2020. február 21-én az ipolysági temetőben, a Megbékélés Kapuja előtti téren emlékeztek meg Ján Kuciak és Martina Kušnírová tragikus haláláról.

A 2018. február 21-én történt események küldetésére helyi középiskolások  által előadott költemények és zenés művek mutattak rá, ezen kívül az ipolysági római katolikus, evangélikus és református egyházak vezetői és a hívek közös imával hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt. A megemlékezés gyertyagyújtással  ért véget a temető központi keresztje előtt. 

A város polgármestere,  Štefan Gregor örömmel üdvözölte, hogy a város polgárai  az önkormányzat kezdeményezése nélkül, saját ötlettől vezérelve szervezték meg a megemlékezést. “A szülők és a társadalom két olyan fiatalt vesztettek el, akik életükkel megnyitották az utat afelé, hogy felnyissák a polgárok szemét, és végre változások történjenek. Jelenleg csakis  tőlünk függ, hogy két hét múlva mi történik majd a társadalommal, mit hagyunk majd örökül gyermekeinknek, unokáinknak. Örülök, hogy a mai rendezvényen ennyi ember vett részt önkéntesen, a város kezdeményezése nélkül” – jelentette ki Ipolyság polgármestere.

Az ipolysági rendezvény csak egy helyszín a Dél-Szlovákia-szerte megrendezett megemlékezések sorában.  

“A kezdeményező és fő szervező Tokár Géza polgári aktivista, ehhez csatlakoztak az ipolyságiak is a polgári társulásokkal és a helyi egyházakkal egyetemben, Ezt a megemlékezést valamennyi ipolysági a sajátjának mondhatja vallási, nemzetiségi és politikai hovatartozástól függetlenül”

– magyarázta Pálinkás Tibor, a Honti Múzeum és a Simonyi Lajos Galéria vezetője.

Ez a borzalmas esemény, amely két éve történt, Pálinkás Tibor szerint minden józanul és egészségesen gondolkodó embert megdöbbentett.  

“Ennek az eseménynek egy magát civilizáltnak tartó országban nem lett volna szabad megtörténnie. Úgy vélem, megemlékezni, és igyekezni, hogy ilyesmi soha többé ne ismétlődhessen meg, minden szlovákiai állampolgár erkölcsi kötelessége”

– tette hozzá Pálinkás.

Ma  Jankora és Martinkára emlékeztünk, akiknek azért kellett tragikus körülmények között meghalniuk, mert rámutattak az igazságtalanságokra, és az igazságot keresték.  

“Ezt sokáig figyelmen kívül hagyták az országban, s ezért ők az életükkel fizettek. Minket, a polgári társadalomban élőket ez nagyon elszomorított, de össze is hozott.  Ennyi idő elteltével már érzem, hogy az emberek érdeklődést mutatnak a közügyek iránt, és érzékenyebben reagálnak a társadalmi változásokra. Ezen kívül kialakult az összetartozás érzése és egy bizonyos fokú közhangulat-változás is, amely remélhetőleg a következő években is kitart, és véleményem szerint Szlovákia történelmének mérföldköveként vésődik majd be a köztudatba. Remélem, hogy évente megemlékezünk majd arról, hogy az igazság, a közügyek iránt való érdeklődés nagyon fontos dolgok. Értékelnünk kell az újságírók és a polgári aktivisták munkáját is.  A mai megemlékezés nagyon erős benyomást tett rám. Megjelentek az egyházak képviselői is,  ezt az egységet kellene megőriznünk a jövő Szlovákiájában is”

– fejezte be a megemlékezés egyik résztvevője, Tomáš Tóth.


szöveg és fotó:
REflex24

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb