A gyűjtés tárgyában lapunkhoz eljuttatott közleményt teljes terjedelmében, változtatások nélkül közöljük!

Illusztráció (forrás: ma7)

Kedves Megszólítottak!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Olyan időket élünk, melyekben a „tolerancia” szó sokak számára nem jelent semmit. Ítélkezünk egymás felett csak azért, mert más nyelvet beszélünk, más a bőrszínünk, vagy más templomot látogatunk. Mondhatnánk, hogy a 21. században ezek már elavult nézetek, hiszen nálunk demokrácia és szólásszabadság van. De az emberiség nem tanult a múlt hibáiból, és azok folyton megismétlődnek.

Az antiszemitizmus évszázadok óta ismert fogalom a történelemben. A zsidókérdés mint probléma már a középkorban felmerült, majd a 20. század elején elterjedt a fajelmélet, amelyet a náci propaganda is felhasznált. Ennek ellenére Magyarországon fokozatosan megteremtődtek társadalmi egyenlőségük feltételei. Ipolyságon az első zsidók a 19. század közepén kezdtek letelepedni. Rendkívül aktív közösségüknek köszönhetően a városban az üzleti és társadalmi élet gyors fejlődésnek indult. Megalapították hitközségüket, felépítették zsinagógájukat, ravatalozójukat és iskolájukat, létrehozták szent egyletüket és jótékonysági szervezetüket.

A 19. század végére több mint 500 zsidó élt  Ipolyságon, ami a város lakosságának 12%-át tette ki. Az elismert kereskedők, iparosok és földbirtokosok mellett sok orvos, jogász, tanár és mérnök is zsidó származásúnak vallotta magát.

Az 1930-as években lassan elhalványult a remény, hogy egyenrangú állampolgárként integrálódhatnak a modern társadalomba. A második világháború kitörése után megerősödött az ellenük érzett gyűlölet, újraéledt a zsidóüldözés. Ekkor mintegy 855 zsidó származású ember élt a városban. Aki nem menekült el időben, azt deportálták, és a halálba küldték. Több mint 1200 zsidót – nőket, férfiakat, gyerekekek és időseket – gyűjtöttek össze a Rózsa és a Malom utca között elterülő ipolysági gettóban. A gyűjtőtáborból mindenkit a vasútállomásra hajtottak, ahonnan marhavagonokban szállították őket Auschwitzba. A gyerekeket és az öregeket azonnal elgázosították, az ipolysági gettóból elhurcoltak 90%-a nem élte túl a koncentrációs tábort.

Ezekre az eseményekre már csak a város idősebb polgárai emlékeznek. A fiatal nemzedék tagjai hitetlenkednek, és gyakran megkérdőjelezik az egyes információk valódiságát.

Nekünk ezért is fontos feladatunk, hogy rendszeresen megemlékezzünk a tragikus eseményekről, ezzel utat mutatva a fiataloknak egy toleránsabb társadalom felé.

A gettó bejáratához elhelyezett emléktábla Ipolyság történelmi mozaikjának egy újabb darabja. Ezért fordulunk Önökhöz azzal a kéréssel, hogy anyagilag támogassák egy többnyelvű emléktábla (kb. 1800 euró) létrejöttét, ami amellett, hogy emléket állít a holokauszt áldozatainak, lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk a történteken, és figyelmeztet arra, hogy ez már soha többé nem ismétlődhet meg.

Hogyan járulhat hozzá a megvalósításhoz?

Pénzbeli felajánlását átutalhatja a Pečať mesta Šahy – Ipolyság Város Pecsétje – Sigillum oppidi Saag, nem befektetési alap számlájára: Slovenská sporiteľňa, a. s., IBAN SK56 0900 0000 0002 2064 1985; variabilný symbol: 2022.

Átutaláskor a „közlemény” rovatban kérjük tüntesse fel nevét és címét, hogy az Önnek kiállított adományozási szerződést postai úton el tudjuk juttatni aláírásra. Ne felejtse el beírni az utalás célját azonosító négyjegyű számot (variabilný symbol): 2022.

Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal: s.g.kapusta@gmail.com, 00421 911 148 003.


Tisztelettel:

MVDr. Márton István
Köteles Judit
Ing. Lőwy János
PaedDr. Révész Angelika
Mgr. Tóth Tibor
Bendík Márta
Mgr. Novák Margaréta
Baki Attila PhD.
Kapusta Krisztina

Hozzászólok
Olvasta már?
2022.01.21.

Hogyan hat a járványhelyzet a gyerekek mentális egészségére?

Első diplomáját Viselkedéselemző (BA ) szakon szerezte Budapesten, a pszichológiai mesterképzést ezután Nyitrán végezte el, a klinikai szakkepzést pedig…

2022.01.25.

Közös jövőnk 2022 – jelentkezési határidő január 28.

Idén 20. alkalommal várják a jelentkezőket a Kárpát-medence szintű környezetvédelmi versenyre, Áder János az esemény fővédnöke. A verseny…

2022.01.22.

A hontfüzesgyarmati Bodor Éva „Ewita” az opera világszínpadán

(Fotó: Bodor Éva, Facebook) „Hogyan lehet eljutni a milánói Scalába?”– kérdezik egy olasz taxisofőrtől, aki azt válaszolja: „Gyakorolni,…

2022.01.26.

Čaputová: A népszámlálás eredményeit a kisebbségek javára kell értelmezni

A népszámlálás eredményeit a nemzeti kisebbségek javára kell értelmezni. Ezt Zuzana Čaputová államfő írta a közösségi hálón hétfőn.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb