fotó: facebook.com

Lassan beköszöntött a tavasz, előkerültek a vékonyabb ruhadarabok és a kabátok. Idén nemcsak a hideg téli napokon elfogyasztott tartalmasabb ételek, hanem a hónapok óta tartó bezártság mozgásban szegény hetei is okozhatnak némi súlytöbbletet, kezdődő tavaszi fáradtságot.

Ennek elkerülése vagy épp leküzdése érdekében nem árt egy tavaszi méregtelenítő kúrát bevetni, hogy a lassan előbújó simogató napsugarak minket is jókedvben, de leginkább jó egészségben találjanak. Ha visszagondolunk őseink életmódjára, rájövünk, a méregtelenítés nem újkeletű dolog, csak 100 évvel ezelőtt nagyböjtnek nevezték. A családi legendáriumból tudom, hogy dédapám a nagyböjt negyven napja alatt tartózkodott nemcsak a húsételektől, de az édes tésztáktól, a pipázástól és az esti pohárka bortól is.

Vagyis tél végén megpihentette szervezetét, hogy erőt merítsen a kezdődő tavaszi munkákhoz, majd a bőségesen megrakott húsvéti asztalnál újra laktató ételeket kezdett fogyasztani.

A mai értelemben vett detoxikálásnak is ez a lényege: a szervezet, az emésztőrendszer megpihen, a máj elvégzi a méregtelenítést, melynek következtében a bőr kivirul, a haj megerősödik, a közérzet pedig jelentősen javul. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy 40 napon keresztül koplalunk! Mindenki saját maga döntheti el, miféle méregtelenítést végez: hosszabb ideig hús- vagy édességmentesen táplálkozik, heti 1-2 alkalommal léböjtöt tart, esetleg csak mérsékeli azokat a táplálékokat, amelyek a szervezetre károsan hatnak.

Fontos megjegyezni, hogy krónikus betegek és várandósok kizárólag orvosi felügyelettel kezdhetnek bele bármiféle méregtelenítésbe, mert bizonyos tápanyagok, vitaminok megvonása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet! Mi pedig épp az egészségmegőrzést tűztük ki célul.

fotó: facebook.com

Ahhoz, hogy a méregtelenítés hatásos legyen, némileg életmódot is kell váltani. Mivel az első napokban fáradtság, fejfájás, ingerültség léphet fel, tartózkodjunk minél többet a friss levegőn, találjunk egy olyan könnyű mozgásformát, ami örömet okoz: lehet ez séta, gyaloglás, kocogás, jóga. Pihenjünk eleget: olvasgassunk, hallgassunk zenét, beszélgessünk a hozzánk közel állókkal. Ne feledkezzünk meg az elegendő folyadékpótlásról sem, ez lehet tiszta víz vagy gyógytea. A koffeinfüggők próbáljanak lemondani a kávéról is, ajánlatos a tejet és természetesen az alkoholt is kihagyni. Mi az ami megengedett? Zöldségek minden mennyiségben, gyümölcs, barna rizs, csírák, aki nem húsmentes kúrát tart, annak a sovány húsok és halak is.

A méregtelenítés jele az is, ha bőrünkön pattanások jelennek meg, ettől ne ijedjünk meg, néhány nap után ezek a tünetek eltűnnek. Nagyon jót tesz a váltott vízzel végzett hideg-meleg zuhany vagy fürdő, az esetlegesen fellépő fázékonyságot is megszünteti. Nem árt szem előtt tartani az aranyszabályt: semmit se vigyünk túlzásba. A méregtelenítés végén ügyeljünk arra is, hogy a szervezet hosszabb-rövidebb ideig kevesebb kalóriát kapott, tehát óvatosan térjünk vissza az eredeti étrendhez.

Hogy serkentsük a méregtelenítést, fogyaszthatjuk az alábbi gyógynövények teáit: gyermekláncfű, máriatövis, csalán, zsurló, menta. A gyógyteákat ízesítés nélkül igyuk, ha mégsem ízlenek, egy pici mézzel ízesíthetjük őket.

Gondoljunk csak bele, minden szerkezetnek időről időre szüksége van egy kis szervizelésre. Tulajdonképpen ezt tesszük a testünkkel akkor, ha belekezdünk egy tisztítókúrába. Törődünk magunkkal és egészségünkkel, és ezt a testünk minden esetben meghálálja!

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb