Tisztelt képviselő asszony, tisztelt képviselő urak!

Engedjék meg, hogy az Ipolysági Vállalkozói Társulás nevében ez úton is szóljak Önökhöz! Az Ipolysági Vállalkozói Társulás már hosszabb ideje tárgyalásokat folytat a város vezetőségével a város adópolitikáját illetően. Ipolyság adópolitikáját illetően, ahol vállalkozunk, munkát adunk és amelyben mindannyian élünk!

Városunkban az adókat a 2019-es évben elfogadott 4/2019-es számú általános hatályú rendelet módosította. Ekkor városunk polgármestere, Štefan Gregor mérnök úgy határozott, hogy 75% megnöveli mindegyikünk adóját. Előkészítette, majd előterjesztette javaslatát, amit aztán megvédett, illetve 7 képviselő segítségével meg is szavaztatott. Azzal argumentált, hogy az ilyen mértékű adóemelés nem jelent igazán nagy terhet, és hogy a városnak szüksége van bevételnövelésre a 2020-as kiegyensúlyozott költségvetés érdekében.

Ezzel az irreálisan magas adóemeléssel óriási mértékben leterhelte városunk vállalkozóit, lakóit és nyugdíjas polgárait is.

Ellehetetlenítette az ipolysági vállalkozói közeget olyannyira, hogy például a Furni Finish tervezett invesztíciója más régióba került, így több munkahelytől estek el Ipolyság polgárai.

Közzétette: Peter Szotyi Szollosy – 2021. október 23., szombat

Ami viszont még ettől is veszélyesebb, hogy ilyen feltételek mellett az esetleg érkező befektetők sem városunkat látják majd a beruházásaik ideális helyszínének, hanem régiónk kedvezőbb lehetőséget nyújtó településeit, ahol akár 60% is kevesebb lehet a rájuk kirótt adóteher.

Ilyen város Zselíz, Párkány, Korpona vagy akár Nagykürtös is.

Szintén esélyes, hogy a már itt megtelepedett cégek esetleg átértékelik helyzetüket, és elgondolkodnak a költöztetésről. Az a cég, amely annak idején a kedvező feltételek miatt idejött, az ugyanúgy tovább is állhat, számtalan üres ingatlant és munkanélküli embert hagyva maga mögött.

A polgármester úr adópolitikája mérhetetlenül negatívan érinti a kisvállalkozókat is. Azokat, akik vállalkozásai helyhez kötöttek, tulajdonosaik életvitelszerűen városunk lakosai, vagy pedig egész egyszerűen a vállalkozásuk helyi vállalkozás. Belőlük van a legtöbb! 20-30 éve itt vállalkoznak, rendszeres adófizetők és kiveszik részüket városunk fejlődéséből. A polgármester úr nekik is ezúton köszönte meg, hogy városunkban vállalkoznak!

Ez az állapot annak ellenére fennál, hogy folyamatosan, többszöri alkalommal figyelmeztettük a városvezetést az azóta külön terhet jelentő Covid-19 járványra és az ezzel járó tilalmak hatásaira – vállalkozói szemszögből. Sajnos süket fülekre találtunk polgármesterünk személyében, illetve üres ígéretekkel lettünk elkábítva. Ezért fordultunk Önökhöz kedves képviselőasszony, képviselő urak!

Külön-külön próbáltuk Önöket jobb belátásra bírni, aminek eredményeképpen részt vehettünk egy munkatárgyaláson, ahol elmondtuk, hogyan képzeljük mi, vállalkozók a városvezetéssel való kapcsolatot, illetve azt is, milyen mértékben tudjuk elképzelni az adócsökkentést.

Hisszük, hogy korrekt módon tárgyaltunk Önökkel az elmúlt két év folyamán, és hogy bizonyítottuk igazunkat, mint ahogy arról is meggyőződhettek, hogy városunk fejlődése a mi célunk is. Ezért cserébe úgyszintén korrekt hozzáállást várunk Önöktől, városunk képviselőitől, ami ez esetben az általunk tett javaslat megtámogatása és a vállalkozók adójának helyreállítása.

Ami az egyéb adókat illeti, mára már teljesen egyértelműnek kell lennie mindenki számára:

A 75%-os adóemelés nagy hiba volt!

A hozzánk hasonlítható városokkal szemben már akkor, 2019-ben is többet fizettünk egy-egy adónemet figyelembe véve. Az új rendelettel pedig elértük, hogy behozhatatlan előnyre tettünk szert az adók mértékét illetően.

Meggyőződésem, hogy itt is meg tudjuk találni a közös nevezőt. Nem lehet közömbös egy képviselő számára sem, hogy lakosaink itt maradjanak, itt éljenek és dolgozzanak, vegyék igénybe szolgáltatásainkat. Ezért az Ipolysági Vállalkozói Társulás a polgárok adójának helyreállítását épp úgy szorgalmazza, és kéri a tisztelt képviselőket, hogy ez ügyben is legyenek partnereink, az ipolyságiak partnerei.

Engedjék meg, hogy itt fejtsem ki a kutyaadókkal kapcsolatos meglátásomat is.

52€ adót lakásban tartott kutya után sehol az országban nem kell fizetni! Ez annyira groteszk, mint maga a 75% adóemelés!

Ezért sokan nem jelentik be négylábú kedvencüket, vagy magánházhoz esetleg, hogy így elkerüljék ennek az irreális adónak a megfizetését. Városunk így nem kevés bevételtől esik el. Egyébként is indokolatlan különbséget tenni magánház és társasház közt ezen a téren, ugyanis a városnak épp olyan költsége van a kutyákkal mindkét esetben. A fő problémát azok a nagy létszámú családok jelentik, ahol kutya is sok van, és korlátlanul szaporodik. Ezt a problémát kellene orvosolnia városunknak! Ezért úgy gondolom egyforma adóval kellene terhelni minden kutyatulajdonost, tehát a társasházban kimért adó mértékét a magánházban kimért adó szintjére kell csökkenteni!

Ezekkel a kérésekkel fordulok Önökhöz tisztelt képviselőurak és képviselőasszony, úgy mint az Ipolysági Vállalkozói Társulás elnöke és mint Ipolyság polgára.

A pozitív hozzáállásukat városunk vállalkozói nevében és városunk polgárai nevében is köszönöm!


Tisztelettel: Szőllősy Péter

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb