésével léptek színpadra, természetesen helyi szépséges népviseleteikben.

„Nem versenyként szervezzük a rendezvényt, mert ez annál többről kell, hogy szóljon, ez a múltunknak és a jövőnknek a megélése és összekapcsolása, így kár lenne rivalizálással elrontani”

– mondta el Cserba Gabriella főszervező.

A gyerkőcök kivétel nélkül végigtapsolták egymás bemutatóit, valósággal buzdították, motiválták egymást. Végül hatalmas össznépi közös táncolással végződött a program, ami önfeledt szórakozással zárult.

Fotó: Csemadok Zselíz

A rendezvény azért is kiemelt fontosságú, mert ahogy Puksa Andrea, az alapiskola és a gimnázium szülői szövetségének elnöke mondta köszöntőjében:

„A nemzeti identitás a hagyományainkban gyökerezik, ezek megélése jelenti a jövőt, ezért a hagyományőrző rendezvényeknek oroszlánrészük van a jövő generációjának formálásában. A nevelést pedig nem lehet elég korán elkezdeni, így a Szólj, síp, szólj! rendezvény kifejezetten az óvodásoknak szerveződik.”Csonka Ákos/Felvidék.ma

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.09.25.

Az üvegdrótozás utolsó Ipoly menti mohikánja

(Fotó: Németh László gyűjteménye) Emlékszünk-e, milyen jólesett a papa borát, vagy kisüstijét felhörpinteni a helyi JRD (TSZ) által…

2023.09.26.

SacheRock! – zenei kamaraestek lesznek zselízi a Sacher-pincében

The SacheRock Underground Festival néven zenei fesztivált szervez a zselízi Sacher Polgári Társulás. "Kiállítások, könyvbemutatók, tortasütő versenyek. A…

2023.09.27.

Felhívás: Esterházy János mint példakép

A Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány közösen hirdeti meg az „Esterházy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb