A következő és igen fontos lépés a művelésmód és hozzá a megfelelő támrendszer kialakítása. Az egyéni elhatározásunkról már az előzőekben említést tettünk. Kiválasztottuk az egyes függöny művelést. Ennek kialakítása érdekében az első, második, harmadik évben lévő telepítések tőkéit ennek megfelelően metszettük, segítve a törzsnevelést.

Az egész területünk betelepítése 4 év alatt történt meg. A negyedik évben az első és második éves telepítést próbáltuk átalakítani Lenz-Moser művelésmódra. A második éves telepítéssel még sikerünk volt, de az első éveset már nem tudtuk így „formálni“. Ezek a szőlőtőkék kivágásra kerültek és helyükre újonnan telepítettünk, ugyanis az egyes függöny művelésmódot nem tudtuk helyesen kialakítani és művelni. Gondok voltak a metszéssel és a zöldmunkákkal. A tőkék sűrű lombja miatt a gombás betegségek eluralkodtak.

Több, mint 50 fajta szőlővel kezdtük a bio szőlőtermesztést.

Természetesen vannak domináns fajták, melyekkel nagyobb tőszámmal termelünk. A cél érdekében viszont, sok más fajtát, kisebb tőszámmal is bevontunk a bio szőlőtermesztésbe azért, hogy termesztési tapasztalatot szerezzünk róluk. Sok értékes adat gyűlt össze róluk, melyek kiértékelésre kerültek az évek alatt.

Nagyon precíz zöldmunkát végeztünk ültetvényyeinkben. Az első évben minden hajtást a támrendszerhez rögzítettük kötözéssel. Esetünkben két hajtást/vesszőt nevelünk, és a vegetációs időszakban legalább két alkalommal eltávolítjuk róluk a hónaljhajtásokat. A második és harmadik évben is hasonlóan járunk el. Pontosabban tavasszal a tőkéken kétrügyes csapot hagyunk és két hajtást nevelünk. Egyes fajtáknál már a harmadik évben sikerülhet törzset, sőt termőkart kialakítani, de a szőlőtőke megfelelő fizikuma érdekében ezt a munkát inkább a negyedik évre hagytuk.

Fontos, hogy a szőlővesszőket/hajtásokat a föld felszínétől a támrendszer alsó huzalának magasságáig három helyen kössük a karóhoz, vagy a tőke mellé földbeszúrt pálcikához (ez lehet műanyag, bambusz, acél vagy egyéb). Így a törzsnek szánt vessző/hajtás egyenesen fog nőni.

Szintén nagyon fontos a kart három helyen az alsó huzalhoz rögzíteni. Mivel a tőkéink 0,8 m-re vannak telepítve egymástól, így a kordonkarok hosszúsága adott ( +,- 15 cm). A rügyek száma viszont fajtánként változó. Ezen a méreten lehet 5, de akár 8-9 darab is. A zöldmunkálatok folyamán minden rügyből egy hajtást hagyunk meg. Ezt az egy hajtást bebújtatjuk fokozatosan az első és második huzalpár közé. Minden alkalommal eltávolítjuk a hónaljhajtásokat. Az ilyen művelet után a hajtások megerősödnek. Minden hajtáson 2 fürt fejlődik, rosszabb esetben 1. Július első dekádjában beállítjuk a hajtások magasságát.

A második huzalpár fölött cca. 20 cm magasságban elvágjuk a hajtásokat, nem engedjük magasabbra növekedni. Ez a csonkázás. A vezérdrót, az alsó huzal esetünkben 110 cm magasságban van elhelyezve a föld felszínétől. Az első huzalpár e fölött 30 cm-re, majd a második huzalpár az első huzalpár fölött 40 cm-re. Ezt a kialakítást is több éves tapasztalat alapján alkalmazzuk. Figyelembe vettük a tavaszi szelek erősségét, és ennek értelmében így alakítottuk a huzalközöket.

A szőlő zöldmunkálatainak a fentiek alapján lévő kialakítása szerint egyensúlyba kerül a termés mennyisége  és minősége. Nem kell a vegetációs időszak alatt fürtöket eltávolítani és egyéb drasztikus eljárásokat alkalmazni, ha ezt a kialakítást, metszési módot alkalmazzuk. Minden évben új kordonkart hagyunk, így a metszés is lényegesen egyszerűbb, mint más műveletek vagy nagyobb megterhelés (nem bio) alapján.

A metszés elvégzése ebben az esetben nem igényel különösebb tudományt. A lényeg az, hogy már ebben az időszakban bebiztosítjuk a megfelelő tőkekondíciót, szellőzési lehetőséget, napfénybehatolást és egészségügyi állapotot.

Így a növényvédelmi munkálatok folyamata leegyszerűsödik. Ezek összessége lehetőséget ad a szőlő levélfelületintenzitásának és fotoszintetikus aktivitásának sajátosságaira a termés mennyiségének és minőségének kialakítására.

Dr. Ing. Palik László
a képek a szerző felvételei


A cikksorozat előző részei:

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb