Zselíz városában sok egyéb mellett 2019-ben két nagy volumenű projektbe kezdtek bele, mely hamarosan a végéhez közeledik. Az egyik a helyi magyar tannyelvű alapiskola udvarában található városi sportcsarnok teljeskörű felújítása, melynek nagy részét állami támogatásból fedeztek.

fotó: Csonka Ákos

A felújítás összköltsége mintegy 927.000 euró, melyből 694.482 euró vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó összeget Zselíz önerőből biztosította a projekthez. A munkálatok eredményeképpen szinte teljesen megújul az 1980-as években épített, azóta abban a formában álló sportlétesítmény. Új szigetelést kap a tető és a falak, minden nyílászáró helyére új kerül, illetve teljesen megújulnak a szociális helységek, öltözők, zuhanyozók, nem utolsó sorban új burkolatot kap a küzdőtér talaja is. Az elkészült létesítmény várhatóan 2020. március folyamán kerül átadásra. 

Még nagyobb költségvetésű a város kerékpárút-hálózatának kiépítése, mely mintegy 1.241.000 euróból valósul meg. Az IROP Kerékpárral munkába – elnevezésű fejlesztési program keretében zajló projektből Szódó városrészt és a Zselízi Ipari Parkot kötik össze bicikliúttal, Mikolán keresztül.

fotó: Csonka Ákos

A tervezett útvonal – melynek nagyrésze már el is készült – hossza több mint hat kilométer. A bicikliút a szódói Garam-gát menti szivattyúállomásnál kezdődik, majd pedig Garammikolán keresztül leér a volt zselízi vágóhídig, ott két irányba ágazik el. Az egyik irányban a Sládkovič utcán keresztül kapcsolódik a már meglévő városi szakaszokra és a patak partja mentén, az úgynevezett „Kínai-lakónegyed” érintésével ér be az Esterházy-parkba. A másik irányban a Garam töltésén folytatódik tovább a kerékpárút a Garam-hídhoz, majd pedig a főút mellett a Magyar Ház előtt fordul be a városi parkba – ott találkozik mindkét szakasz és a régi amfiteátrumnál fut ki – az ipari park érintésével – a párkányi főútra.

Ennek munkálatai ugyancsak a végehez közelednek, várhatóan a tavasz beköszöntével már birtokba vehetik a lakosok. Az elképzelések alapján kerékpár- és futóversenyt is szeretnének rajta szervezni a jövőben.

A várossal kapcsolatos hír továbbá, hogy elkészült a Munkaügyi Hivatal előtti, Rozmaring és a Schubert utcai kereszteződés is. Az utat még korábban a Nyitra Megyei Önkormányzat újította fel, ám a kereszteződés aszfaltozását különböző bürokratikus körülmények akadályozták, ezért nem fejeződhetett be. Mostanra minden engedély elkészült és elhárult minden akadály, hogy a kereszteződés rendeltetésszerű legyen.  


Csonka Ákos

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb