Őszintén szólva, már alig vártam, hogy erről a témáról írhassak. Idén a családommal a Balatonon nyaraltunk. Ami a legjobban érdekelt, s amivel a sajtó is sokat foglalkozik manapság, hogy valóban olyan drágák-e a Balaton partján az ételek. Olvastunk aranyárért kínált lángosról, két sörért kihozott többezres számlákról.  Mindenképpen érdemes rendelés előtt átfutni az étel- és itallapon található árakat, így nem érhet meglepetés. Innentől már a saját döntésünkön múlik, hajlandóak vagyunk-e kifizetni az adott italért vagy ételért az adott összeget.

(fotó: REflex24/Gyekiczky Adrienn)

Saját tapasztalatom Balatonföldváron az volt, hogy az árak teljesen reálisak. Az ételek frissek, kifogástalanok és nagyon finomak. Mivel otthon is csak kell enni a családnak, sokszor a napi vásárláskor 25-30 eurót hagyunk ott a boltban. Nem sokalltuk egy négytagú család kétfogásos, desszertes ebédjéért ezt az összeget, amibe benne volt még két kávé, egy sör és három óriási, isteni finom limonádé is. Ez után az ebéd után egész nap eszünkbe sem jut, hogy éhesek vagyunk. És ami a legfontosabb a szabadság idején, hogy nem mi görnyedtünk izzadva a 40 fokban a tűzhely felett másfél órát, hanem elénk tették az elkészült ételt 15-20 perc alatt.

„Minden csak viszonyítás, meglátás vagy pozitív (vagy negatív) megközelítés kérdése.”

Harmadik éve vagyunk visszatérő vendégek Balatonföldváron. Ha az evésről van szó nyaralás idején, mi cukor- vagy lisztmentes vacsora helyett inkább bűntudatmentesen és jóízűen étkezünk 😊 – ahogy az „aranyköpésből” is ismert.  

(fotó: REflex24/Gyekiczky Adrienn)

Már hetekkel az utazás előtt készülünk a finom gofrira, az utánozhatatlan balatoni lángosra, amiből idén a tejfölös-lilahagymás vitte a pálmát. Fagyiból kóstolhatunk díjnyerteset, különdíjasat – e szakmai elismeréseket a fagyizó falára kihelyezett oklevelekről tudtuk leolvasni.

„Igaz, az ipolysági kis fagyizó ízeinek messze földön nincs párja.” 😊

Vajda Istvánnal, a Csigaház főpincérével. (fotó: REflex24/Gyekiczky Adrienn)

A finom, tipikus strandolós ételeket is megkóstolhatjuk, a hekk, a sültkolbász, a hurka, a rántott hagymakarika sosem hiányzik a Fapumának elnevezett büféből. Még a velős pirítós, mint reggeli, is megtalálható az étlapon. A kedvenc kis éttermünk mégis a Csigaház, ahol már a főpincér, mint régi barátot köszönt. Az étlapon megtalálható minden „mi szem s szájnak ingere”. 

(fotó: REflex24/Gyekiczky Adrienn)

A reggelire felszolgált kolbászos, szalonnás tojásrántotta az otthon ízein kívül a magyaros ízeket varázsolja elénk, mindjárt reggel. Szívemhez közel álló, a nem mindig egészségesnek mondott, magyar konyhához hű ebédek közül kifogástalan ételeket választhatunk.

(fotó: REflex24/Gyekiczky Adrienn)

A rakott kelkáposzta akár egy hétköznap saját konyhámban is készülhetne, de ahogy itt tejfölösen feltálalva elém teszik, már az egy élmény. Minden nap választhatunk főzeléket is, somlói galuska napi szinten a legnépszerűbb desszert. Meg persze a lányoknak az elmaradhatatlan palacsinta.

(fotó: REflex24/Gyekiczky Adrienn)

„A juhtúróval töltött rántott gombát, otthon is ki fogom próbálni, mert az ízharmónia tökéletes, ahogy a baconba tekert csirkemellet is, juhsajttal a tetején. Az orjaleves a férjem szerint már majdnem olyan finom, mint amit én főzök otthon. Ennél nagyobb bók, nem is kell.”

(fotó: REflex24/Gyekiczky Adrienn)
(fotó: REflex24/Gyekiczky Adrienn)

A borjúpörkölt tojásos galuskával hét nyelven beszél. Aki szereti a pacalt, ehet minden formában. Az árak nem verik az eget, teljesen arányosak az étel minőségével és mennyiségével. A felszolgálók, pincérek kedvessége és odafigyelése pedig megfizethetetlen. Nem csak a kisgyermekes családoknak tökéletes stand és vízmélység, de a gasztronómiai élmények is ide hívnak vissza minden évben.

„Szóval a visszatérő turistához (is) a gyomrán keresztül vezet az út.”

Aki engem kérdez, csak Balatonföldvárra küldeném (enni is)!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb