(Fotó: Sacher Haus)

Zselíz városa és a Norvég Alap (NOPA) együttműködésének köszönhetően norvég művészekből álló delegáció járt Zselízen. Az együttműködés apropóját az a Norvég Alaptól nyert támogatás jelentette, amelyet az önkormányzat az Esterházy-kastély felújítási munkálataira fordított.

A beruházást támogató pályázat ,,soft” elemeként zselízi tánc- és zeneművészek látogattak el Oslóba, majd ezt a látogatást viszonozták azok a norvég művészek, akik az Országos Népművészeti Fesztivál időpontjában érkeztek a Garam mentére.

(Fotó: Sacher Haus)

A fellépések biztosítása mellett a vendégek megismerkedhettek a Zselízhez köthető kulináris hagyományokkal is.

Természetesen nem maradhatott ki a Sacher-torta bemutatása sem, amire a korabeli ,,monarchista” örökségét egyre inkább visszanyerő Sacher Házban került sor.

A Sacher Polgári Társulás szervezésében megvalósított angol nyelvű rendezvényen a házigazda társulás mellett több helyi szervezet és intézmény is bemutatkozott, mint a Csemadok Zselízi Alapszervezete, a Franz Schubert Művészeti Alapiskola, valamint a helyi Comenius Gimnázium is. A rendezvény megkoronázása a megújuló Sacher-pincében rendezett tortasütés és tortabemutató volt.

(Fotó: Sacher Haus)

„A több száz éves falak között, címeres porcelántányérok és csillogó üvegpoharak mellett idéztük meg a Monarchia hangulatát és ízeit. A tortabemutató háziasszonya és a Sacher PT állandó cukrászmestere Kiánek Margaréta volt, aki a helyszínen bizonyította, hogy egy norvég rappert is képes megtanítani a Sacher-torta elkészítésére”

– mondta el Kepka Márk, az egyesület elnöke, az esemény főszervezője.

A Sacher-torta különböző variációinak ízlelgetéséhez nagyszerű zenei élmény is párosult. Javorka Ildikó, a kiváló zselízi szólista Natália Mesárová kíséretében Puccini- és Dvořák-áriákkal kápráztatta el a vendégeket, végül az elismert norvégiai Per Skranglebei koncertje zárta az eseményt.

(Fotó: Sacher Haus)

(Csonka Ákos, Felvidék.Ma)

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.09.25.

Az üvegdrótozás utolsó Ipoly menti mohikánja

(Fotó: Németh László gyűjteménye) Emlékszünk-e, milyen jólesett a papa borát, vagy kisüstijét felhörpinteni a helyi JRD (TSZ) által…

2023.09.26.

SacheRock! – zenei kamaraestek lesznek zselízi a Sacher-pincében

The SacheRock Underground Festival néven zenei fesztivált szervez a zselízi Sacher Polgári Társulás. "Kiállítások, könyvbemutatók, tortasütő versenyek. A…

2023.09.27.

Felhívás: Esterházy János mint példakép

A Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány közösen hirdeti meg az „Esterházy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb