Fotó: Csemadok Zselíz

A zselízi Magyar Ház udvarán minden év kora nyarán összegyűlik a régió magyar óvodáinak apraja-nagyja, hogy bemutassák hagyományőrző népművészeti műsorukat. A Csemadok Zselízi Alapszervezete nyolc évvel ezelőtt elevenítette fel a hajdan nagy népszerűségnek örvendő Szólj, síp, szólj! elnevezésű hagyományőrző óvodás seregszemlét.

A programba idén 8 óvoda kapcsolódott be: a házigazda zselíziek mellett Csata, Kisölved, Érsekkéty, Farnad, Sáró, Nyírágó és Garamsalló képviseltette magát, összesen mintegy 87 gyermekkel. Az egyes ovis csoportok néptáncok bemutatásával és népdalok közös éneklésével léptek színpadra, természetesen helyi szépséges népviseleteikben.

„Nem versenyként szervezzük a rendezvényt, mert ez annál többről kell, hogy szóljon, ez a múltunknak és a jövőnknek a megélése és összekapcsolása, így kár lenne rivalizálással elrontani”

– mondta el Cserba Gabriella főszervező.

A gyerkőcök kivétel nélkül végigtapsolták egymás bemutatóit, valósággal buzdították, motiválták egymást. Végül hatalmas össznépi közös táncolással végződött a program, ami önfeledt szórakozással zárult.

Fotó: Csemadok Zselíz

A rendezvény azért is kiemelt fontosságú, mert ahogy Puksa Andrea, az alapiskola és a gimnázium szülői szövetségének elnöke mondta köszöntőjében:

„A nemzeti identitás a hagyományainkban gyökerezik, ezek megélése jelenti a jövőt, ezért a hagyományőrző rendezvényeknek oroszlánrészük van a jövő generációjának formálásában. A nevelést pedig nem lehet elég korán elkezdeni, így a Szólj, síp, szólj! rendezvény kifejezetten az óvodásoknak szerveződik.”Csonka Ákos/Felvidék.ma

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.02.28.

Átadták az új városi bérlakásokat Ipolyságon

Február 26-án ünnepélyes keretek között került átadásra az új városi bérlakások az ipolysági Tabán lakótelepen. Első fázisban egy…

2024.03.01.

Bemutatták Ipolyság városfejlesztési koncepcióját

Február 27-én mutatták be a nagyközönség számára az elkészült Ipolyság városfejlesztési koncepcióját, melyet a város a Határon Átnyúló…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb