Hirdetés

Az elmúlt tíz hónap alatt az italos flakonok és dobozok 70 százalékát váltották vissza. Jelenleg közel 3000 gyűjtőpont működik az országban – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lucia Morvai, a visszaváltást működtető rendszer kommunikációért felelős igazgatója.

A betétdíjas rendszer első évére vonatkozó kötelezettség 60 százalékos visszaváltás volt.

„Gyorsabban beindult, mint azt az első elemzések prognosztizálták. Sikerül rekordmennyiségű italos flakont és dobozt összegyűjteni Szlovákiában, bővíteni a gyűjtőhálózatot és csökkenteni a kidobott hulladék mennyiségét”

– zárta Morvai.

Lucia Morvai tájékoztatása szerint alternatív megoldásokon is dolgoznak az illetékesek. „Nagy siker a benzinkutaknál levő gyűjtőpontok megnyitása, jövőre bővül ez a rendszer” – közölte.

Morvai elmondta, más országok számára is ösztönző a szlovákiai példa, Málta is ezen az úton indul el.

„A visszaváltórendszer folyamatosan fejlődik, a tapasztalatok alapján a teljes körű újrahasznosítás lenne a siker felé vezető út”

– tette hozzá.

Szlovákiában január 1-je óta működik a betéti rendszer. A tej, a szörp és az égetett szeszes italok csomagolásán kívül minden egyszer használatos, műanyagból és fémből készült, 0,1 és három liter közötti űrtartalmú italos csomagolás visszaváltható.

A cél az, hogy 2025-re az eladott italok csomagolásának 90%-át visszaváltsák és újrahasznosítsák.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.12.07.

Ólomüveg ablakokkal gazdagodott az ipolyviski katolikus templom

Az ipolyviski Antióchiai Szent Margit templomban 2022. november 24-25-e között került beállításra 9 ólomüveg ablak, amelyeket a felbári…

2022.12.07.

Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában

Emlékek címmel december 2-án 16:00 órakor nyílt meg Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában. A Budapestről…

2022.12.08.

Információs emléktáblát állítottak Zselízen az egykori Fakastély helyén

Fotó: Csonka Ákos Titkos ajtó az erdő mélyén, mely egy fába vezet? Ráadásul élő fában emberi építmény? Nem,…

2022.12.02.

Kenderben a jövő! – Új ipari rostkender-feldolgozót adtak át Barabáson

Fotó: Csonka Ákos A barabási Érmellék Centrum Közösségi Nonprofit Kft. és a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében került sor…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb