A Focus közvélemény-kutató ügynökség rendszeresen készít felméréseket úgy az egyes pártok preferenciáiról, mint a politikusok népszerűségi és elutasítottsági indexéről is.

A legújabb felmérést erre vonatkozóan a Markíza TV Na telo című műsorában mutatták be. A kutatást a Focus június 2. és 9. között végezte 1011 lekérdezett bevonásával.

A felmérés szerint a megkérdezettek a legmegbízhatóbb politikusnak az államfőt, Zuzana Čaputovát tartják 54%-kal. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az elnök asszony népszerűsége is csökkenő tendenciát mutat, hiszen fél évvel ezelőtt még 64%-on is állt a mutatója. Ez a csökkenés egyébként megfigyelhető valamennyi politikusnál, amiből azt olvashatjuk ki, hogy a Szlovákiában egyre bizalmatlanabbak az emberek a politikai palettán szereplőket illetően.

A lista végére egyébként a hajdan nagy bizalmakat keltő, mára teljesen elhiteltelenedett Igor Matovič került, akit csak 13%-nyian tartanak hitelesnek, 87% pedig egyenesen elutasítja őt.

Čaputová után a legmegbízhatóbb pártpolitikusnak a Hlas vezetőjét, Peter Pellegrinit tartják (44%), akinek elutasítottsága 54%.

A legnagyobb elutasítottsággal Matovič után Kotleba (82%), Remišová (79%), Danko (75%) és Fico állnak.

Meglepő eredményt produkált a felmérés magyar szempontból.

Általában ezek a felmérések magyar szereplőket nem szoktak különösebben mérni, hiszen alacsonyabb a reprezentitásunk, mint hogy az egy ilyen összehasonlításban számottevő lehessen. Utoljára Bugár (illetve pár alkalommal Berényi) tudott szerepelni komolyabban ilyen felmérésekben köszönhetően, hogy országos tényezőként a szlovákok is véleményt alkottak róla.

Az MKP elnöke, Forró Krisztián viszont ezúttal felkerült a listára, és bár az Oľano és az SaS érdekeltségébe átvándorló magyar médium próbálja úgy kommunikálni, hogy Forró utolsó a listán, azt viszont nem teszi hozzá, hogy a 10%-os eredmény azt jelenti, hogy gyakorlatilag többen bíznak Forróban, mint amennyi magyar él Szlovákiában, így Forró bizalom-indexe kimondottan jónak tekinthető és elkezdett nőni a szlovákok körében is.

A magyar politikus másik mutatója pedig ennél is sokatmondóbb. A felmérés szerint országos viszonylatban a legalacsonyabb az elutasítottsága Forrónak (40%). Ez a szám alacsonyabb még a legjobban szereplő Čaputováétól (45%) is, ami azt jelenti, hogy a szlovák társadalom egészét tekintve nem tekintenek ellenségként az MKP elnökére.

Korábban a magyar politikusok népszerűségi indexe alacsonyabb, elutasítottsága viszont kiugróan magasabb volt, ezért mindenképpen érdemes figyelni, hogy ez a mérleg hogyan fog alakulni a jövőben.


Csonka Ákos/Felvidék.ma

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb