Az elmúlt tíz hónap alatt az italos flakonok és dobozok 70 százalékát váltották vissza. Jelenleg közel 3000 gyűjtőpont működik az országban – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lucia Morvai, a visszaváltást működtető rendszer kommunikációért felelős igazgatója.

A betétdíjas rendszer első évére vonatkozó kötelezettség 60 százalékos visszaváltás volt.

„Gyorsabban beindult, mint azt az első elemzések prognosztizálták. Sikerül rekordmennyiségű italos flakont és dobozt összegyűjteni Szlovákiában, bővíteni a gyűjtőhálózatot és csökkenteni a kidobott hulladék mennyiségét”

– zárta Morvai.

Lucia Morvai tájékoztatása szerint alternatív megoldásokon is dolgoznak az illetékesek. „Nagy siker a benzinkutaknál levő gyűjtőpontok megnyitása, jövőre bővül ez a rendszer” – közölte.

Morvai elmondta, más országok számára is ösztönző a szlovákiai példa, Málta is ezen az úton indul el.

„A visszaváltórendszer folyamatosan fejlődik, a tapasztalatok alapján a teljes körű újrahasznosítás lenne a siker felé vezető út”

– tette hozzá.

Szlovákiában január 1-je óta működik a betéti rendszer. A tej, a szörp és az égetett szeszes italok csomagolásán kívül minden egyszer használatos, műanyagból és fémből készült, 0,1 és három liter közötti űrtartalmú italos csomagolás visszaváltható.

A cél az, hogy 2025-re az eladott italok csomagolásának 90%-át visszaváltsák és újrahasznosítsák.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.09.25.

Az üvegdrótozás utolsó Ipoly menti mohikánja

(Fotó: Németh László gyűjteménye) Emlékszünk-e, milyen jólesett a papa borát, vagy kisüstijét felhörpinteni a helyi JRD (TSZ) által…

2023.09.26.

SacheRock! – zenei kamaraestek lesznek zselízi a Sacher-pincében

The SacheRock Underground Festival néven zenei fesztivált szervez a zselízi Sacher Polgári Társulás. "Kiállítások, könyvbemutatók, tortasütő versenyek. A…

2023.09.27.

Felhívás: Esterházy János mint példakép

A Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány közösen hirdeti meg az „Esterházy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb